Folkrádió

Tallózó

Új népdalműsor

Új, 40 perces népdalműsor szólal meg a Marosvásárhelyi Rádióban vasárnap délután 5 órától.

Hargita Népe, 2003. október 31.


Pedagógus továbbképzés

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye 2004 február és május között „Tájegységek játék - és táncszempontú ismerete” címmel pedagógus továbbképzési programot indít.

Hagyományok Háza, 2003. október 31.


VIII. Cigány Népzene- és Néptáncfesztivál Szenterzsébeten

2003. október 24-25-én a Hargita megyei Szenterzsébeten megrendezésre került a VIII. cigány népzene- és néptánc-fesztivál.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 31.


Hagyaték VIII. vicei találkozó

Október 25-én a Beszterce-Naszód megyei Vicén immár 8-ik alkalommal
rendezték meg a hagyományos néptánc- és népzene fesztivált.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 30.


Van jövője a Fonónak
Állami pénzből működhet tovább a művészeti központ

Stabilizálódhat a Fonó anyagi helyzete. A tegnap megtartott sajtótájékoztatón ugyanis kiderült: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma(NKÖM) a jövőben kész programszerűen támogatni a hazai kulturális üde színfoltjaként működő zeneházat, valamint a Fonón kívül több olyan kulturális intézményt, amely sem állami, sem önkormányzati (a köznyelvben alternatív, hivatalosabban struktúrán kívüli) tulajdonban nincs.

Budapesti Nap, 2003. október 29.


Minisztériumi támogatás a Fonónak

A kulturális tárca az idén további 11 millió forinttal támogatja a Fonó Budai Zeneházat, jövőre pedig külön pályázati alapot hoz létre a nem állami és nem önkormányzati fenntartású kulturális intézmények számára.

Népszabadság, 2003. október 29.


Fonó: enyhülnek az anyagi gondok

Lezárult a tárgyalássorozat a lehetséges támogatási formákról a csőd szélére jutott Fonó és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma között. Hiller István miniszter elmondta: a tárca még az idén tizenegymillió forinttal támogatja a zeneházat, ebből 7,5 millió forintért vásárol a Fonó népzenei kiadványaiból könyvtárak és iskolák részére, 3,5 millió forintot pedig a programokra utal át.

Magyar Nemzet, 2003. október 29.


Táncház Temerinben

Csütörtökön, október 30-án ismét táncház lesz Temerinben.

Magyar Szó, 2003. október 29.


Csûri Katalin nyerte a szatmári népdalversenyt

A Szent-Györgyi Albert Társaság szervezésében tizenharmadszor rendezték meg Szatmáron a Hajnal akar lenni népdaléneklô országos versenyt.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 29.


Nyolcéves a Vicei Néptánctalálkozó

Immár nyolcadik alkalommal gyűltek össze Vicében a néphagyományokat
tisztelôk és kedvelôk a szombaton megszervezett Hagyaték Népzene- és
Néptánctalálkozóra.

Szabadság, 2003. október 27.


A néptáncosok példája – a határon átívelô együttmûködésbôl

Mint minden hagyományt, a néptáncot is sokan és sokszor temették már, s temetik ma is, a globalizáció mind nagyobb térnyerését látva. Az élet, a gyakorlat nem szolgál egyértelmûen ilyen tapasztalatokkal.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 25.


Az Ifjú Szivek új műsorának akár mottója is lehetne a peremkerület vagy nyelvhatár fogalma
Mesterek és tanítványaik

Népes nyitóképpel indul az Ifjú Szivek műsora: színpadon van gyakorlatilag mindenki, aki itt és most szerepelni fog. Az „öreg mesterek” kissé oldalt, a „fiatal tanítványok” középen, a padlón ülnek, mintegy áhítatos várakozásban.

Új Szó, 2003. október 23.


Háztól házig
Szomjas György: Vagabond

Van az úgy, hogy eljön az összegzés ideje, de van úgy is, hogy egyszerre akarok mindent. Egyszerre akarok mindent elmondani, beszélni szeretnék mindenrõl, mindenrõl, ami foglalkoztat, ami valaha az eszembe jutott, és még emlékszem rá.

Magyar Narancs, 2003. október 23.


Ifjúsági DKMT-folklórkaraván

A Duna–Körös–Maros–Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés már-már hagyományos folklórkaravánját ezen a hét végén rendezik az Eurorégióhoz tartozó három ország ifjúsági és gyermek néptánccsoportjainak részvételével.

Nyugati Jelen, 2003. október 22.


Gyimesi csángók Piliscsabán

Zerkula János gyimesközéploki prímást és feleségét, Fikó Regina gardonost látja vendégül ma este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi klubjának táncháza Piliscsabán.

Magyar Nemzet, 2003. október 21.


Minôsítik az amatôr néptáncegyütteseket

Erdélyben is megszervezik a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadát. Az amatôr tánccsoportokat minôsítô rendezvényre november 10-ig lehet jelentkezni.

