Folkrádió

Nagyszerű Ibolya-évzáró Nagyzerinden
Néptánc, népzene, és minden, ami belefért

Szombaton 19 órától a nagyzerindi Olosz Lajos Művelődési Házban tartotta évzáró műsorát a helybeli Ibolya néptánccsoport. Az egybegyűlt nagyszámú közönséget Pap Alma műsorvezető köszöntötte, majd kifejtette: „Mint minden alkalommal, idén is bemutatjuk az elmúlt évben tanultakat, illetve vendégül láttunk néhány, számunkra kedves tánccsoportot. Idén a talpalávalót a 2015-ben Békéscsabán alakult Talléros Együttes szolgáltatja, amely Kárpát-medencei magyar népzenével, valamint Békés megyei nemzetiségi vonós népzenével foglalkozik, mert fontos számukra a helyi népi értékek továbbítása és a tiszta, autentikus népzene művelése. Céljuk fiatalos lendülettel népszerűsíteni a magyar népzene egyediségét, szépségét. 2016-ban A Dunától Keletre Ifjúsági Népzenei Versenyen Gyémánt-minősítést, valamint az V. és VIII. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptánc Versenyen Arany-minősítést szereztek, 2016-ban a kategória különdíját is elvitték. Tagjai: Földesi Márton hegedű, Juhász András hegedű, Ökrös Dániel, brácsa, Valjes András nagybőgő.”

A Talléros Együttes kedvcsináló fellépését követően bevonultak a fellépő néptánccsoportok, amelyek tagjait Pap Hanna, Alma húga köszöntötte az Ibolya évzáró műsorán, ahol a közös táncnak a varázslatát, az együtt-táncolás örömeit csillogtatta meg hallgatósága előtt. Ennek során érdekes témaköröket érintett: nem furcsa, hogy egyben van a fiú-lány öltöző; tudod-e, mi a csujogatás; a fellépéseken nem meglepő a csúszás; minden közös, amikor keresnek egy viseletet, két hónap múlva kiderül, hogy mégis annál van otthon, aki nem tudott róla; kívülálló el tudja-e képzelni, extrém körülmények között, hogyan lehet hajat fonni; öltöztél-e, ettél-e, aludtál-e már autóbuszon, ahol ha a gépkocsivezető ideges, mindenki ideges; a turnébuszban mindenkinek megvan a helye; mindig számítani lehet egymásra, egyedül senki nem megy sehova; táncosok között nincs ciki; látszólag nagyon szereted a felvonulásokat; próbára igyekszel próbaszoknyát hozni, ha elfelejted, kicsempészel egyet a kelléktárból; a koreográfuson múlik, ki kivel táncol; felejtettél már otthon valamit a viseletből; fellépés után maradt-e rajtad nyaklánc, szalag, kalap és nem zavart; a csoportban minden fel van írva, csak el is kellene olvasni; a mikor jövünk és meddig maradunk kérdésektől a vezetők idegesek lesznek; a nyári fellépések fő motivációja a főtt kukorica; a túl korai próba később kezdődik stb.

Ezt követően a színpadra kérte Simándi Sándor polgármestert, aki köszöntötte az egybegyűlteket, majd az Ibolyának és vezetőjüknek, Kiss Csillának megköszönte az egész évi munkát, az állhatatosságot. A maga és a községi tanács nevében további támogatást ígért, majd jó szórakozást kívánt mindenkinek.Színes népzenei program

A programban rábaközi gyermekjátékokat adtak elő az Apró Ibolyák, utánuk szatmári táncokat mutatott be Erdőhegyi Általános Iskola, majd somogyi táncokat a nagyzerindi kicsik, vastaps közepette.

Az Ibolya Néptánccsoport kiscsoportja következett somogyi táncokkal. Ők az idén új népviseletet kaphattak a Csoóri Sándor Alap és Prentel Irénke néni jóvoltából. Ezt követően magyarpalatkai táncok következtek az Ibolya Néptánccsoport, majd vajdaszentiványi táncok a Búzavirág Néptánccsoport előadásában.

