Folkrádió

Rekord látogatószámmal zárt a népművészeti Nemzeti Szalon

Csaknem 29 ezres, rekordlátogatottsággal zárt a Kéz - Mű - Remek címmel megrendezett népművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban.

A Nemzeti Szalonok sorában 2018-ban azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoztak be április 21. és augusztus 20. között, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak - idézte fel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Műcsarnok.
Mint a szervezők emlékeztettek, a Magyar Művészeti Akadémia 2014-ben indított Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről.
A Nemzeti Szalon nem követi a beadás-zsűrizés hajdani gyakorlatát, mert ma a Kárpát-medencében több ezerre tehető a színvonalas alkotómunkát folytató alkotók száma. Így a Nemzeti Szalonokat felkért kurátorok, egy-egy szakterület szakértői állítják össze tudásuk, sok évtizedes tapasztalatuk alapján, - gondolatilag legalábbis - a teljesség igényével - áll a közleményben.
Az évente egymást követő szalonok először az építőművészet, majd a következő esztendőkben a képzőművészet, a média- és fotóművészet, a tervező- és iparművészet, idén pedig a népművészet átfogó bemutatására vállalkoztak.
A Nemzeti Szalonok sikerét látva a Műcsarnok új ötéves ciklusra készül, 2019-ben a mai építészet aktuális feladataira és legjellemzőbb műfajaira fókuszálva - zárul a közlemény.

MTI, 2018. augusztus 29.