Folkrádió

A Magyar Népdal Napját ünnepelték a Ceglédi úti Óvodában
Kecskemét

Pénteken kezdődött a 28. Kecskeméti Népzenei Találkozó, amelynek keretében a Corvina Óvoda Ceglédi úti Óvodája, mint az Így tedd rá módszer referencia intézménye a Magyar Népdal Napját ünnepelte.
Ebből az alkalomból vendégelőadók érkeztek a Kárpát-Medencéből az intézménybe és közös táncra hívták az apróságokat. A Magyarok Nagyasszonya Táncegyüttes az erdélyi Felcsíkról érkezett és helyi táncokat, népi játékokat hozott el az óvodába, a Lajtorja együttes pedig Debrecenből jött el az ovisok közé.

A hagyományőrzés iránt elkötelezett óvoda 6 éve kapcsolódott be a megyében egyedülálló Így tedd rá programba, annak játékos-néptáncos módszertana pedig a gyerekek mindennapjainak és a mozgásos foglalkozások szerves része. A programban játékosan vezetik rá a gyerekeket a néptánc lépéseire. Ecser Fruzsina szakmai vezető elmondta, hogy a felcsíki népi játékokkal nemrég kezdtek ismerkedni az óvodások, így a Magyarok Nagyasszonya Táncegyüttes összekapaszkodós lánc-tánca és a vidám fenyegetős-karon fogva táncolós játéka autentikus bevezetésül szolgált a gyerekeknek.

Fodorné Ivony Zsuzsanna intézményvezető helyettes szerint a gyerekek az óvodából kikerülve is továbbviszik a néphagyomány iránti szeretetüket, több óvónéni kapott már meghívást régi ovisainak iskolai fellépésére és sokan csatlakoztak később néptánc együttesekhez is.

Horváth Péter

Baon, 2018. szeptember 14.