Folkrádió

Brazíliai magyar néptánccsoport is fellép Nyíregyházán

Nyolc ország több mint háromszáz táncosa és ötven zenésze vesz részt a csütörtökön kezdődő 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, Nyíregyházán.

Az öt napon át tartó folklórprogramot ebben az évben az augusztus 20-i ünnepséggel együtt rendezik meg a nyírségi nagyvárosban, ahová a helyi együttesek mellett Bulgáriából, Szerbiából, Thaiföldről, Indiából, Indonéziából, Mexikóból és Brazíliából várnak összesen tizenegy néptánccsoportot – hangzott el az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Nyíregyházán.

Demarcsek György, a szervező Nyírség Néptáncegyüttes vezetője elmondta, hogy a hagyományosan kétévenként megrendezett fesztivál egyik fő célja, hogy szereplési lehetőséget kapjanak a határon túli magyarság képviselői és bemutassák tánchagyományaikat. 2017-ben a zilahi Terbete lépett fel az eseményen, idén pedig a Sao Pauló-i magyar közösség Pántlika Néptáncegyüttesét hívták meg a szervezők.

Külföldi együttesek is fellépnek

A második-harmadik generációs brazíliai magyarokból álló tánccsoportot 1968-ban Kokron Ilona alapította, aki a második világháború után érkezett a dél-amerikai országba. A főként a fiatal cserkészekből kialakított csoportot magyarországi tánctanárok oktatták, de az együttes is gyakran elutazott magyarországi falvakba, ahol a táncosok megtanulták az eredeti tánclépéseket és az onnan hozott népviseletek alapján készítették el saját fellépő ruháikat.

A külföldi együttesek mellett az Igrice és a Szabolcs Néptáncegyüttes, valamint a Figurás és a – fennállásának 45. évfordulóját ünneplő – Nyírség Táncegyüttes lép majd fel a nyíregyházi közönség előtt.

Gálaműsor és világzenei koncert

A tíz helyszínen zajló húsz programról szólva Ugyan Attila fesztiváltitkár elmondta, a pénteki fesztiválnyitó után gálaműsort adnak az együttesek a Kossuth téren, szombaton pedig a tánccsoportok a közönség közé vegyülve külön-külön is bemutatják táncaikat, viseleteiket és gasztronómiájukat. Este a kulturális központban a dramatikusabb, komolyabb koreográfiát igénylő táncszínházi művek kerülnek középpontba, hétfőn pedig a valamennyi résztvevő együttes Világok tánca címmel közös műsort mutat be a szabadtéri színpadon.

A sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere megjegyezte, hogy a fesztivál az augusztus 20-i városi ünnepséghez is kapcsolódik, a késő délután kezdődő ünnepi program után csoportok zenei együtteseinek világzenei koncertje következik, majd gálaműsorral és tűzijátékkal zárul a Szent István-napi ünnepség és a néptáncfesztivál.

hirado.hu, 2019. augusztus 12.