A következő fellépőink sokat dolgoznak a közösségért, így egy csapatként 8 éve táncolnak együtt. Az idén sajnos néhány táncost elszólította a munka, de még vissza-visszatérnek, ebben a csapatban tényleg fontos a közösség megtartó ereje. A fellépéseken kívül kivették részüket a farsangi és zerindi napok munkájából is. A sok munka mellett szórakozásra is jutott idő: kerti partikat tartottak Komlósi Róbert alpolgármester jóvoltából, de szerveztek ibolyás nyárbúcsúztatót is, születésnapokat ünnepeltek, lánybúcsún bulizhattak, és egy tánc erejéig összeállt a régi nagy csapat Kiss Alexandra és Komlósi-Riff Edvin lagzijára is. Újdonsült menyecskénknek és párjának ezúton is sok boldogságot kívánunk! Ezt követően az Ibolyásoktól magyarpalatkai táncinak tapsolhatott a közönség.

Jövőre 40. születésnapját ünneplő pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes, amelynek Búzavirág csoportja tesz eleget a meghívásnak. A csoport számos romániai, magyarországi és idén egy macedóniai vendégszereplésen van túl. Repertoárjukban inkább erdélyi táncokkal találkozhatunk. Az utánpótlás csoportok három korosztályban közel 50 gyermeket számlálnak. Előbb vajdaszentiványi forgatóst, verbunkot, csárdást, majd cigánycsárdást adtak elő nagy sikerrel.

Utánuk dél-alföldi táncok következtek a Kékibolya Néptánccsoport, majd eleki táncok, az Elek Néptánccsoport és az Ibolya Néptánccsoport közösen léptek színpadra. A két csoport több éves barátságot tudhat maga mögött. Részt vettek együtt néptánc-táborban, közös fellépéseken, és Szilágyi András személyében a koreográfusuk is ugyanaz, és már nemcsak barátságok szövődtek a két csoport között, hanem egy szerelem is. Briginek és Leventének hosszantartó, boldog éveket kívántak!

Hanna: az Elek Néptáncegyüttes 1999-ben alakult helyi középiskolás és dolgozó fiatalokból. Működési helyük a román határ mentén fekvő Elek. A város nevezetes arról, hogy 4 nemzetiség, svábok, románok, szlovákok és cigányok él együtt a magyar lakossággal.

Együttesük célja az eleki hagyományok ápolása és megőrzése, Békés megye nemzetiségei hagyományainak ápolása, valamint a kárpát-medencei táncdialektusok hagyományaiból való válogatás.

Az együttes 1999-es megalakulása óta a 3. generáció táncol a csoportban. Az alapító Gál László 2017-ig vezette az együttest, azóta Szilágyi András vette át a művészeti munka irányítását. Jelenleg művészoktatási intézmény keretei között sajátítják el tudásukat a táncosok. Munkájukat sokban segíti többek között az Eleki Szlovák Önkormányzat és az Eleki Nemzetiségi Hagyományőrző Néptánc Egyesület. Főleg helyi és kistérségi rendezvények közreműködői, de nagy sikerrel szerepeltek már országos fesztiválokon és az ország határain kívül is. 2010-ben az együttes megkapta az Elekért Érdemérmet a városért, a hagyományok ápolásáért végzett munkáért.

Az együttes vezetői: Gera Kriszta és Szilágyi András.

A zerindi táncosok a Csoóri Sándor Alap jóvoltából ma lépnek fel először az új, eleki népviseletükben.

Alma: az Elek Néptánccsoport és az Ibolya Néptánccsoport közös tánca után a felnőtt néptánccsoportunk következik. Az idén itt is változások történtek, gratulálunk Tóth Klementina babájához, és Semsei Ildikónak a lánykéréshez. Mindannyiuknak boldog éveket kívánunk. Ma a csoport különleges produkcióval készült, amiben a gyerekekkel táncolnak együtt dél-alföldi táncokat.

