Folkrádió

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit Erdélyben adott koncertet

Magyarországnak fényességes világa című produkciójával lépett fel Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit csembalista a siteri Árpád-kori református templomban - hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában pénteken.

A régizenei dallamok és népdalok összefonódásából kialakult repertoár az Árpád-kori siteri református templomban szólalt meg, a mintegy tíz évvel ezelőtt született produkciót a két művész a külhoni magyarlakta falvak kis templomaiba is elviszi.
Különleges élmény elénekelni egy gregoriánt, a magyarság megmaradásáról szóló történetet, egy népdalt. Ez az a hit, a nyelv és az egymásba kapaszkodás, ami a megmaradásunknak a záloga, így bírtuk ki ezt az ezer évet. Egy ilyen különleges helyen még hangsúlyosabban érvényesülnek ezek a gondolatok és dallamok - mondta el a műsorban Sebestyén Márta.
Andrejszki Judit szerint az akkori dalok szövege ugyanúgy a szerelemről, az élet bajairól és örömeiről szól, mint napjainkban, hiszen ugyanazokat az érzelmeket éljük át mi, élték át akkor.

MTI, 2018. október 5.