Folkrádió

Fölszállott a páva: a fiatal debreceni néptáncosok is bejutottak a középdöntőbe

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja bemutatta, milyen a húsvétolás Nádasmentén, a zsűritől kapott pontok alapján pedig továbbjutottak a táncegyüttesek csoportjában.

Újabb hat produkció jutott tovább a Fölszállott a páva idei gyerekévadának harmadik élő adásában péntek este. A Duna Televízióban sugárzott műsorban tizenkét versenyzőt láthatott a közönség.

A harmadik elődöntőben a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja bemutatta, milyen a húsvétolás Nádasmentén, a zsűri pedig 47 pontra értékelte produkcióját – ezzel pedig továbbjutott a táncegyüttesek kategóriájában.

„Nagyon merész vállalkozás gyerekcsoportnak egy ilyen nehéz anyagot adni, de ha összességében nézlek benneteket, nagyon szépen helytálltatok és a saját szinteteken, ezt egy bizonyos korig jól képviseltétek. Nyilván ezt a tudást mélyíteni kell, még pakolni bele, finomítani, főleg a páros táncoknál, de nagyon ügyesek voltatok” – értékelte a produkciót Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész szerint az este egyik legösszefogottabb koreográfiáját mutatták be a debreceni táncosok.

„Nagyon jó a generációk összeolvasztása Debrecenben, és egyre éritek utol a nagyegyüttest. Éreztük a koreográfia tudatosságát. Jó kezekben van a város, jó kezekben van a debreceni táncegyüttes”

– hangsúlyozta Zsuráfszky Zoltán.

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportjának produkcióját itt nézhetik meg. A fiatal tehetségek a következő fordulóban hortobágyi táncokat mutatnak be.A táncos szólisták és táncospárok közül Hajdu-Németh Balázs és Hajdu-Németh Ilona (Budapest), az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter (Felsőörs és Ráckeve), míg a hangszeres szólisták és zenekarok közül Hajdu-Németh László (Budapest) jutott tovább a középdöntőbe a zsűri pontjaival. Szabadkártyával juttatta tovább a zsűri a Bodros tamburazenekart és Trenka Mátét.

A műsorban egy különleges produkciót, a gödöllői Urban Verbunk Táncszínház előadásában a Pinokkió című mese egy részletét láthatták a nézők.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A Fölszállott a páva gyerekévada jövő pénteken az utolsó, negyedik élő elődöntővel folytatódik, akkor is tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

Debreceni Hírek, 2019. november 22.