Folkrádió

Rajt előtt a XXX. Népzene- és Néptánctalálkozó

Utolsó szakaszához érkezett a 30. Népzene- és Néptánctalálkozó szervezése Sepsiszentgyörgyön. A péntek esti előadásra már elfogytak a helyek, viszont a Sepsi Arénában zajló szombati programokra még mindig lehet jegyeket váltani. A szervezők ingyenes autóbuszjáratokat ajánlanak fel a sepsiszentgyörgyi lakosoknak, amelyekkel a város több pontjáról is eljuthatnak a Sepsi Arénához.

Az ingyenes buszjáratok a Sepsi Arénához

Óránként lesz buszjárat november 10-én, szombaton 9:00 és 23:30 között a Gólya utcai állomástól a Sepsi Arénához: az autóbuszok egészkor indulnak a Gólya utcából, félkor pedig vissza a Sepsi Arénától. Ezen kívül 17:30 és 20:00 óra között félóránkénti járatokat is beütemeztek a szervezők mindkét irányba. Az utolsó autóbusz 23:00 órakor indul a Gólya utcából, 23:30-kor pedig vissza a Sepsi Arénától. Az autóbuszok az 5-ös járat útvonalát követik, érintve a következő megállókat: Gólya utca - Szabó Kati Sportcsarnok - Domb utca - Tervező Intézet - Lábasház - Református templom - Strand utca - CFR állomás - Kaufland - Sepsi Aréna.

A 30. Népzene- és Néptánctalálkozó során több mint 100 hagyományőrzővel találkozhatnak a résztvevők, ráadásul fél tucat zenekar közel 30 zenésze is jelen lesz. A népzenei programkínálat közül kiemelkedő csemege lesz a szombat délután 17 órától kezdődő Jótékonysági koncert Mestereinkért névre keresztelt programpont, melynek keretében több mint 20 zenész szólaltatja meg hangszerét a karitatív céllal: idős adatközlő zenészek megsegítésére gyűjtenek. Közel 20 műkedvelő néptánccsoport segítségével válik igazán színessé a programkínálat, hiszen az Aprók Bálján és az Ifjú Tehetségek Műsorán összesen több mint 500 gyerek és kamasz fog színpadra lépni.

A háromszéki csoportok közül többek közt az Aprólábak (Sepsiszentgyörgy), a Borsika (Kézdiszentlélek), a Burusnyán (Gelence), a Csicsergők (Sepsiszentgyörgy), a Dobó (Erdőfüle), valamint a Kincskeresők és a Kincsek Gyermek (Sepsiszentgyörgy) néptáncegyüttesek is jelen lesznek, de nem hiányzik majd a Pántlikácska (Csernáton), a Pásztortűz (Nagybacon), a Perkő (Kézdiszentlélek), a Százlábú és a Százlábacskák (Sepsiszentgyörgy) néptáncegyüttes sem. Fellép ugyanakkor a Székely Mikó Kollégium néptáncegyüttese (Sepsiszentgyörgy), a Tisztás (Kézdiszentkereszt) néptáncegyüttes, valamint a Virics banda (Gyimesközéplok) is.

Ugyancsak a Népzene- és Néptánctalálkozó jubiláló kiadásának fényét emelik azok a díszmeghívottak is, akiket az Aprók Bálján, az Ifjú Tehetségek Műsorán, valamint a Hagyományőrzők Gáláján láthatnak és hallhatnak az érdeklődők: Cickom Énekegyüttes ─ a 2016-os Fölszállott a páva döntőse, Kalotaszeg Legénytársulat ─ a 2017-es Fölszállott a páva kategória győztese, a Tokos zenekar ─ a 2014-es Fölszállott a páva kategória győztese, Vaszi Levente ─ a 2014-es Fölszállott a páva közönségdíjasa, illetve Vrencsán Anita ─ a 2015-ös Fölszállott a páva különdíjasa. Nem utolsó sorban Gilyén Miklós (Küküllődombó), Bartha Gergely és Bartha Jolán (Mezőpanit), a Népművészeti Mesterei is jelen lesznek a nívós rendezvényen, illetve díszvendég lesz a Magyar Állami Népi Együttes is, amely két előadást, a Tánckánon és a Megidézett Kárpátalja című produkciókat mutatja be a találkozó ideje alatt. • Fotó: Ádám Gyula Jegyinformációk A 30. Népzene- és Néptánctalálkozóra a következő jegyvásárlási lehetőségek adottak: → péntek estig online a biletmaster.ro oldalon; → a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában; → november 10-én a helyszínen, a Sepsi Arénában. A Központi Jegyiroda nyitva tartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között. Telefonszám: 0267-312 104.
Jegyárak:
Szombat / Elővételben Napijegy: 30 lej / 15 lej* Érvényes a Sepsi Arénában zajló összes programra.
Tartalmazza az esti táncházat! Kedvezményes jegyet csak a jegyirodában lehet vásárolni.

Szombat/ Helyszínen: • 30 lej / 15 lej* – Napijegy Érvényes a Sepsi Arénában zajló összes programra. 15 óra utáni megvásárlás esetén nem tartalmazza az esti táncházat! • 20 lej / 10 lej* – Belépés 10-15 óra között A kapott karszalaggal 15 óra után is lehet tartózkodni az Arénában, távozás esetén azonban érvényét veszíti (azaz nem lehet távozni majd visszajönni egy 15 óra utáni programra).
Péntek-szombat / Táncházak: 10 lej * Kedvezményes jegy diákoknak és nyugdíjasoknak.

Támogatók: Hagyományok Háza, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Alap, Bethlen Gábor Alap, Tega Rt. A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója: Kovászna Megye Tanácsa.

A szervezők fenntartják a programváltozás jogát!

Székelyhon.ro, 2018. november 7.