Folkrádió

Hagyományainkat meg kell élnünk – Ötödször szólt a fülemüle Beregszászban

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén ötödik alkalommal rendezte meg a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. A 15 döntős produkció május 12-én mutathatta meg magát szakmai zsűri előtt. A versenyt egy kétnapos tábor előzte meg, melyen magyarországi foglalkoztak a fiatalokkal. Az eseménynek a Rákóczi Főiskola adott otthont.

A döntő kezdetén Váradi Natália, a Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a vendégeket. „Programunk célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a népzene és néptánc csodálatos világát. Ha a hagyományainkat nem éljük meg, akkor azt elfelejtjük. Tehát azzal, hogy megéljük, jót teszünk nemzetünkkel” – hangsúlyozta. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban lépnek fel ezen az eseményen. „Ez a megmérettetés Kárpát-medence legjelentősebb népzenei és néptánc tehetségkutató versenye” – emelte ki. Papp Judit, a zsűri elnöke köszöntőjében méltatta a produkciók színvonalasabbá válását az első megmérettetésekhez viszonyítva.

Az esemény a 2017-es Szól a fülemüle döntőjének győztese, a Rezeda néptáncegyüttes előadásával vette kezdetét. Ezt követően az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola diákjainak táncát láthattuk. Az ünnepélyes megnyitó után a döntősök bemutathatták produkciójukat. A fellépések között láthattunk szatmári verbunk, mezőföldi, dunántúli táncokat, valamint moldvai, gömöri és szatmári dallamokat is hallhattunk. Az esemény zárásaként Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola rektorasszonya köszönte meg a szervezők munkáját. „Öt év alatt ez a rendezvény óriásit fejlődött. annyit, amennyit egy főiskolai diák szokott első évétől az utolsóig. Így az eseménynek ma én is kiállítanám a diplomát” – emelte ki.

A győztesekre értékes felajánlások is vártak, melyek értelmében hazai és külföldi fesztiválokon, megmérettetéseken vehetnek részt. A versenyen hangszeres szólista kategóriában Egresi Alex bizonyult a legjobbnak, hangszeregyüttesek csoportjában a Viski Citera Trió lett arany érmes, a táncospárok csoportjában pedig Beregszászi Fábián Boglárka és Sopronyi Nándor Áron volt a legügyesebb. Néptácegyüttes kategóriában a 7-11. éveseknél a técsői Nereszen csoport, 12-16. éveseknél a viski Szivárvány együttes kapta az arany érmet.

A döntőt követően Papp Judittal, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanárával, és egyben a zsűri elnökével beszélgettünk.

-Milyen tapasztalatai vannak a versennyel kapcsolatban?

-Harmadik alkalommal vagyok a zsűri tagja. Ugrásszerű fejlődésen ment keresztül a verseny színvonala úgy szervezettségben, mint a produkciók minőségében. Ez nagymértékben annak a mentorálási programnak köszönhető, amit a Hagyományok Háza Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai kirendeltsége folytat.

-Így azt mondhatjuk, hogy a kárpátaljai együttesek elértek egy olyan színvonalat, amellyel bármelyik rangos tehetségkutatón bemutatkozhatnak?

-Természetesen. Már most voltak olyan együttesek a színpadon, akik megállhatnák a helyüket bármelyik magyarországi gyermek fesztiválon.

-Lenneá-e olyan produkció, amelyet kiemelne?

-Akik ide bejutottak, azok már az elődöntőn sikerrel vették az akadályokat. Így nem szívesen emelnék ki egyet sem különösebben, hiszen mind nagyon jók voltak.

-Mennyire volt nehéz a zsűri dolga a döntés során:

-Elég nehéz dolgunk volt. Sokszor alakult ki pont egyenlőség a versenyzők között, ez is bizonyítja a fellépések színvonalasságát.

-Köszönöm a beszélgetés.

Kurmay Anita

Kárpátinfo, 2019. május 14.