Folkrádió

Népzenére hangolva

Pál István „Szalonna” és Bandája tartott népzenei foglalkozást március 4-én a Rákóczi Főiskolán. Az előadás keretében megismerhettük Kodály Zoltán Székely fonó című gyűjtését.

A kicsik és nagyok számára is élvezhető bemutató a hagyományos magyar zenei kincsek tárházát sorakoztatta fel. A koncert Kodály Zoltán művészetének, kultúránk mélyebb megismerésének színtere volt. Az előadás szüneteiben Pál István, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, népzenész interaktív módon mutatta be a gyermekek számára a különböző népi hangszereket. Megismerkedhettünk így a brácsa és hegedű különbségeivel, a tangóharmonika, nagybőgő és citera tulajdonságaival, valamint a magyar kecskeduda jellegzetességeivel. Bemutatója során láthattuk a moldvaiak által közkedvelt kaval hangszert is.

A magyar népzene tárházából merítve gyermekdalok, balladák vagy táncmulatságok vidám muzsikái csendültek fel. A koncertet a Nagykállóról származó zenés-táncos történettel, a Kállai kettőssel zárták. Az előadást láthatják még Tiszapéterfalván, Gyertyánligeten, Aknaszlatinán, Técsőn és Visken is.

Kurmay Anita

Kárpátinfo, 2019. március 5.