„Gyere, táncoljunk. Olyan gyorsan forog a világ, de ha vele forgunk, talán nem szédülünk el. Táncolni kell, most van az ideje. Ez a rend, a rend, hogy Isten az égben van, az emberek a Földön, dolgoznak, esznek, isznak, táncolnak és szeretnek. Ez a te táncod, az apádé is ez volt és a fiadé is ez lesz, dobogd bele a ritmusod a zenébe, hogy hallja mindenki, az apád fia vagy, s fiad apja, és így nem tud senki más a Földön táncolni, csak te. Ez a mi táncunk, úgy szeretlek, ahogy anyám szerette a gyermekét, és nagyanyám anyámat, és így nem énekel neked senki más a Földön, mert az anyai szeretet a leghatalmasabb.” – hangzott a táncra buzdítás.Hanna: A haladós csoportunk, a Kisibolya Néptánccsoport is tartalmas évet tudhat maga mögött. Márciusban felléphettek Békéscsabán a VII. Viharsarki Vigadalmon, ahol a szabadkai Juhász Zenekar kísérte a csoportot. Felléptek még a Szatmár megyei Egrin, Kisiratoson, Vadászon, részt vettek a Bihar megyei Micskén megrendezett Partiumi Néptánctáborban, és együtt kirándultak a Balatonhoz is. Ők is kivették a részüket a farsangi és a zerindi napok készülődéséből is. Ma szigetközi táncokkal lépnek színpadra.

Utánuk a Talléros Együttes lépett fel, majd kannás ritmusjátékokat adtak elő az ibolyás fiúk, akik először a Zerindi Napok programjában mutatták be rendhagyó produkciójukat. Akkor még senki nem gondolta, hogy ekkora sikerük lesz, szinte nem volt olyan hétvége a nyáron, hogy ne lett volna fellépésük. Jártak Kisperegen, Simonyifalván, Gyulán, Okányban, Majlátfalván, Nagyberkiben, Békésen, Komádiban, Belényessonkolyoson, Vadászon és legutóbb Pécskán. Mindenütt nagy sikerük volt, hiszen valami újat mutattak a közönségnek. A zerindi napok óta folyamatosan bővítik a műsorszámukat, és már saját kannákat is sikerült beszerezniük.

Utánuk szászcsávási táncokat adott elő a Búzavirág Néptánccsoport, amely a jellegzetes cigánytánccal érdemelte ki a vastapsot.Köszönet
Ezúton szeretnénk a tánccsoportok nevében köszönetet mondani a támogatásért Simándi Sándor polgármesternek, Komlósi Róbert alpolgármesternek, a Nagyzerindi Önkormányzatnak, a Pro-Zerind Egyesületnek, Prentel Irénke néninek és Szénási Zsuzsannának, a Csoóri Sándor Program lebonyolításáért Bondár Henriettének, Szabó Jánosnak és Kiss Csillának. Köszönet a támogatásért a Nyugdíjas Klubnak, a nagyzerindi és feketegyarmati egyháznak, a Tabajdi Károly Általános Iskola pedagógusainak, a Zerind Panziónak.

Köszönjük a konyhán dolgozó hozzátartozóknak, Szilágyi Erzsébetnek, Dávid Rózának, Erdődi Rozáliának, Papp Máriának a segítséget, mindenkinek hatalmas köszönet jár, aki valamit is hozzá tett az est sikeréhez, a jegyszedéstől kezdve, a felszolgáláson át a pogácsasütésig, mert a színfalak mögött nagyon sok önkéntes szülő dolgozott azért, hogy az est sikeres legyen.

Köszönjük a vendégcsoportoknak a fellépést, a pécskai Búzavirág Néptánccsoportnak, az Elek Néptáncegyüttesnek, az Erdőhegyi Általános Iskola Néptánccsoportjának, és nem utolsósorban a Talléros Együttesnek!

Ezt követően a műsorvezetők a csoportvezetőket a színpadra kérték Engi Mártát, a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes vezetőjét; Gera Krisztinát, az Elek Néptáncegyüttes vezetőjét; Sime Juditot, az Erdőhegyi Általános Iskola igazgatóját, valamint Kiss Csillát és Szilágyi Andrást. A szervezőktől mindannyian jelképes ajándékokat kaptak.

Külön megköszönték Kiss Csillának és Szilágyi Andrásnak az egész évi és mindenkori munkájukat. Munka alatt nemcsak a néptáncoktatást és a csoportok vezetését értették, hanem azt is, hogy az Ibolya néptánccsoport összes tagjából összetartó közösséget, mondhatni egy nagy-nagy családot varázsolnak. Az est további részében tombolahúzást szerveztek, majd DJ Duka gondoskodott a kiváló hangulatról.

Nyugati Jelen, 2019. november 26.