Folkrádió

Néptánc- és népzenetalálkozó lesz Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgyi Néptánc- és népzenetalálkozó 31. kiadását szervezi meg a hétvégén, november 8-án és 9-én a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány.


A szervezők szerint a találkozó az elmúlt közel harmincegy év során az erdélyi népi kultúra egyik végvárának szerepét töltötte be. Az évek során több mint ötszáz adatközlő táncos és zenész vett részt, akik nemcsak a színpadon mutatkoztak be, hanem a háttérben zajló gyűjtőmunka során felbecsülhetetlen értékű folklóranyaggal gazdagították a Háromszék Táncegyüttes hang- és videótárát, így létrehozva Erdély egyik legnagyobb folklór-adattárát. Deák Gyula a Háromszék Táncegyüttes igazgatója elmondta, az idős adatközlők közül ma már egyre kevesebben vállalják a hosszú utazást, így a találkozón inkább a gyermek és ifjúsági, valamint hivatásos néptánc és népzenei csoportok fellépésére összpontosítanak.

Az idei találkozó november 8-án pénteken 19 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Mezőség, Kalotaszeg” című kétrészes műsorával rajtol a Tamási Áron Színház nagytermében. Az előadást követően a színház előterében táncház lesz, ahol a Rezeda, Üver, Kalotaszegi, Heveder és Folker együttesek zenélnek. A rendezvény szombaton „átköltözik” a Sepsi Arénába, ahová egész nap ingyenes autóbuszjáratok indulnak. Az Aréna folyosóján kézműves és termékvásár várja az érdeklődőket, a gyerekeket beavatják a hangszerkészítés rejtelmeibe, és megnyitják Ádám Gyula fotókiállítását. A konferenciateremben szakmai előadásokat tartanak, vetítik a Mozdulatokba vésett gyökerek című program anyagait, bemutatják a Romániai Magyar Néptánc Egyesület a Néptánctudástár című digitális anyagát, valamint Györffi Erzsébet Mezőségi daloskönyvét.


Szombaton 10.30-tól a háromszéki gyermekegyüttesek mutatkoznak be az „Aprók bálján”. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a legényes verseny, idén a résztvevők a kalotaszegi Muszka György táncát kell bemutassák.
Az Aréna színpadán 13 órától a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja be a VANmeSE című előadást Foltin Jolán rendezésében.
Aztán 16 órától a „Mestereinkért” című jótékonysági koncertre kerül sor, melyet idén Papp István „Gázsa” 60. születésnapja alkalmából tartanak. Papp István a Gázsa zenekar és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekarvezető prímása, a kolozsvári táncházmozgalom egyik alapítója, az erdélyi Bodzafa és Kova együttesek zenésze.
A színpadon 17 órától tekinthető meg az Ifjú Tehetségek Műsora, a hagyományőrzők előadása, majd díjazzák a legényes verseny legjobbjait. Ezt követően divatbemutató lesz az Aurora Folkglamour egy győri tervező népi alkotásait vonultatják fel.
A találkozó 19 órától a budapesti Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Táncrapszódia című előadásával zárul, ám hajnalig lesz még táncház és folkkocsma.

Visszatanítják falura A népi kultúrát ma már a hivatásos táncosok és zenészek tanítják vissza a falvakon élő fiataloknak, mivel egyre kevesebb az adatközlő, és egyre kevésbé működik a szülőkről gyerekekre való hagyományozódás – fejtette ki a rendezvény kapcsán Ivácson László a Háromszék táncegyüttes művészeti vezetője. Hangsúlyozta: a magyar népzene és néptánc ma már inkább a városi táncházakban és táncegyüttesek előadásaiban él tovább. A népzene és néptánc-találkozók nemcsak megmutatják a népi kultúrát, hanem annak jövőjével is foglalkoznak.
Az első években a sepsiszentgyörgyi találkozók elsősorban az adatgyűjtésről szóltak, meghívták az adatközlőket és videóra vették a táncukat, rögzítették a zenéjüket, a hivatásos és amatőr táncosok és zenészek pedig tanultak tőlük. A Háromszék Táncegyüttes az elmúlt években több mint 200 órányi videó és hanganyagot gyűjtött össze, amit mindenki számára elérhetővé tettek a Romániai Magyar Néptánc Egyesület „Mozdulatokba vésett gyökerek” programja keretében a folkmedia.ro oldalon. A sepsiszentgyörgyi szakember szerint nem kell aggódni a népi kultúra jövőjéért, hiszen táncházakban, óvodai, iskolai foglalkozásokon él tovább.
Ugyanakkor fiatal alkotók dolgozzák fel a néptáncokat, népzenét, koreográfiák, flashmobok, happeningek születnek, a folklór változik, ez így természetes, hagyni kell, ha feldolgozzák – szögezte le Ivácson László.


Bíró Blanka

Székelyhon.ro, 2019. november 4.