Folkrádió

Koszorúzások és emlékhangverseny Bartók Béla szülővárosában

A világhírű zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató születésének 138. évfordulója alkalmából 2019 március 31-én, vasárnap Bartók-napot tartottak Nagyszentmiklóson. A Bartók-emlékművek hagyományos megkoszorúzása után a temesvári zenészekből verbuválódott Camerata Banatica zenekar koncertezett a Nákó-kastély dísztermében.

A nagyszentmiklósi Bartók-emlékműveknél – Jecza Péter és Aurel Gheorghe Ardelean alkotásainál – a Pro Bartók Társaság, a Nagyszentmiklósi Polgármesteri Hivatal, a Révai Miklós Társaság, a Nagyszentmiklósi RMDSZ és a horgosi Órás Villa Polgári Egyesület képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit. A nagyszentmiklósi Jecza-szobornál idén 19. alkalommal szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a Pro Bartók Társaság.

A Nákó-kastély dísztermébe pótszékeket kellett beállítani, akkora volt az érdeklődés a temesvári Banatul szimfónikus zenekar zenészeiből verbuválódott Camerata Banatica kamarazenekar rendkívüli koncertje iránt. Az emlékhangverseny közönségét és a vendég zenészeket Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság elnöke köszöntötte. A Camerata Banatica kamarazenekar J. S. Bach, G. F. Händel, W. A. Mozart, I. Albeniz, G. Enescu, C. Silvestri, E. Elgar és Bartók Béla műveiből adott elő, a koncertmester Lucian Petrilă, a szólista Alexandra Guțu csellóművész volt. A közönség nagy tapssal honorálta a temesvári zenészek hangversenyét. A nagyszentmiklósi zenerajongók először hallhatták Bartók Román táncok című művét egy kiváló kamarazenekar előadásában!

Nyugati Jelen, 2019. április 1.