Folkrádió

Különleges Tűztánc Fesztivált tartottak Debrecenben

Együtt ropták a táncot a leányok és a legények szombaton a Csapókertben. A jubileumi, 20. Tűztánc Fesztiválra a Kárpát-medence szinte minden tájáról érkeztek hagyományőrző fiatalok.


Forogtak a szoknyák, kopogtak a tánccipők a csapókerti színpadon. Egymást követték a 11 hazai, erdélyi, partiumi és vajdasági csoport látványos bemutatói. A város nevében Komolay Szabolcs köszöntötte a résztvevőket. Az alpolgármester hangsúlyozta: a néptánc olyan közösségeket alkot, amelyek akár egy életen át is kitartanak. Hozzátette: Debrecen idén a néptánc fővárosa.


- Nagyon szép sikereket értünk el országos és nemzetközi szinten, és rengeteg olyan rendezvényünk volt a városban, amit a néptánccal ünnepeltünk, vagy a néphagyományok továbbéltetésével. És a mai rendezvény is egy ilyen alkalom, külön öröm, hogy ennyi fiatal táncol, és ennyi fiatal tartja fontosnak a magyar kultúrát, a magyar néphagyomány ápolását, továbbörökítését - mondta az alpolgármester.

A legkisebbek még az esti órákban is követték a nagyok mozdulatait. Sokan táncra perdültek a színpad mellett is. A Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál 20 éve jelent találkozási pontot a hagyományaikat őrző kárpát-medencei közösségek életében. A fesztivál megálmodója szerint a néptánc teret, időt és generációkat is átível.

- Ennyi fiatalt így a színpadon látni csodálatos érzés. Úgy gondolom, hogy aki a néptánccal foglalkozik, annak a lelke egy kicsit másképp van összerakva. Sokkal több mindent tud a magyar néphagyományról, mint az átlagember - emelte ki Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Késő este zsonglőrök látványos tüzes produkciójával zárult a csapókerti program, a legbátrabbak a tűzugrást is kipróbálták a tűztánc fesztiválon

Debreceni Hírek, 2019. június 30.