Folkrádió

Legyen a zene mindenkié!

Népdalversenyt és népzenei minősítőt tartottak szerda délután a Damjanich Általános Iskolában. A rendezvényen nem volt korhatár: kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megmutathatták, ki a legszebb népdalénekes.

Dr. Birinyi József, népzenész és népzene kutató dudabemutatójával vette kezdetét, a ma délutáni népdal verseny a Damjanich János Általános Iskolában. A hangszerbemutató után az általános iskolás népdalénekeseké lett a főszerep. Tóth József igazgató köszöntötte a versenyzőket. A köszöntő után sorszám alapján dőlt el, milyen sorrendben énekelhettek a versenyzők.

A versenyzőket Birinyi József és Brindza Beatrix népdalénekes pontozta. De nemcsak megmérettetés volt ma, hanem a Kóta, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítője is.

A rendezvényre meglepetésvendégek is érkezett. Csík János Kossuth-díjas népzenész és Vadas László kecskeméti, és környékbeli táncmuzsikával készültek a versenyzőknek.
Az ének- és zenetanárok mellett a zenészeknek és népzenészeknek is feladata, hogy megismertessék a gyerekekkel a hagyományokat.

Kecskeméti Lapok, 2018. október 10.