Folkrádió

Hagyományaink őrzése kötelező

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány július 22–26. között idén kilencedik alkalommal szervezte meg hagyományos Beregszászi Népzenei és Néptánc Táborát. Az eseménynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

A hét folyamán a tábor résztvevői a népdalok és néptáncok elsajátítása mellett kipróbálhatták ifj. Hidi Endrével a korongozást, Szilágyi Gabriellával és férjével, Lászlóval népi játékokat tanulhattak, Mester-Baksa Andreával pedig gyönyörű virágokat készíthettek szalvétából, krepp papírból.

A tábor záró ünnepségére július 26-án került sor a Rákóczi Főiskolán, melyen a gyerekek bemutatták a hét folyamán elsajátított táncokat, dalokat. A jelenlévőket Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója köszöntötte. „Kultúránkat nem lehet örökölni. Minden nemzedéknek újra meg kell tanulni ezt az értéket. Hagyományaink őrzése viszont kötelező, hiszen ez a jövőnk alapja” – hangsúlyozta. Kepics Andzselika szakmai szervező az oktatók, nevelők egész heti munkájáért fejezte ki köszönetét.

Ezt követően megtekinthettük a gyerekek műsorát. Elsőként gömöri népdalokat hallhattunk, majd a kezdő tánccsoport előadásában kalocsai néptáncot láttunk. A kisebbek népi játékokat mutattak be a színpadon, a haladó tánccsoport pedig bukovinai táncokat adott elő. Az esemény zárásaként a táncoktatók, Szelesné Huszti Beáta és Mir Dávid vajdaszentiványi táncokkal lepte meg közönségét.

A tábor megvalósulását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatta.

Kurmay Anita

Kárpátinfo, 2019. augusztus 3.