Folkrádió

Szekszárdon ismét szárnyra kapott a Cinegemadár

A „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Versenyen folytathatják, illetve a Szekszárdi Szüreti Napokon mutatkozhatnak be a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny legjobbjai.

Megtartották a Bogár István emlékére rendezett „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny első elődöntőjét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. Zsikó Zoltán igazgató, zsűritag emlékeztetett rá, hogy a verseny, majd később a mozgalom a kilencvenes évek első felében indult és sok-sok évi kihagyás után tavaly hívta ismét életre az intézmény. Mesterképzéseket is hirdettek, amelyeken bárki részt vehetett, akit érdekel a népzene, a népdaléneklés. Az oktatásokat a Zeneakadémia tanárai és a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének munkatársai tartották. Zsikó Zoltán bízik benne, hogy a sok munka eredménye már az idei versenyen megmutatkozik, és az előző évinél is magasabb színvonalú előadásokat hallhatnak.A versenyfelhívásra megyénk huszonhat településéről harminc egyéni énekes és huszonhét csoport jelentkezett, ami összesen 317 résztvevőt jelent a gyerekektől az idősebb korosztályig. A szekszárdi elődöntőben negyvenkét nevező állt zsűri elé, szombaton Tamásiban pedig a mezőny másik felét hallgatják meg. A Cinegemadár két elődöntőjében legjobban szerepelt versenyzőket a zsűri továbbjuttatja a verseny döntőjébe, melyet 2019. április 6-án rendeznek Szekszárdon. A döntőben legsikeresebb 18 év alatti énekes szólisták és énekegyüttesek a „Tiszán innen, Dunán túl” Népdaléneklési Versenyen képviselhetik Tolna megyét, a legjobban szereplő felnőtt énekesek, éneklő csoportok és hangszeresek pedig a Szekszárdi Szüreti Napokon, a „Cinegemadár” Népzenei Gálán mutathatják be műsorukat.

Zsikó Zoltán mellett Birinyi József népzenész, a KÓTA társelnöke, Szabadi Mihály koreográfus, néprajzkutató, Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetője és Zsikó Zsuzsanna népdalénekes alkotja a zsűrit. Az elnök Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Népi Ének Tanszak szakirány vezetője.


Hanol Erzsébet

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. március 6.