Folkrádió

A néptánc művészeti erejéről tanúskodott az ajkai gálaműsor

A 24. Bakony Néptáncfesztivál előestéjén az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és – meghívott vendégként – az Erdélyből érkező segesvári Kikerics Néptáncegyüttes autentikus műsort adott a Zagyva Banda zenei kíséretében a néptáncot szerető közönségnek az ajkai művelődési központ színháztermében.

Az est fellépőit és a publikumot az ajkai önkormányzat művelődési, oktatási és sportbizottságának elnöke, Utassy István köszöntötte. Az elnök elismerő szavakkal beszélt a néptánc értékéről és az Ajka-­Padragkút Táncegyüttes hagyományőrző tevékenységéről, valamint a 24 év óta töretlen népszerűségnek örvendő fesztivál sikeréről.

– Minden nemzetnek megvannak a maga táncai, melyeknek motívumai nemzedékeken át öröklődnek. A magyar nyelv a népzenével, néptánccal együtt megőrzi és átadja évszázados tradícióját a következő nemzedéknek. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes szakavatott ismerője, művelője nemzetünk táncának, zenéjének, melyre ékes bizonyítékként szolgálnak az együttes nemzetközi és hazai sikerei – jegyezte meg Utassy István.

A gála első részében az 1993-ban alakult ­segesvári Kikerics Néptáncegyüttes Kalotaszegi, Mezőmadarasi és végül Küküllő menti táncokat mutattak be szinte azonnal belopva magukat a nézőközönség szívébe. A vendégművészek után az Ajka-Padragkút Táncegyüttes korosztályos csoportjai tartottak bemutatót. Arra, hogy a táncot nem lehet elég korán elkezdeni, ékes példaként szolgált az Ajka-Padragkút Táncegyüttes ovis csoportjának előadása, melyben a juhait kereső pásztorok történetét mutatták be, énekkel, gyermekjátékkal, mesével színesítve. Ezt követően a Hugyor gyermekcsoport elő­adása a Játszunk Somogyban című koreográfiával nyerte el a nézők tetszését. A művészeti vezető, Ramasz László nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, hogy meglegyenek a csoport új reménységei, a jövőbeni nagy táncosok. Az est folyamán a táncegyüttes senior csoportja Mezőföldi üvegessel, ugróssal és friss csárdással lépett színpadra.

A gála fő produkciója az Ajka-Padragkút Táncegyüttes előadása, a Ramasz László által rendezett és koreografált Szerelmes Mezőség című produkció volt, melyben Nagy László költészete és a költő számára oly kedves tájegység művészete és kultúrája kelt életre. Az előadás rendezőasszisztense, Ramasz Vanda szerint: „Az őseink lábnyomain járt tánc, az anyanyelvükön írt költészet és a szerelem olyan értékek, melyek összekötik az embereket. Nagy László költő egyesítette e három értéket. Tánchoz írt szerelmes szavai vezérfonálként szövik össze az előadás darabjainak szövetét.” A nézők egy szemet-lelket gyönyörködtető „utazáson” megérezték, milyen, amikor a költészet és a tánc teljes szimbiózisban egymást erősítve létezik, kifejezőerejével lélektől lélekig hat.

Veszprém On-Line, 2019. június 4.