Folkrádió

A Budapesten virágkorukat élő folkkocsmák titkát kutatja egy új videósorozat

Az 1970-es években kialakuló táncházmozgalom egyik új fejleménye az egyre népszerűbb folkkocsmák világa, mely jelenleg virágkorát éli Budapesten. A hagyományosan működő táncházak mellett a folkkocsmák egy újfajta szórakozási formát nyújtanak szinte a hét minden napján.

Sokszor és sokan féltették már a táncházas szubkultúrát, de minden jel arra utal, hogy ez a – nem is olyan szűk – kör évtizedről évtizedre megújul, frissül, változik. A hagyományok szeretete egy olyan összetartó, erős szubkultúrát alkotott, amely a tánc és zene kedvéért hétről hétre összejár, szórakozik, beszélget, énekel, táncol. De vajon hagyományőrzés ez vagy szimplán egy buli? Be lehet-e kapcsolódni külsősként? És egyáltalán miben különbözik a folkkocsma a táncháztól? Ennek járt utána a Budapest legfelkapottabb folkkocsmáit felkereső videósorozat.

“Az egykori Kerekes Együttes tagjaként 10 évig tartottunk táncházakat, de mindig éreztem, hogy nem ideális az a Művelődési Házas közeg, amibe bele lettünk kényszerítve. Jártam a kocsmákat, klubokat, hogy szeretnénk ide moldvai táncházat hozni, de mindenhol értetlenség fogadott. Tarthattok táncházat, de csak délután ötig, mert utána jön a party. 2-3 éve kezdtem el ismét táncházakba járni, és teljesen magával vitt a folkkocsmás közeg. Akkor határoztam el, hogy ebből érdemes lenne egy dokumentumfilmet csinálni” – mondta el Fehér Viktor, a sorozat kreatív producere.
-----------
A hétrészes sorozat további epizódjait december 5-étől a “Folkkocsmák világa” YouTube-csatornájára töltik majd fel.

Alkotók
Fehér Viktor – Kreatív producer, szerkesztő
Szőke Barna – Rendező, vágó
Csasznyi Imre – Műsorvezető
Horváth Dániel – Operatőr
A sorozat a Halmos Béla Program támogatásával jött létre.Bicsérdi Ádám
cikke

Kreatív online, 2018. december 5.