Folkrádió

Megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány alakuló ülését Kolozsváron, 2019. október 18-án, a Bocskai-házban rendezték, ami egyben munkájának kezdetét is jelentette.

Az Alapítványt az a Sapientia Alapítvány hozta létre, amely e napon tartotta századik, ünnepi ülését. Az új szervezet a Magyarországon működő Hagyományok Háza és az intézményen belül – a Kárpát-medencei feladatokat ellátó – Hagyományok Háza Hálózat stratégiai partnere, de tőle függetlenül működik. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány általános ügydöntő, ügyvezető és képviseleti kezelőszerve a kilenctagú kuratórium.

A szervezet megalapítását Erdély méretei indokolják; de az országrésznek a hagyományos kultúrában betöltött vezető szerepe is megkérdőjelezhetetlen. Az Alapítvány célja az Erdélyben élő másfélmillió magyar kulturális identitásának erősítése, évezredes hagyományainak éltetése, de a már Bartók Béla által megfogalmazott „csak tiszta forrásból” gondolat jegyében Erdély minden nemzetének összetartozó hagyományaival is foglalkozik. Központja Marosvásárhely, ahonnan a négy alátartozó – a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai – iroda munkáját irányítja.

Hagyományok Háza, 2019. október 18.