Folkrádió

Kárpátaljai néptáncpedagógus-képzés Tiszapéterfalván
(2018. október – 2019. május)

2017 szeptemberétől elindította több településen a mentorprogramot, melynek célja, hogy magyarországi táncpedagógusok helyben segítsék a működő együtteseket és vezetőiket. Júliusban Tiszapéterfalván volt a program zárása, ahol minden csoport színpadi bemutató formájában adott számot a féléves munkájáról.

A bemutató és az azt megelőző időszak tapasztalatai alapján formálódott a gondolat, hogy több és mélyebb ismeretátadásra van szüksége a helyi pedagógustársadalomnak, ha hosszútávra ható, alaposabb szakmai fejlődést szeretnénk elérni az együttesek munkájában.

A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szervezésében lehetőség nyílik Kárpátalján magyar néptáncpedagógus-képzés keretében bővíteni a szakmai ismereteket.

Magyarországon több évtizedes hagyománya van a táncpedagógus-képzésnek, melynek eredményeként több száz felsőfokú végzettséggel rendelkező tanár dolgozik amatőr együtteseknél és tanít művészeti iskolákban magyar néptáncot. Sok-sok gyakorlati tapasztalat, fontos és hasznos módszertani ismeretek halmozódtak fel, melyek birtoklása élményszerű tanítási gyakorlattá formálta a hazai próbatermekben folyó munkát.

Ennek eredményeként sokszínű és változatos ismeretátadási módszerek jöttek létre, ezekből kínálunk egy csokorra valót.

Képzésünk rangját emeli a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak közreműködése, így a képzők képzőitől lehet megtanulni a szakma fortélyait.

Lássuk, milyen ismeretekről beszélünk, mivel vértezheti fel magát, aki elvégzi a képzést:

a magyar néptánc alaplépéseinek rendszerezése,
a táncos mozgás tanítása az életkori sajátosságok figyelembevételével,,
a táncelőkészítő mozgások rendszerezése,
testtudat kialakítása, a mozgáskoordináció fejlesztése,
táncos szemlélet és gondolkodás,
próbafolyamatok, próbák tervezése, vezetése,
táncművészeti alkotások megértése,
értékek felismerése és átadása,
alapfokú koreográfiai ismeretek,
és még sok-sok hasznos ismeret megszerzése. Minden oktató akár tudatosan, akár ösztönösen, ezeket az ismereteket használja, illetve igyekszik jó és hasznos tudást átadni a rábízott gyerekeknek.

Most lehetőséget kínálunk az alapos, elmélyült módszertani munkára.A képzés októberben indul és jövő tavasszal, májusban zárul. Havi egynapos elfoglaltságot jelent a résztvevők számára.2018-as oktatási alkalmak:

október 20. Szilágyi Zsolt: Próbavezetés, koreográfiai alapismeretek
november 10. Szilágyi Zsolt: Próbavezetés, koreográfiai alapismeretek
december 15. dr. Lévai Péter: A magyar néptánc alapmotívumainak tanítási módszertana
A további alkalmak egyeztetés alatt állnak. A jelentkezés feltételeiről a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja vezetője, Pál Katalin ad részletes tájékoztatást.

Szeretettel várunk minden tanulni vágyó oktatót!

Babinecz Sándor, néptánc szakelőadó

Marosi Anita

Kárpátalja.ma, 2018. október 7.