Folkrádió

A magyar táncházmozgalom exportálásán dolgozik a Fonó

Idén négy alkalommal várja a lengyel közösséget a magyar táncházmozgalmat képviselő krakkói Fonó Klub, amely a főváros XI. kerületében működő Fonó Budai Zeneház első külföldi klubja. A Fonó nemzetközi képviselője, Rosonczy-Kovács Mihály népzenész a Rádió Orienten beszélt a magyar táncházmozgalom exportálásában rejlő lehetőségekről.

Meggyőződésem, hogy a magyar kultúrdiplomácia legnagyobb kiaknázatlan kincse a táncházmódszer exportjában rejlik,
illetve magának a magyar néptánc és népzene szépségének megmutatásában ‒ fogalmazott Rosonczy-Kovács Mihály népzenész. A Fonó képviselője elmondta, hogy a magyar táncházmozgalom nemzetközi terjesztése, és ennek alulról történő megszervezése már régóta foglalkoztatta őket.

A lengyel táncházmozgalom az 1990-es évek elejétől indult, képviselői pedig bevallottan a magyar mintákat követik. Lengyelországban tehát már létezik egy olyan közösség, ahol nyitott kapukat döngettek akkor, amikor a krakkói Fonó Klub megnyitásán gondolkodtak. Ez olyannyira így volt, hogy a megnyitóra még Varsóból is több tucatnyian jöttek – nyomatékosította a szervező.

A Fonó Klubnak helyet adó krakkói Strefa szórakozóhelyet Jan Słowiński lengyel népzenész működteti. A lengyel táncházmozgalom meghatározó alakja már régóta nyitott a magyar népzenére, jó kapcsolatokat ápol magyar muzsikusokkal.

Nagyon pozitívan fogadta a megkeresést – mondta el Rosonczy-Kovács Mihály, aki kiemelte még Ula Nowak zenei producer és újságíró személyét is. Mint fogalmazott: sikerült olyan neveket találniuk projektjükhöz, kiknek személye garancia a hiteles működésre,

megfelelő szívvel és a szükséges kapcsolatrendszerrel is rendelkeznek ahhoz, hogy a Fonót nemzetközi színtéren is képviselni tudják.
Hozzátette: szeretnék ezt a kezdeményezést előbb V4, majd európai szintre bővíteni.

„Nagyon fontos, azonban, hogy a külföldi partnerek ne egy üzleti lehetősséget, piaci nyerészkedési terepet lássanak
ebben, hanem büszkék legyenek arra, hogy a Fonó értékeivel saját portfóliójukat gazdagíthatják.

A szervező elmondta még, hogy 2019-ben négy alkalmat terveznek a krakkói klubban, a későbbiekben pedig havi rendszerességgel szeretnék a Fonó Klubot működtetni. Legközelebb májusban tartanak klubot Krakkóban, amikor nemcsak muzsikával és táncházzal, de író-olvasó találkozóval is szeretnék megszólítani a lengyel közönséget. Ezen túlmenően ott lesznek a nyári rendezvényeken is, szeptemberben pedig a magyar dzsessz kap teret a krakkói Fonó Klubban.

Hozzátette még, hogy mindez ugyan magánkezdeményezésként indult, de a finanszírozásban állami segítséget is kaptak, a klubot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Music Export Poland is támogatja.

OrientPress Hírügynökség, 2019. április 1.