Folkrádió

A Bartina együttes olyan, mint egy nagy család

Hosszú előkészítés és több hónapos forgatás után elkészült a Bartina Néptánc Egyesületről szóló, egész estés, kilencvenöt perces dokumentumfilm. A bemutató a Szekszárdi Szüreti Napok első estéjén, azaz szeptember 13-án, csütörtökön, este hét órától lesz a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében.

A megyeszékhely kulturális életét meghatározó együttesről több mint hatvanan beszélnek, a felvételeken több száz egykori és jelenleg is táncoló szereplő látható.

– Ez a széles merítés is jól jelzi, hogy nem volt könnyű átfogni másfél órában az elmúlt több mint fél évszázadot – mondta Kindl Gábor producer. – A szóban forgó ötven esztendőben ezrek kapcsolódtak és kapcsolódnak a mai napig is a Bartinához. Nehéz feladat volt kiválasztani azokat, akik az egy–egy korszakhoz kötődő szereplők, az oktatók, segítők kiválasztása is feladta a leckét számunkra. Ráadásul, ismét hangsúlyozom, kötött bennünket a film hossza.

HIRDETÉS


– Ha jól gondolom, egy-egy megszólaltatott személyről is terjedelmes anyag készülhetett, hiszen valamennyi bartinás rengeteg élménnyel rendelkezik.

– Ez pontosan így van. Tavaly decemberben, az ünnepi évzáró gálaműsoron volt az első forgatás. Az időközben elkészített „miniinterjúk” alkalmasak lennének arra is, hogy egy-egy személyről portréfilmek készüljenek. Az említett korlátok miatt a filmben csak töredékei láthatók, hallhatóak majd a felvett anyagnak. Ami kimaradt, számunkra az is kincset ér.

– Egy korábbi beszélgetésben említette, hogy a film főszereplői között ott van a Bartina valós életében főszereplő Szabadi Mihály, azaz Miska bácsi és Matókné Kapási Julianna, azaz Jula.

– Ők ketten – ahogyan fogalmaztam korábban – a Bartina néptáncegyüttes ikonikus alakjai, főszerepük magától értetődő a dokumentumfilmben is. Szabadi Mihály alapító, koreográfus, és az együttesbe fiatalon, kezdő néptáncosként bekerülő, napjainkban művészeti vezető, Matókné Kapási Julianna saját élettörténetén keresztül mutatja be a több mint fél évszázados művészeti csoportot. Jula és Miska bácsi visszaemlékezéseiből megismerhetjük az együttes történetét, sikereit, valamint a néptánc népszerűsítésében és az utánpótlás nevelésben betöltött úttörő szerepüket.


-----------
Betekintés egy nagy család életébe
A film azt is igyekszik megmutatni mint lényeget, hogy voltaképpen mi is az a Bartina-érzés. Kindl Gábor elmondta: hálásak azért a lehetőségért, hogy filmesekként bepillantást nyerhettek e nagy család életébe. Sőt, rövid időre és múlhatatlan élményként megélve, részesei is lehettek ennek a különleges családi életnek. Mert valóban itt rejlik a lényeg.

– Másrészt büszkék vagyunk arra, hogy az utókor számára megörökíthettük azt a tartósan magas színvonalat, amit a Bartina fémjelez – folytatta Kindl Gábor. – A filmmel tiszteletünket kívánjuk kifejezni azon szakadatlan és lelkiismeretes tevékenység iránt, mely a hagyományőrzésben és -ápolásban, az utánpótlás-nevelésben mutatkozik meg. Tisztelgünk az előtt a nagy munka előtt, mely generációkat tart egyben, értéket közvetít, kitartásra nevel, amely maga a Bartina.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. szeptember 10.