Folkrádió

Meghívó a Zenetudományi Intézet Hangarchívum bemutatójára

Hivatalosan is megnyílik a mindenki számára elérhető digitális népzenei archívum. A bemutatóra 2019. április 11-én, csütörtökön, 16 órakor kerül sor az intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.).

Házigazda Richter Pál, az MTA BTK ZTI igazgatója.
A digitális bölcsészettel kapcsolatos gondolatait megosztja Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója.
Az archívumot bemutatja Bolya Mátyás, az MTA BTK ZTI Népzenei Archívum vezetője.
A digitális archívum szolgáltatási hátterét ismerteti Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. igazgatója.

A népzenei archívum mintegy 20.000 órányi hangfelvételt őriz. Ennek nagy része az eredeti hanghordozóval együtt tárolt, saját tulajdonú felvétel, de megtalálhatók más gyűjtemény felvételeinek nálunk őrzött másolatai is. A magyar népzene és néptánc dokumentumai mellett számos felvételt találunk szerte a világból, a legjelentősebbek más európai országokból, Ázsiából, Óceániából, Afrikából és Dél-Amerikából származnak.

Jelen digitális közreadás a gyűjtemény két jelentős egységét tartalmazza. Az első a Kodály-rend közel 30.000 adata, amely a rend eredeti lejegyzéseivel kiegészítve jelenik meg. A második egység az 1940-es évek végétől az 1990-es évekig tartó időszak alatt mágneses elven rögzített felvételeket jelenti. E két egység összesen 200.000 adatsort és több mint 10.000 órányi hangfelvételt tartalmaz.

MTA Zenetudományi Intézet, 2019. április 10.