Folkrádió

A falusi mesterek és tanítványaik találkozásaiból gyakran barátság született

A 70-es években a magyarországi fiatalok csapatostul vágtak neki Erdélynek, ennek a korábban előlük elzárt, újonnan felfedezett kulturális kincsestárnak. Gyorsan kialakult a vágy, másoknak is továbbadni az ott megszerzett élményeket, tapasztalatokat, ellesett gesztusokat, mozdulatokat, az éneklés, zenélés, táncolás addig ismeretlen szépségeit. A táncházmozgalmat a falusi mesterekkel való személyes találkozások alapozták meg és ameddig ők köztünk vannak, addig továbbra is az ő személyiségük, tudásuk a zsinórmérték számunkra. A táncház lényege a közösségi élmény, aminek a minőségét a közösséget alkotók lelkülete határozza meg. Kevés szó esik róla, hogy az igazi mesterektől nemcsak a zenét vagy a táncot lehet megtanulni, hanem egyfajta bölcs és derűs életszemléletet is. Nem csoda hát, hogy a falusi mesterek és tanítványaik találkozásaiból gyakran barátság született.

Ezen az estén olyan élő legendákkal találkozhatunk, akiknek tudása már beépült a táncházmozgalom szépen gyarapodó kánonjába és itt lesznek velük – a sok esetben mára már szintén legendás – tanítványaik is. Ez a gála azonban nem „csak” a zenéről és a táncról, legalább annyira a fellépők egymás iránti tiszteletéről és szeretetéről is szól. Csak azt kívánhatjuk nekik és magunknak is, hogy még sok hasonló alkalomnak lehessünk részesei.

A gálaműsor helyszínére 15:30-kor ingyenes buszjáratot indítunk a Hősök terétől (ami 20:15-kor jön vissza Budapestre). Ha HÉV-vel jöttök, a Szentendrei végállomástól szintén választhatjátok az ingyenes buszt, ami 16 órakor és 16:30-kor indul a Skanzenbe, 19:45-kor és 20:15-kor pedig vissza az állomásra.

Halmos Béla Program, 2018. szeptember 20.