Folkrádió

Szárba szökik az elvetett mag

Huszonkilenc produkció, több mint háromszáz résztvevő, több mint négyórás műsor – ha gyorsszámvetést végeznénk, ezt mondhatnánk a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége szervezésében az elmúlt héten immáron huszonkilencedik alkalommal megrendezett Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválról, amelynek Péterfalva adott otthont.

Ám ez a nap sokkal többről szólt. Arról, hogy él a hagyomány, a népművészet, a népzene és a néptánc a Kárpátok lábánál, hogy vannak őrzői és továbbadói, hogy él a magyar virtus a mai fiatalokban és idősebbekben. A folklorfesztivál résztvevői egyre színvonalasabb produkciókkal mutatkoznak be. És a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően immáron hiteles, színes viseletben léphetnek színpadra.

Lassan szárba szökik az elvetett mag, fogalmazott megnyitójában Zubánics László, az UMDSZ elnöke, aki köszönetet mondott a magyar kormánynak a felújított kultúrházakért, gyermekintézményekért, amellyel a szülőföldön való megmaradásunkat támogatja. Reményre ad okot, hogy ilyen sok tehetséges fiatal jött el ma is erre a seregszemlére, s jelentős lépésnek nevezte az elnök a Kárpátalja Néptáncegyüttes megalakulását is.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, a népzenekutatást elemző nagyívű felszólalása végén elismeréssel szólt arról a kultúrmisszióról, amit a fesztivál szervezői végeznek, s örömmel konstatálta, hogy ezek a fiatalok, a népművelők a hiteles magyar népzenét éltetik tovább. A nyelvében él a nemzet megállapítást ma kibővíthetjük: táncaiban, zenéjében él a nemzet, fogalmazott a diplomata.

Büszkeség tölt el ennyi szép, népviseletbe öltözött fiatal láttán, ami reményre ad okot: van jövője a kárpátaljai magyarságnak, kezdte köszöntőjét Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője. Aki különleges értéknek nevezte a magyar népzenét, néptáncot, gasztronómiát, amit meg kell őriznünk és tovább kell adnunk.

Elismeréssel szólt a Kárpátalja sokszínű kultúráját bemutató fesztiválokról Vaszil Juhász, a nagyszőlősi járási művelődési osztály vezetője.

A köszöntéseket követően a palágykomoróci Illár Viktória átadta a rendezvénysorozat stafétabotját Dudics Amandának, a helyi kultúrház vezetőjének, aki az ötödik péterfalvai szalagot köthette fel arra, merthogy a település ötödször adott otthont a seregszemlének. Amely ezúttal is igen színes képet mutatott a magyar nép kultúrájából. Gecse, Kígyós, Csoma, Palágykomoróc, Nagydobrony, Eszeny, Verbőc táncos lábú fiataljai mellett az énekesek is elhozták kedvenc népdalaikat, és arról is meggyőződhettünk, hogy Szolyván sem halt még el a magyar szó, a viskiek pedig azt mutatták be, hogy a velünk együtt élő népek is szeretik a magyar zenét. Szabó Tibor, a rendezvény mozgatórugója és moderátora, illetve Zubánics László valamennyi résztvevő csapatnak oklevelet és értékes ajándékot adott át.

A program elején színre lépő BorzsaVári Népi Együttes és a Hangicsálók megzenésített versekben, népdalokban arról erősítettek meg valamennyiünket, hogy meg kell maradnunk szülőföldünkön, hisz „nekünk itt van jussunk borban és búzában”.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo, 2019. október 12.