Folkrádió

Népzenei mesterkurzus Győrben

A Kárpát-medencében napjainkban az egyre szélesebb rétegeket elérő népzeneoktatásnak köszönhetően gombamód szaporodnak a fiatal zenészekből álló népzenei formációk, zenekarok. A diákok iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy a saját tanáraikon kívül találkozzanak más tapasztalt kollégákkal, és közvetlenül tanulhassanak az adott kistáj népzenéjét alaposan kutató népzenészektől. Emellett a képzésükben jelenleg nincs lehetőség menedzsment típusú tanulmányok folytatására. Az általunk tervezett mesterkurzus-sorozatok és workshopok keretében a hazai fiatal zenészeknek lehetősége nyílik a személyes találkozásra és tanulásra az ilyen mesterektől. Ezek a komplex foglalkozások segítenek az egyes zenei tájegységek stílusának hiteles elsajátításában, így továbbviszik a magyar népzene több száz éves hagyományát. A szombati programok esti koncerttel és táncházzal zárulnak, teljessé téve a zenei élményt a laikus érdeklődők számára is.

Tematikus népzenei workshop-sorozatunk alkalmaira Magyarország különböző vidéki régióiba, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek az adott tájegységek népzenéjét jól ismerő zenészek és énekesek. Minden alkalom egy néprajzi, népzeneelméleti előadással kezdődik, ezt követik párhuzamosan a vonós, énekes és egyéb hangszeres (fúvós, pengetős, cimbalmos) kurzusok, majd zenekari menedzsmentismereteket szerezhetnek a résztvevők.

Várunk szeretettel minden zenészt és énekest, aki úgy érzi, bővítené tudását, és az adott kistáj autentikus népzenéjét, dalait a legavatottabb kollégáktól szeretné megtanulni!

2018. október 20., Győr
Generációk Háza, Művelődési Központ, Aradi vértanúk útja 23.

10.00–11.15
A Szilágyság népzenéjének bemutatása
Előadó: Árendás Péter népzenész, egyetemi adjunktus

11.30–13.00 és 14.30–17.30
Szilágysági vonós mesterkurzus a Fondor zenekar vezetésével
Hegedű: Csernók Klára, Maruzsenszki Andor
Brácsa: Papp Endre
Bőgő: Prihoda István

11.30–13.00 és 14.30–17.30
Szilágysági énekes mesterkurzus Paár Juliannával

17.45–18.45
Zenei menedzsment előadás a Fondor tagjaival

20.00–21.00
Népzenei koncert és ismeretterjesztő előadás a Fondor zenekarral

21.00–24.00
Táncház a Fondor zenekarral

Hagyományok Háza, 2018. október 8.