Folkrádió

A szamosújvári Ördöngös zenekar: a közös muzsikálás öröme és szeretete

Az Ördöngös zenekar a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban tett nagyobb ismeretségre szert, a szamosújvári zenészek azonban a táncházak vendégeiként is elnyerték a műfaj kedvelőinek tetszését. Szabó Boglárka, a zenekar énekese a megalakulásról, a verseny hozadékáról és a Kallós Zoltán kevéssé ismert gyűjtéseit bemutató népzenei koncertről beszélt lapunknak.


– A zenekar 2015-ös megalakulását követően számos táncházban, néptáncfesztiválon találkozhatott veletek a közönség. Milyen céllal hoztátok létre az Ördöngös zenekart?

– A zenekart már a kezdetektől erős barátság köti össze. Mindig jól esett közösen muzsikálni és ez indított el minket az úton. Amióta létezünk, egyenként és zenekari szempontból is folyton tanulunk, fejlődünk. HIRDETÉS – A Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban már több alkalommal megmutattátok tehetségeteket. Hogyan éltétek meg a fellépéséket, milyen tapasztalattal tértetek haza?

A Fölszállott a páva olyan lehetőséget nyújtott nekünk, ami nem mindenki számára adatik meg. Lelkesen mentünk Budapestre, és jó szájízzel tértünk haza. Úgy gondoljuk, a műsorban olyan emberekkel kötöttünk barátságot, akikre mindig számíthatunk. Ez volt a legnagyobb ajándék, amit ott kaphattunk. Ezek az emberek bátorítottak minket fellépés előtt, alatt és után is.

– Mennyiben segítette szakmai előmeneteleteket a televíziós szereplés, illetve az, hogy 2017-ben bejutottatok a verseny döntőjébe?

– A verseny által sokkal többen megismerhettek bennünket. Sokat számít egy ilyen jellegű esemény a zenekarok életében. A műsor után rengeteg felkérést kaptunk, egyre több helyre hívtak koncertezni, táncházakban muzsikálni. A verseny idején pedig sok szakmai tanácsot kaptunk mentorunktól, Porteleki Lászlótól, illetve Nyitrai Mariannától, akikkel azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.

– Idén tavasszal ti is részt vettetek Kallós Zoltán kevéssé ismert gyűjtéseit bemutató népzenei koncerten. Milyen érzés volt a 20. század legkiemelkedőbb magyar népzenegyűjtőjének anyagával foglalkozni?

– Megtisztelve éreztük magunkat, amikor Pávai István népzenegyűjtő felkért a székelyudvarhelyi előadásra. Elsősorban azért, mert mindnyájunknak szoros kapcsolata volt Zoli bácsival, másrészt Pávai István bizalommal fordult hozzánk. A ritka gyűjtések közül nekünk a fejérdi muzsika jutott, amit lelkesen megtanultunk és kétszer előadtuk. Kolozsváron még jobb érzéssel álltunk színpadra, mivel otthon éreztük magunkat, és ismerősök hallgatták fellépésünket.

– Az előadáson kívül népdal- és néptáncoktatással is foglalkoztok?

– A zenekar néhány tagja már két éve oktat a szamosújvári Téka Alapítványnál. Prímásaink, Hunor és Bence, hegedűoktatást tartanak, jómagam népdal-, illetve néptánctanítással is foglalkozom. Természetesen a néptáncoktatáshoz szükség van egy fiúra és egy lányra, ebben Bence segít nekem. Brácsásaink és bőgősünk is mindig lelkesen besegít, ha valahol szükség van.

– Szamosújváron, illetve a tágabb Mezőségen mekkora hagyománya van a népzenélésnek? A fiatalabb vagy inkább az idősebb generáció foglalkozik ezzel?

– Szamosújváron nem fenyeget veszély, mivel egyre több az utánpótlás mind zene-, mind énektéren. Egyre fontosabb az emberek körében, hogy gyerekeiket népzeneoktatásra küldjék, vagy esetleg a kis palánták maguktól jönnek rá erre. A népzenének most már van egy jó alapja, hagyománya. Annál meghatóbb érzés nincs, mint amikor egy pici gyerek azt mondja: úgy szeretnék zenélni, mint te. Ha viszont a szűkebb Mezőséget tekintjük, vannak még települések, ahol idős emberek is kedvet kapnak a népzene tanulásához.

– Milyen hosszabb távú céljai vannak a zenekarnak?

– Egyelőre nem tervezünk nagyszabású dolgokat. Sokszor járunk közösen próbálni mesterképzésekre. Nem érezzük azt, hogy eltávolodunk egymástól. Ha felkérés érkezik és szabad az időpont, mindig szívesen elvállaljuk. Legközelebb a Méra világzenei csűrfesztiválon találkozhat velünk a közönség, majd a kalotaszentkirályi és válaszúti tánctáborokban, illetve szeptemberben a budapesti Fonóban.

Bede Laura

Erdélyi Napló, 2019. augusztus 10.