Folkrádió

Elkezdődtek a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny területi fordulói

Ragyolcon, a helyi alapiskolában zajlott az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny első területi fordulója. A megmérettetésre, az iskolai fordulókat követően 55 versenyző jutott tovább.

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatója és folklórgyűjtője, Ipolyi Arnold tiszteletére, tizedik alkalommal hirdette meg az országos népmesemondó versenyt, melynek célja a magyar prózai népköltészeti műfajok műfaji és táji jellegzetességeinek megjelenítése, valamint a hagyományos mesemondás, a történetmesélés népszerűsítése.


A verseny szakmai partnere 2017-től a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia. Az idei évadra összesen 436 versenyző nevezett, 101 oktatási intézményből. Egyenes ágon, vagyis, aki háromszoros arany oklevéllel rendelkezik, hat versenyző jutott tovább. Botos Máté János Fülekről, Danyi Erik Fülekről, Képes Lóránt Restéről, Makkay Bianka Várhosszúrétről, Mihalovics Zsófia Fülekről és Pleva Levente Alsószeliről. Az országos döntőn így összesen 85 versenyző vehet részt. A versenyszabályzat értelmében a jelentkezők korosztály szerint öt kategóriában versenyeznek. A népmesén kívül egyéb prózai népköltészeti műfajokkal (monda, anekdota, trufa, példázat) is lehetett nevezni. A ragyolci fordulón hattagú szakmai zsűri bírálta és értékelte az elhangzottakat. A zsűriben a következők kaptak helyet: Agócs Attila néprajzkutató, Bukovics János, Pintér Zsolt és Kovács-Benko Fruzsina Borbála mesemondók, Illés Gábor muzeológus és Varga Norbert folklórkutató.

A zsűri külön értékelte, ha a versenyzők az adott közösségen belül élő hagyományőrző idős mesemondóktól, elbeszélőktől tanulták az elmondott történetet, illetve fontos szempontként kezelte a hagyományos mesemondói stílus követését, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelenítését, a meglévő tájnyelv használatát. Varga Norbert, a verseny szakmai vezetője, a ragyolci forduló kapcsán így nyilatkozott. „Ezen a területi elődöntőn évről-évre jónéhány olyan ifjú mesemondóval találkozunk, akik produkcióján érződik a szakmai szempontrendszer szerint történő felkészítés, a folyamatos és céltudatos munka. Nyilvánvaló, hogy ki az, aki először mondja el a meséjét közönség előtt, s aki ezt rutinnal, természetességgel, önazonos módon, a közönséget is bevonva és szórakoztatva tudja megoldani. Nyilván ez nagy mértékben a felkészítők érdeme is. Örömünkre szolgál, hogy több olyan pedagógus tevékenykedik a régióban, akik által biztosított e szakmai szint folytonossága. Nem véletlen, hogy az egyenes ágon továbbjutók, az országos döntő mindenkori aranysávosai között, nagy számban szerepelnek e régió versenyzői.

Ernő A produkciók elhangzása után a zsűri tagjai szakmai értékelést tartottak a felkészítők részére, míg a résztvevő fiatalokat a Ragyolci Alapiskola pedagógusai által vezetett kézműves- és játszóház foglalkozások várták. A versenyt eredményhirdetés zárta, a rozsnyói országos döntőbe 10 versenyző jutott tovább.


Szvorák Emese

A következő területi elődöntők helyszínei: május 9.- Bátka és Gúta, május 10.- Bős, május 14.- Ipolyszakállos, május 16.- Zsigárd, május 20.- Várhosszúrét, május 21.- Kisgéres.

Ma7, 2019. május 4.