Folkrádió

Tallózó

Vidám, önironikus Neomatyó

A Ferenczi György vezette Herfli Davidson az elmúlt években ritkábban hallatott magáról, pedig bluesból, soulból, funkyból és ki tudja még, miből táplálkozó zenéjük mindig is különleges színt jelent a hazai palettán.

Népszabadság, 2003. július 31.


Prímásnak születni kell

A hetvenesztendős Potta Géza mesterien bánik a hegedűvel, és ahol játszik, ott mindenkit jókedvre derít.

Új Szó, 2003. július 30.


Műsorukat a gyimesközéploki fesztiválon mutatják be
Erdélyben az Ifjú Szivek

Négynapos romániai útra indult tegnap az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes, a gyimesközéploki Nemzetközi Folklórtábor és Fesztivál résztvevőjeként mutatja be az erre a fesztiválra összeállított programját. A műsorban láthatók lesznek pozdišovcei szlovák táncok, paszabi, palatkai, magyarbődi táncok és a tavaszi kelet-szlovákiai turnén nagy sikert aratott gömöri tréfás verbunk is.

Új Szó, 2003. július 23.


VI. Maros- és Kis-Küküllô-menti Népzene- és Néptánctábor

Immár hatodik alkalommal szerveznek népzene- és néptánctábort a Fehér megyei Magyarlapádon július 27. és augusztus 3. között. Az egyhetes táborozás alatt táncoktatás lesz oktatókkal és adatközlôkkel.

Szabadság, 2003. július 23.


Vajdaszentiványi tánctábor - hetedszerre

Július 27. és augusztus 3. között tartják a VII. vajdaszentiványi tánc- és zenei tábort, amelyre mintegy 250-300 résztvevôre számítanak.

Népújság, 2003. július 23.


Sebő Ferenc és Sebestyén Márta
A hagyományt nem őrzik, az vagy van, vagy nincs

Neves énekes-előadóművészek, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc, valamint az Artera Alapítvány vezetője, Lőrincz Zsuzsanna tartottak tegnap sajtótájékoztatót a Polgármesteri Hivatalban. A II. Ünnepi Játékok és a legnagyobb közönségsikert magáénak tudó előadók ittléte kínálta az alkalmat a beszélgetésre.

Udvarhelyi Híradó, 2003. július 22.


Nemzetközi folklórtábor Gyimesközéplokon

Erdély különböző vidékeiről, Magyarországról, Nyugat-Európából, Ausztráliából és Amerikából érkeztek a résztvevők a vasárnap kezdődött és szombatig tartó gyimesi tánctáborba.

Hargita Népe, 2003. július 22.


Örökségünk a zene, a tánc

Vasárnap este a Míves Emberek Sokadalmának záróakkordjaként – a szűnni nem akaró eső ellenére – olyan népszerű anyaországi népzene-előadók műsorát követhette figyelemmel a közönség, mint Sebestyén Márta és Sebő Ferenc.

Hargita Népe, 2003. július 22.


Újkígyós vendége volt a szamosújvári Kaláka

Az Ipolyi Arnold Népfôiskola meghívására július 21- én és 22-én a Békés megyei Újkígyósra látogatott a szamosújvári TÉKA Alapítvány Kaláka Néptáncegyüttese.

Romániai Magyar Szó, 2003. július 22.


IV. MÍVES EMBEREK SOKADALMA SZÉKELYUDVARHELYEN
Színes forgatag a Székely Támadt-várban

A város utcáin, közönségcsalogató huszárok, dobosok és fúvósok felvonulásával vette kezdetét az egész hétvégén zajló Míves Emberek Sokadalma.

Hargita Népe, 2003. július 21.


IV. Míves Emberek Sokadalma
Eső áztatta, nap szárította

Az Artera Alapítvány negyedik alkalommal megszervezett Míves Emberek Sokadalma rendezvénye ezúttal is, bár eső áztatta, szép közönségsikernek örvendhetett. Az Ünnepi Játékok – a Mesefaluval, az egy héten át zajló koncertekkel, hangversenyekkel és előadásokkal gazdagított – rendezvénysorozat július 11-én kezdődött, és tegnap ért véget.

Udvarhelyi Híradó, 2003. július 21.


IV. Míves Emberek Sokadalma
Közönségcsalogató előadók, előadások

Ma 13.00 órakor huszárfelvonulással, dobosokkal, fúvósokkal indul a néptoborzás a Sokadalomra, a Székely Támadt-várba.

Udvarhelyi Híradó, 2003. július 18.


Székelyföldi tánctábor Felsősófalván

Vasárnap este a felsősófalvi kultúrotthonban kilencedik alkalommal került sor a Székelyföldi tánctábor megnyitóünnepségére. Az egyhetesre tervezett tábor gazdag programot ígér a résztvevőknek, akiknek száma 250-re tehető. A székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes szervezésében, annak vezetője, László Csaba irányításával a kultúrotthon két termében már hétfőn (ottjártunk napján) intenzíven folytak a táncpróbák, a Székely Mózes Általános Iskola egyik terméből pedig muzsikaszó szüremlett ki, az udvart sátrak sokasága lepte el.

Hargita Népe, 2003. július 16.


Tábori gálamûsor

Szilágycseh nézôkkel tele mûvelôdési házában tartott bemutatót a II „Zsibai” nemzetközi Népzene- és Néptánctábornak több mint száz fôs résztvevôje. Az estet kitöltô mûsorban a szülôkbôl, testvérekbôl, helybeliekbôl álló közönség megtekinthette a táborban tanult, begyakorolt tevékenységek eredményét. Gazdag és tartalmas programban volt részük július 5–12. között a partiumi, budapesti és a szlovákiai rozsnyói diákszervezet, a Gömör Ifjúsági Társaság (ez utóbbiból sajnos csak ketten) szilágycsehi táborozóinak. Kocsis Attila tanár és táborvezetô szerint a tábor célja volt a hagyományôrzés és az oktatás (alternatív foglalkozások keretében a kézügyesség) fejlesztése és természetesen a szórakozás.

Romániai Magyar Szó, 2003. július 16.


Házigazda a Pipacsok Néptáncegyüttes
Tánctábor Felsősófalván

Vasárnap kezdődött Felsősófalván a 9. Székelyföldi Tánctábor a Pipacsok Néptáncegyüttes szervezésében. László Csaba, a szervező táncegyüttes vezetője lapunknak elmondta, hogy a tábor fő helyszíne a felsősófalvi művelődési ház és környéke.

Udvarhelyi Híradó, 2003. július 15.


Emlékezés az 50 éve alakult Népesre

Sikerei ellenére az együttes állandó létbizonytalanságban élt. A fenntartónál és a politikai felügyeleti szervnél állandó vita tárgya volt az együttes létszáma

Új Szó, 2003. július 13.


Pezseg az élet Jobbágytelkén
Nemzetközi Néptánctábor Maros megyében

Július 6. és 13. között immár ötödik alkalommal rendezik meg a Maros megyei Jobbágytelkén a Nemzetközi Néptánctábort.
A marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány szervezésében zajló rendezvény tulajdonképpen nyitótábora annak a két hónapig tartó idénynek, amikor Erdély-szerte több helyszínen, több száz résztvevovel, szervezett formában találkozhatnak a néptánckedvelok.

Krónika, 2003. július 10.