Folkrádió

Mesterem volt a nagypapám

Augusztus 25-én a bogyiszlói iskola alsó udvarán nagyszabású rendezvény várja közönségét. Ötven éves a Bogyiszlói Zenekar. A kerek évfordulót, a múltat, a jelent és ezzel együtt a jövőt, méltóképpen szeretnék megünnepelni.

– Olyan vendégeket várunk, akik valamilyen módon, de merítkeztek a zenekarból – mondja Mihalovics Zsolt, prímás. – 1969 fontos évszám. Előtte voltak vonós- és voltak tamburazenekarok. De ekkor ötvöződtek.

A különleges, izgalmas hangzásra felfigyeltek a népzenekutatók is, hiszen olyan dallamvilággal találkoztak, mely kuriózumnak számított. Ezt megspékelte az is, hogy cigányzenekar játszott magyar népzenét.

– Utolsó mohikánok vagyunk – mondja a prímás – ötven éve őrizzük az autentikus népzenét nagyapáról, fiúra, unokára száll.

Az augusztusi programon fellép többek között a Muzsikás zenekar, Szalonna és Bandája, a 100 tagú cigányzenekar kamara zenekara, a Bartina zenekar, a Csurgó, a házigazda szerepet pedig Sebő Ferenc vállalta. A program 15 órától, az esti főműsor 19 órától kezdődik.

– Lesz nóta is, hiszen az is hozzánk tartozik. A vendég zenekarok saját zenei világukból adnak elő, majd zenélünk együtt is. Bízom benne, hogy az ide látogatóknak legalább annyira katartikus élményt adunk, mint amit nekünk jelent ez az este.

ORSÓS KIS JÁNOS, így csupa nagybetűvel. A nagypapa, a mester. Mihalovics Zsolt édesanyjának köszönhetően vált unokából értékmegőrzővé. Mint mondja, a gyermekként kötelezőnek megélt zenélés szépségét ma már tudja. De ehhez meg kellett érnie… Ott legbelül. Ahol minden érték kezdődik…

Szél Móni

Made in Szekszárd, 2019. augusztus 14.