Folkrádió

VII. Kecskeméti prímásverseny
Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 1. 16:30

A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft-vel közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2019. szeptember 21-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017) fődíjait elnyert prímások sem.

Jelentkezni a csatolmányok közt található jelentkezési lapon lehet.

A kitöltött jelentkezési lapot és a jelentkező szakmai önéletrajzát Berta Alexandrának a berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu címre kérjük elküldeni.

A nyilvános színpadi versenyt a XXIX. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le 2019. szeptember 21-én 10.00 órától.

Minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, (egy kötelező és egy szabadon választott programot) egyenként 5-5 perc időtartamban. Mindkét versenyszámnak tartalmaznia kell egy lassú (parlando, rubato, parlando rubato, quasi giusto), egy giusto és egy tempo giusto tételt. A kötelező versenyszámban a versenyző által megjelölt eredeti felvételek alapján az erdélyi Felső-Szamos vidék valamely kiválasztott települése (Bonchida, Fejérd, Récekeresztúr, Bethlen, Magyarnemegye), vagy a Galga mente magyar népzenéjét kell előadni. A szabadon választott versenyszám a magyar népi hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti, egy következő feltétellel. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a Felső-Szamos vidék zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld, vagy a Dunántúl valamely tájegységének magyar népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a Galga mente térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet.

Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) válogatja ki a verseny díjazottjait.

A verseny fődíja egy 1 000 000 Ft névértékű, a 20. század elején készült mesterhegedű.


További információ:
Berta Alexandra
népzene szakelőadó
berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu
+36 70 933 5270

Hagyományok Háza, 2019. augusztus 14.