Folkrádió

Szakmai napra várják október 20-án a népdalok szerelmeseit

„Nem jöttem én gyalog…” címmel szervez szakmai napot október 20-án, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Nagylóki Közösségi Ház dalkörvezetőknek, népdalénekeseknek, citerásoknak és a megyében működő népzenei együttesek vezetőinek. A program ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

A Fejér Megyei Művelődési Központ évente többször biztosít bemutatkozási lehetőséget a megyei együttesek, nyugdíjas dalárdák, pávakörök, citerazenekarok számára Fejér megye településein és a megyeszékhelyen is.

A népzenei minősítőkön, népdaléneklési versenyeken fellépésre és a zsűri előtti megmérettetésre is lehetőség nyílik. Ezen alkalmakkor a csoportok vezetői nem csak a minősítő oklevelet vehetik át, hanem a szakmai testülettel történő konzultációk során a további munkájukhoz, fejlődésükhöz is útmutatást kaphatnak.

A Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott pályázat és elnyert támogatás teszi lehetővé, hogy az intézmény idén külön, továbbképzési és ismeretszerzési céllal szakmai napokat szervezzen a népzene szerelmeseinek.

Az eseménynek október 20-án, szombaton 10 órától a Nagylóki Közösségi Ház ad otthont. A programban Vakler Anna népdalénekes, a Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint Németh István népzenegyűjtő a 130 évvel ezelőtt Perkátán született Mosonyi József népdalénekes munkásságáról adnak elő. Az elméleti ismereteken túl lesz közös daltanulás is, Varró János népzenepedagógus pedig a 45 év citeratanítás során szerzett tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel.

A program aktualitását adja továbbá, hogy öt évvel ezelőtt hunyt el a – Sárosdon és számos egyéb településen citerás és énekes csoportokat vezető – kiváló népzenész, tanár, kolléga, Nagy László „Nagyec”, akinek tiszteletére összegyűlnek azok a csoportok, akik még az ő vezetésével kezdték meg népzenei munkájukat, s az általa összeállított dalcsokrokkal emlékeznek rá.

szekesfehervar.hu, 2018. október 8.