Folkrádió

Mi kell egy görbe estéhez?
Vasi kislegények, féktelen fehérnépek, borvirágos kedvű táncosok és Berecz András

Mi kell egy görbe estéhez? - Vasi kislegények, féktelen fehérnépek, borvirágos kedvű táncosok és Berecz András Duhajság, korhelység, borvirágos jókedv - november 14-én este nívódíjas néptánc-kompozíciókban gyönyörködhetett és Berecz András jóízű történetein derülhetett a közönség az MMIK színháztermében.

Négy táncegyüttes lépett színpadra a csütörtöki görbe estén - a Szökős, a pécsi Mecsek, a gencsi hagyományőrzők, valamint a Berke-legényekkel kiegészült Vasi Kislegényczéh. Folklórhagyományunk olyan gyöngyszemeit tárták a közönség elé, melyeket a duhajság, a korhelység és a borvirágos jókedv ihletett. Produkcióiknak közös vonása volt az is, hogy valamennyi alkotás sikereket ért el a hazai néptáncfesztiválokon.

A körmendi Lajtha és tatabányai Agora koreográfusversenyeken, a Bakony Néptáncfesztiválon, valamint a Zalai Kamaratánc Fesztiválon díjazott műveket most egy csokorban láthatta a közönség, nem kisebb előadó-egyéniség közreműködésével, mint a Magyar Örökség-, Prima-, valamint Kossuth-díjas Berecz András, aki ízes szókacskaringókból faragott csattanós-pikáns történeteket.Az est házigazdája Parais István, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója volt, aki maga is táncos: az est során fellépő Szökős és Mecsek táncegyüttesek mellett a Szombathelyi Néptáncműhely egykori táncosaként köszöntötte a nézőket.

Személyes hangvételű gondolatai szavakkal örökségőrzött tánclépések. Érdemes figyelni rájuk:

Van szavunk, vannak gondolataink, vannak meséink.
Van mozdulatunk, vannak gesztusaink, van zenénk.

Van harmóniánk, éthoszunk, olyan, melyben a költészet, a mese és az ének, a mozdulat és a tánc eggyé olvad, és láthatóan boldogok azok, akik ezt a harmóniát megélik. Nézzük, látjuk, talán csodáljuk őket.

Talán ők az őrzők. Mi nézők vagyunk ebben a furcsa, kukucskálós világban - hiszen a térnek ez az oldala a nézőtér felé nyitott, betekintésre, átélésre is módot adva.

Így vannak őrzők, az aktív boldogok, és vannak a remélhetően szintén boldog befogadók, a T. Közönség.
Ma este ezt a harmóniát, boldogságot idézte meg meséivel Berecz András, aki szavakba öntve járta körül a táncosok által megelevenített élményeket.

Az est nyitásaként a „Gyertek, fiúk! koreográfiával az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, a Reményik Iskola - Berke-fiúk és Vasi Kislegényczéh közös előadásában tanúi lehettünk annak, ahogy a nyurgább legénykék a tempó figurái mellett a híres széki szilvalére is szemet vetnek. A produkció friss koreográfiai díjas, a tatabányai AGORA Koreográfus Versenyen I. díjat nyert. Koreográfus: Molnár Péter, kísért Németh Dénes és zenekara.Ezután betekintést nyertünk a zselici asszonynép férfiak háta mögé bújtatott banyalakodalmába (Zselici banyalakodalom - ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes). A koreográfia az idei Lajtha László Koreográfiai Versenyen I. díjat nyert Körmenden. Koreográfus: Czigány Tamás.

A második rész nyitányaként a pécsi Mecsek Táncegyüttes jóvoltából „Bor' anyja
címmel borgőzös mulatozást láthattunk baranyai módra. A produkció a 2012-es Zalai Kamaratánc Fesztiválon koreográfusi különdíjat nyert. Koreográfus: Molnár Péter

Igazi vasi hangulatú előadás zárta a Görbe estet, amiben az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes kedvenc közös műsorát láthatta a közönség. A koreográfia 2016-ban I. díjat nyert a Lajtha László Koreográfiai Versenyen, 2017-ben pedig a Bakony Néptáncfesztiválon. Koreográfus: Györke Eszter - Molnár Péter.


Büki László 'Harlequin'

Vaskarika, 2019. november 16.