Folkrádió

V. Homoród-mente Népviseletben

Idén a Kis-Homoród mentén fekvő Homoródalmás lesz a házigazdája az V. Homoród-mente Népviseletben rendezvénynek, amelynek szervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, társszervezője a Homoródalmási Önkéntesek Egyesület, partnerek a Homoródalmási Unitárius Egyházközség valamint a helyi Önkormányzat.

Szeptember 22-én, szombat reggel tíz órától veszi kezdetét a regisztráció a Szabó Gyula Művelődési Ház kertjében, ahol a vendégeket és a két Homoród mente településeinek népviseletbe öltözött csoportjait kaláccsal, pálinkával és abásfalvi muzsikával fogadják. Az érdeklődők belelapozhatnak a negyedik alkalommal napvilágot látott Homoród-Mente című alkalmi lapba is, amelynek anyagát Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája gyűjtötte össze.

Ezt követően a résztvevők, az almási fúvószenekar kíséretében, az unitárius templomba vonulnak, ahol 11 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor, Csete Árpád helyi unitárius lelkész, László István lövétei plébános és Kincses Kálmán református lelkész közreműködésével.

Az ünnepség a helyi Szabó Gyula Művelődési Házban folytatódik, ahol köszöntő beszédet mond, többek közt, Tikosi László polgármester és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint a Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda képviselője.

Ugyanitt sor kerül a „Kárpát-medencei népviseletek” kiállítás megnyitására, amelyet a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó jóvoltából tekinthetnek meg az érdeklődők. Az „Őseink viseletben” című fotókiállítás anyagát a homoródalmásiak gyűjtötték össze, ebből – Balázs Ödön székelyudvarhelyi fotográfus szakmai közreműködésével – 100 darab kerül kiállításra a helyi művelődési házban.

A megnyitó után kezdetét veszi a rendezvény fő attrakciója, a népviselet bemutató, amely kulturális műsorral és abásfalvi muzsikával zárul.

A közösségépítő, hagyományápoló és értékmentő rendezvényre, mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Célirányos autóbuszok is indulnak a rendezvényre Székelyudvarhely – Kénos – Homoródszentmárton – Városfalva – Homoródszentpál – Oklánd – Homoródalamás, valamint Kápolnásfalu – Szentegyháza – Lövéte – Homoródalmás útvonalon. A rendezvénnyel és a szállítással kapcsolatosan érdeklődni a következő mobil számon lehet: 0746281013 (Mihály János).

2018. szeptember 18.