Folkrádió

XXXII. Csűrdöngölő: ezernél több fiatal táncolt Csíkszeredában

Csíkszereda környékéről, Udvarhelyről, a Gyergyói-medencéből és a Kászonokból is érkeztek fellépők a 32. alkalommal megrendezett Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóra. A Csíkszereda központjában felállított színpadon a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat keretében több mint negyven hagyományőrző csoport mutatta be tudását, népviseletét csütörtökön.

A néptánc közösségépítő erejét helyezte előtérbe a 32. alkalommal megrendezett ifjúsági néptáncos seregszemlén a szervező András Alapítvány, a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közreműködésével megvalósult eseményen. A Csíkszeredába érkezett néptánc-csoportok számára a legnagyobb élmény az együttlétnek és a táncnak, mint közös nyelvnek a megélése évről-évre. A több mint 1300 regisztrált résztvevő színes népviseletbe öltözve mutathatta be tudását, majd közös tánc következett. Felemelő látványt nyújtott a számtalan népviseletes gyermek, ahogy táncukkal, énekükkel betöltötték a csíkszeredai Szabadság teret.

A délután lezúduló eső sem szegte kedvét a fiataloknak, akik a közös táncot követően mind összeálltak egy nagy képre emléket állítva a 32. Csűrdöngölőnek.

Farkas Endre

Maszol, 2019. június 7.