Folkrádió

Különdíjjal tért haza a legényesversenyről a füredi néptáncos

November közepén rendezték meg a VI. Székelyföldi Legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön. Egyetlen magyarországi indulóként egy tiszafüredi néptáncos is színpadra állt, Bekecs Sándor végül különdíjjal tért haza.

Tavaly egy ismerősével látogatta meg az erdélyi fesztivált, teljesen magával ragadta annak hangulata. Erre alapozva döntött idén az ismétlés mellett, ehhez pedig nem kevesebb, mint tizenöt órát vonatozott Karcagtól egészen Sepsiszentgyörgyig. Az utat egyébként nemcsak annak hossza, hanem egy váratlan műszaki hiba tette emlékezetessé.

– A vonatozásnak is megvan a maga szépsége és izgalma, főleg ha este indul útnak az ember. Bár nem a legkényelmesebb alvóalkalmatosság a vonatfülke ülése – mesélte hírportálunknak.

A mezőny főleg helyi és környékbeli fiatalokból állt, a tiszafüredi táncos volt a legidősebb és az egyetlen anyaországból érkező résztvevő. Bár tapasztalt szólistának számít, nem volt könnyű dolga. Előadását neves szakemberekből álló zsűri értékelte, például Sánta Gergő és Bordás Barnabás, a Nemzeti Táncegyüttes szólistái, vagy Muszka György, mérai adatközlő és felesége, Muszka Ilona.

– Mindig lehetne jobb. A munka mellett nem volt lehetőségem arra, hogy rendszeresen próbáljak, de minden tudásomat összeszedve álltam színpadra – idézte fel az előkészületeket és a megméretést Bekecs Sándor.

Hozzátette: az a hétvége feltöltődést, valamint pihenést is jelentett számára. Jövőre immáron lesz húsz éve annak, hogy megtette első néptánclépéseit. A szárnyait próbálgató fiatalból azóta tapasztalt táncos lett, a folklór pedig az élete részévé vált.
Mint hírportálunk kérdésére fogalmazott: szeretne egyfajta példával a fiatalok előtt járni, bízva abban, hogy sokan döntenek a néptánc mellett.
Ujvári László

Szoljon, 2019. november 28.