Folkrádió

Hagyományaink Ünnepe – Három napon átívelő rendezvényt tartottak

Hagyományaink Ünnepe elnevezéssel augusztus végén és szeptember elején háromnapos rendezvénynek adott otthont a település. Pénteken az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes fennállásának 75. évfordulóján fotókiállítás és folklórbemutató várta a közönséget, szombaton elkezdődött a szüreti mulatság, vasárnap ünnepi istentisztelet zárta a sort.

A színes és látványos seregszemle az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes, az együttest hivatalos formában működtető Alsónyéki Népi Hagyományőrző Alapítvány és az Alsónyéki Kultúrház közös szervezésében valósult meg.

Az együttes 75 éves történetét bemutató tárlaton a múlt század negyvenes éveiből származó felvételek is láthatók voltak. Varga Zsuzsanna, az együttes vezetője elmondta, hogy a képeket helyből, azaz a faluból gyűjtötték össze. A felhívásra rengeteg korabeli dokumentum érkezett, ezek közül négyszázhúsz került a helyszínre, azaz az önkormányzat épületébe. Külön érdekesség, hogy a kezdeti időkből, az 1940-es évekből is előbukkantak fotók.

Este hét órától az együttes négy korcsoportja lépett színpadra a kultúrházban. Egykori és mai csapattagok, gyermekek, ifjak és idősebbek – egymást követve – egyaránt virtuóz módon ropták a táncot a Pántlika zenekar vérpezsdítő muzsikájára. A repertoáron természetesen sárközi koreográfiák szerepeltek. Az erdélyi testvértelepülés, a székelyföldi Kézdiszentlélek a Perkő Néptáncegyüttessel képviseltette magát a folklórbemutatón.

Szombaton délután három órakor kezdődött a szüreti felvonulás, az ilyenkor szokásos bíróné kikéréssel, kínálással és össztánccal. A Bajai utcától a Béke utcán át a Rendezvénytérig tartó útvonalon végighaladt a település apraja-nagyja. Ezt követően a szabadtéri színpadon együttesek és zenekarok mutatkoztak be a közönségnek. Fellépett a tamási Pántlika Néptánc Együttes, a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület, a Kézdiszentléleki Perkő Néptánc Együttes, a Pántlika Zenekar és természetesen az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes. A kultúrháznál délután hat órakor nyitotta kapuját a Folk udvar, este nyolc órától pedig hajnalig tartó szüreti bál vette kezdetét. Hétfőn, a délelőtt kilenc órakor a református templomban tartott ünnepi istentisztelet ugyancsak színfoltot jelentett, hiszen a táncosok népviseletben jelentek meg.

– Ilyen kis településen egyre nehezebb feladat színvonalas, a városi rendezvények mércéjét megütő programokat szervezni – mondta Kovács Anita, a kultúrház igazgatója. – Adódik mindez a szervezési feladatok terén mutatkozó anyagi–emberi erőforrások hiányából, avagy szűkös voltából.

A Hagyományaink Ünnepe azonban jó példa arra, hogy Alsónyéken kellő összefogással megvalósíthatjuk a céljainkat. Azaz, sikerült előállnunk egy olyan nívós rendezvénnyel, mely ráadásul több napon is átívelt. Így már nem először fordul elő, hogy a helybeliek büszkén gondolhattak településük programjára. A siker titka az összetartásban rejlik, a segítőkész emberek munkájában.


_____________________________

Őrizték és átadták a hagyományokat

A rendezvény és a jubileum alkalmából emléklapot kapott Zeke Lajosné rektornéni, a tánccsoport alapítója a nemzedékeken átívelő, kiemelkedő kulturális és hagyományőrző tevékenysége elismeréseként (posztumusz), Mellár Béláné Vica néni, a rektornéni utódja, a tánccsoport életében végzett kitartó munkájáért, kiemelkedő kulturális és hagyományőrző tevékenysége elismeréseként (posztumusz), Dózsa-Pál János, Kristóf Márta, Zörényi László, Szabó Mária egykori vezető, Kalmár Éva művészeti vezető, Steiner Józsefné művészeti vezető és koreográfus, Szabadi Mihály koreográfus, a Bogyiszlói Zenekar, a Csurgó Zenekar, a Pántlika Zenekar, Varga Zsuzsanna és vezető társai, Weisenbacher Rita, Botos Ildikó, Kovácsné Tasi Ivett.

Szeri Árpád

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. szeptember 7.