Folkrádió

Idén is lesz Csángó Fesztivál a néptánc fővárosában

Összeállt az augusztus 6-án kezdődő Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztivál és Vásár programja. Jászberény huszonkilencedik alkalommal ad otthont a messze földön híres rendezvénynek. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az anyanemzettől elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarság sorsára.

A Jászság Népi Együttes július 17-én tíz napra Makaóba utazott egy nagy nemzetközi táncfesztiválra – számoltunk be a fejleményekről korábban. Ezzel párhuzamosan az idei Csángó Fesztivál szervezési munkái célegyenesbe érkeztek, az augusztus 6-án kezdődő rendezvény programja is összeállt.

Szűcs Gábor fesztiváligazgatóval a makaói utazás előtt beszélgettünk a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvényről. A nagy múltú, közel három évtizedes fesztivál célja mai napig az, hogy felhívják a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra. A csángók sorsát szeretnék megismertetni minél több emberrel.
– Jászberény nemcsak a Jászság fővárosa, hanem a néptánc fővárosa is egyben. A Jászság Népi Együttes, a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola a Csángó Fesztivállal kiegészülve erős vára a néptáncmozgalomnak. A folklórfesztivál hozzájárul ahhoz, hogy kulturális sokszínűségünket, népművészetünket, örökségünket megtartsuk és továbbadjuk.

– Idén is törekszünk arra, hogy komplexitásban tudjunk megjelenni, így gazdag programkínálatunkkal a tánc, az ének és a zene érzelmekkel teli szépségét szeretnénk bemutatni minden korosztálynak – mondta Szűcs Gábor.

Hozzátette: a programokat úgy állították össze, hogy azzal minden érdeklődőt meg tudjanak szólítani. Azt is, aki a hagyományos kultúrát szereti, illetve azt is, aki a népzenei vonalon maradva, de a kicsit populárisabb stílust kedveli.– Fontosnak tartjuk, hogy minden helyszínen, így a Margit-szigeten, a főtéri színpadon, a Jászság Népi Együttes székházában és a szabadtéri színpadon is folyamatosan menjenek a programok, akár párhuzamosan is – jegyezte meg a fesztiváligazgató.

Augusztus 7-én, a megnyitó után, a „Folkforgatag” gálaest első részében a Magyar Állami Népi Együttes önálló műsorát láthatják az érdeklődők a szabadtéri színpadon. A gálaest második részében színes világ tárul a közönség elé, exkluzív külföldi együttesek mutatkoznak majd be Indonéziából, Kolumbiából, Bolíviából, Ecuadorból és Törökországból.

– A Jászság Népi Együttes augusztus 9-én a Táncképek gálaműsorban a „Magyaroké” című egyórás önálló műsorral lép színpadra. Ezúttal erdélyi táncdialektusokból válogattunk. Ezt követően a Fölszállott a páva gálaműsort lehet majd látni, a televíziós vetélkedő jászsági gyermek és felnőtt táncosaival – ismertette Szűcs Gábor.Illés Anita

Konferenciát is rendeznek

A Csángó Fesztiválnak elengedhetetlen része a táncforgatag, a felvonulás, amit nagyon szeret a közönség. A Magyarság hangja gálaműsorban moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek és zenészek mutatkoznak be. Idén is megszervezik a Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletemberfórumot, ahol többek között a kultúra és a gazdaság találkozását elemzik a szakemberek. Számos kiállítás, koncert, gasztronómiai-, kézműves- és gyermekprogram várja a látogatókat.

Illés Anita

Szolnok-Jászkun on-line, 2019. július 29.