Folkrádió

Véget ért az I. Béres András Koreográfusverseny

Debrecen – A Debreceni Népi Együttes „Citerabál” című, nagyiványi anyagot feldolgozó produkciója nyerte az I. Béres András Koreográfusversenyt, amelyet április 6-án rendezett a debreceni Főnix Néptáncegyüttes a 25 éve elhunyt néprajzkutató és kortársai eddig még feldolgozatlan, a Zenetudományi Intézetben őrzött archív gyűjtéseinek színpadra állított táncaival.

A második helyen a „Keszkenőmet add vissza!” című koreográfiát bemutató nyíradonyi Kispendely Néptáncegyüttes végzett, a zsűri a derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes „Isten teremtette a betyárokat…” című produkcióját a harmadik helyért járó díjjal ismerte el. A rendezvény különdíját a nyíradonyi együttes vihette haza, autentikusan feldolgozott nyíracsádi táncáért.

A program délelőtt a Csapókerti Közösségi Házban néprajzi szimpóziummal kezdődött, ahol a szakterület rangos szakemberei idézték fel Béres András életútját néptánc- és népmesegyűjtésein keresztül, valamint a koreográfiákhoz felhasznált arcív filmek újrafelfedezésének történetét is megismerhette a közönség.

– Béres András munkásságát 2017-ben nyilvánította helyi értékké a Debreceni Értéktár Bizottság, most azon munkálkodunk, hogy ez a hagyaték a Megyei Értéktár, végül pedig Kiemelt Nemzeti Értékeink részévé váljon – fogalmazott megnyitójában Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A koreográfusverseny helyszíne délután a VOKE Egyetértés Művelődési Központ Színházterme volt, ahol elsőként a Béres-gyűjtések felhasználásával készült koreográfiákat mutatták be a régió tánccsoportjai.

A zsűri döntéséig emlékműsor keretében Béres András pásztortörténeteit hallhatta a közönség és a Főnix Néptáncegyüttes előadásában, a Kálmán Péter Cucás vezette Szeredás népzenei együttes közreműködésével olyan legendás koreográfiái is újra színpadra kerültek, mint a Nagybáródi táncok, a Kerezsi leánytánc és a Guinness-rekorder Mikepércsi csárdás.

– A 2018-as Béres Emlékév nyomán szerveztük meg a koreográfusversenyt, amely csak az első lépés a most megkezdett úton, hiszen csodálatos érzés volt színpadon látni a „leporolt” régi gyűjtések nyomán született alkotásokat – mondta Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője. A program fő szervezője hangsúlyozta: két év múlva újra meghirdetik a versenyt, amikor az új táncok mellett további, értékes Béres-koreográfiákat is újra műsorra tűznek.

Dr. Béres András néprajzkutató, a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, koreográfus, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Virágkarnevál ötletadója, akinek nevéhez fűződik a Hortobágyi Hídivásár és a Lovasnapok elindítása egyaránt. Néprajzi gyűjtéseit több kötetben jelentette meg, és számos legendás koreográfia megalkotása fűződik nevéhez.

Hajdú Online, 2019. április 7.