Folkrádió

Film készült a Csík zenekarról

Kevés együttes mondhatja el magáról, hogy már három évtizede létezik és dolgozik. A Csík ilyen.
Miközben megőrizték a hagyományos magyar népzene iránti eredendő kötődésüket, a populáris dallamokat tökéletesen simították bele a népzene szövetébe, egyaránt megérintve ezzel a rock- és a népzene rajongóit, akik életkortól függetlenül együtt éneklik a dalaikat. Mindeközben Kossuth-díjjal, Magyar Örökség-díjjal és Príma Primissima-díjjal ismerték el munkásságukat, lemezeik rendre platina- és aranylemezek. Tevékenységüknek köszönhetően széles közönség ismerte és kedvelte meg a magyar népzenét.

Most a Csík zenekar harmincadik születésnapjára jubileumi kisfilm készült Csík30 címmel, Kiss-Stefán Mónika rendezésében. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával született alkotás bepillantást nyújt az elmúlt három évtizedbe. Sőt a készítők ígérete szerint meglepetést is tartogat: a kántorként szolgáló rendező a feldolgozásaikról híres zenészekkel egy templomi dicséretet írtak át a forgatáson, amelyet próbaterembe vittek, majd a filmbe is belecsempészték.A stáb több hónapnyi előkészület után állt a kamera mögé, majd elkísérte a zenekart a Felvidékre, a kecskeméti jubileumi koncertre, a stúdióba, átnéztek több száz fotót, első kézből hallhatták az eddig nem ismert sztorikat – több héten át Csík-zene szólt a fülükbe.

A tudományos és kulturális világban dolgozó rendező számos fesztiválon került már dobogós helyre. Az elmúlt évekből néhány sikeres film tőle: Semmelweis arca, Bronzkori rejtélyek, Múmiavilág és A 100 éves tanárlegenda.

Sonline, 2018. szeptember 7.