Folkrádió

Bonchidától Bonchidáig – lemezbemutató koncert Piliscsabán

Szeretettel vár mindenkit a Piliscsabai Táncház Egyesület Ocskay Rita „Bonchidától Bonchidáig” című lemezének bemutató koncertjére 2019. március 8-án, pénteken 19 órától a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába.

Muzsikál:

OCSKAY RITA - hegedű
HUSZTHY BÁLINT - brácsa, ének
BENKŐ DÓRA RÓZSA - ének
HALMOS ATTILA - hegedű, ének
FEKETE MÁRTON - brácsa
ENYEDI ÁGNES - ének
ENYEDI TAMÁS - cimbalom
LELKES ANDRÁS - nagybőgő

Táncol:
Varga Norbert, Bakonyi Erika, Bartha Zoltán, Szijártó Éva

Belépődíj: 800 Ft

___________________________

A kiadványról

Hallottad már a gyönyörű bonchidai népzenét? Vajon mitől olyan szép, csipkézett, úrias?
Tudtad, hogy a bonchidai népzene táji besorolása nem Mezőség, hanem Kis-Szamos mente?
Hallottál már Bánffy Miklósról, „Erdély Szécheny Istvánjá”-ról? Aki, bár sok időt töltött bonchidai kastélyában, az ott rendezett báljain nem népzenét, hanem magyarnótát húzatott magának, és valószínüleg nem sok köze és szándéka volt a bonchidai népzene XX. századi alakításához?

Ez a hanglemez Kis-Szamos vidéki eredeti hangfelvételek alapján készült, Pusztai Endre, Bonc István (Bonchida) – Csoma Ferenc (Esztény) – Petrusán László (Kendilóna) – ezerkilencszázas évek második felében élő prímások és zenekaraik játéka alapján.
A könyv alapja zeneakadémiai tanulmányaim alatt írt szakdolgozatom, a bonchidai zenéről való jelen ismereteket alapul véve, azokat újragondolva, javítva, kiegészítve. Ezen területen való felfedezéseimet, kutatásaimat, valamint 2013 és 2014-ben készült bonchidai és válaszúti interjúimat tartalmazza.

Hallgassák, olvassák, fogadják szeretettel:
Ocskay Rita

2019. március 5.