Folkrádió

Tallózó

A Folkrádió bemutatkozása

A nap 24 órájában kárpát-medencei népzenét sugároz Európa első internetes rádiója, a Folkrádió. A tulajdonos az idén januárban bejegyzett Folkrádió Közhasznú Alapítvány célja a népi hagyományok népszerűsítése és megismertetése - hangzott el a rádió bemutatkozó sajtótájékoztatóján vasárnap a XXII. Országos Táncháztalálkozón Budapesten.

gondola.hu, 2003. március 30.


Zorba, a magyar
Zsuráfszki Zoltán a rögtönzés szelleméről, a kurázsiszituációról és Drakula táncáról

A hetvenes években ébredő népművészeti reneszánsz, a revival mozgalom vezető alakja. Az első hivatásos néptáncművész évfolyamon végzett az Állami Balettintézetben, amelynek tagjai gyökeresen megváltoztatták a színpadi néptáncművészetet. Táncolt a legendás Kodály együttesben. A tavaszi fesztiválon most két darabot is bemutatott a Budapest táncegyüttessel. Messziről jött, messzire ment. És néha fáradtnak érzi magát.

Magyar Nemzet, 2003. március 29.


A Tékától a Csíkig

A magyarországi táncházmozgalom kezdetének harmincadik, valamint az első erdélyi városi táncházak megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából gyűjtötte össze Abkarovits Endre azokat az interjúit, melyeket az elmúlt években készített a mozgalom főszereplőivel.

Heti Válasz, 2003. március 28.


Vagabond, a táncosfilm
Interjú Szomjas György budapesti filmrendezővel

A Talpunk alatt fütyül a szél, a Kopasz kutya, a Könnyű testi sértés és a Falfúró, valamint a Roncsfilm alkotója, Szomjas György hosszabb idő után ismét filmet forgatott, s a Vagabond című alkotásával részt vett az idei 34. Magyar Filmszemlén.

Képes Ifjúság, 2003. március 26.


Két Drakula, egy halál
Táncjáték felnőtteknek a Budapest Táncegyüttes előadásában

Drakula a világ legkészségesebb bestiája. Aki könnyed, hátborzongató, tömegeket lázban tartó történetet fabrikálna, de nem kívánja túl sokáig törni a fejét a cselekményen, és nincs kifogása a legolcsóbb hatásvadászat ellen, az tépelődés nélkül előcitálja a vérszopó oláh vajdát.

Magyar Nemzet, 2003. március 20.


Minimum az orrunk elé nézzünk

Beszélgetés Grendel Ágotával, az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes új igazgatójával elképzeléseiről és feladatairól

Új Szó, 2003. március 12.


A pokoljárás kunyhójában

Misztikum, erő, filozofikusság – tömören így jellemezhető Juhász Zsolt új darabja, A csűr. A misztikum állatias és hátborzongató, az erő alig elviselhető, feszültség, a filozófia ősemberi, mégis húsba metszőn korszerű. Ritka pillanatok tanúi vagyunk. Míg bejáratott együttesek nagyképű és költséges előadásokban ünneplik magukat a színpadon, addig a Budakalászi Faluházban szívós, szerény és elszántan kísérletező kamaracsapat csinál apró táncforradalmakat.

Magyar Nemzet, 2003. március 10.


Európa első internetes folkrádiója

Van-e ellentmondás a két szó között, nemzeti és európai? A digitális világ megadja a maga válaszát azzal, amirõl itt szó lesz. Egy lelkes népdalrajongó társaság ugyanis létrehozta Európa elsõ internetes folkrádióját, amely folyamatosan magyar népzenét sugároz az internetezõknek. Az oldalt kiegészíti még egy dalszöveg adatbázis is, így akár az interneten át megszólaló elõadókkal együt is énekelhetjük a népdalokat, nótákat.

Magyar Rádió Online, 2003. március 8.