Udvarhelyi Híradó, 2003. október 21.


Büszkék lehetünk a kultúránkra, és kötelességünk megôrizni és ápolni azt
Igazi közönségsiker a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttesének díszelôadásán

Gyüre Lajos kultúrház–igazgató szerint ennyi ember még soha nem ült a nézôtéren a Szakszervezetek Mûvelôdési Házában, mint a szombat esti elôadáson.

Szatmári Friss Újság, 2003. október 20.


Folk- és néptáncnapok

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum – a hagyományokhoz híven – idén is megszervezte a IX. Erdélyi Folk- és Néptáncnapokat Székelyudvarhelyen.

Hargita Népe, 2003. október 20.


Spectaculum Összmûvészeti Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Táncjátékok

Csodálatosan szép, megrázó elôadásnak zúgott a taps kedden a Spectaculum fesztivál keretében. A budapesti Honvéd Táncszínház Kômûves Kelemen c. produkciójára zsúfolásig megtelt a Tamási Áron Színház nagyterme, a falak mentén se lehetett volna egy tût leejteni a hely nélkül maradtak között.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 20.


Vagabond a mûtőasztalon

A sebészek általában nem mûtenek családtagokat. Természetesen vannak kivételes esetek, az orvos biztos magában, s a komplikáció valószínûsége is csekély. Ám vannak váratlan nehézségek is, s ha ezek épp egy családtagnál lépnek fel, a kirurgus gondja nagyobb a szokottnál. A filmrendezők viszont gyakrabban választanak hozzájuk közel álló témákat.

Magyar Hírlap, 2003. október 18.


Somoskai Napok - 2003

Már megszokott dolog, hogy a pusztinai és a külsőrekecsini napokat sorrendben a somoskai követi. Az idei az augusztus 4. és 10. közötti hétre esett.
Azért, hogy hű képet mutathassunk a történtekről, megszólaltatjuk Benke Bálint Grácián urat (Grácit - ahogyan őt Somoskán nevezik).

Moldvai Magyarság, 2003. október 17.


Honvéd-siker
Rockballada a szentgyörgyi Spectaculumon

Igazi közönségsikert aratott előadásaival a Honvéd Táncszínház Sepsiszentgyörgyön. A Spectaculum összművészeti fesztiválon a budapesti táncszínház a Kőműves Kelemen című rockballadát, valamint az Országalma és a Forrószegiek című előadást mutatta be.

Krónika, 2003. október 17.


Vasvár Városi Művelődési Ház
VI. Nemzetközi Népdalos Találkozó

A Városi Művelődési Ház 2003. november 27-én rendezi meg a VI. Nemzetközi Népdalos Találkozót.

Sansz, 2003. október 16.


Megnyílt a Spectaculum

Hétfôn este a Székely Nemzeti Múzeumban nyitották meg az egy hétig a tánc bûvöletébe vonzó Spectaculum Összmûvészeti Fesztivált.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 15.


Vendégségben Felcsíkon

A VII. Botorka Néptáncfesztivált idén az Égtájak Kárpát-medencei fesztiválsorozat keretén belül rendezik meg Vendégségben Felcsíkon címmel. Tizenhárom együttes érkezik Marosfőre Erdélyből és a határokon túlról.

Erdélyi Napló, 2003. október 14.


Mezőségi turné előtt az együttes

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes október 18-án kilencnapos mezőségi turnéra indul, melynek állomásai Vice, Szék, Dés, Szamosújvár, Ördöngösfüzes, Bethlen, Almásmálom és Bálványosváralja.

Hargita Népe, 2003. október 14.


XIII. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny

Október 24–25-én a XXVI. Szatmári Zenei Napok keretében rendezik meg a XIII. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, amelyen bárki részt vehet, aki betöltötte a 16. életévét.

Hargita Népe, 2003. október 14.


VII. Botorka Fesztivál – vendégségben Felcsíkon

A Hungarofest Kht. ÉGTÁJAK Határon Túli Magyar Kulturális Rendezvényszervező és Szolgáltató Iroda, valamint a Balánbányai Ördögborda Táncegyüttes szervezésében kerül sor október 16–19. között a Vendégségben Felcsíkon elnevezésű fesztiválra Felcsíkon.

Hargita Népe, 2003. október 14.


Hégli Dusán az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes következő hónapokra tervezett műsorairól, bemutatóiról
Mestergála, cigánymozi

Október 20-án Mestereink címmel gálaműsort láthatunk Pozsonyban, az Astorka Színházban az Ifjú Szivek előadásában.

Új Szó, 2003. október 13.


Népi játszóházak
Fantázia és kommunikációskészség-fejlesztő foglalkozások

Játszóházakkal, népzenével, gyermekek számára szervezett rendszeres kulturális programokkal készül az évadra a Fővárosi Művelődési Ház (FMH).

2003. október 12.


SPECTACULUM elnevezéssel
Összmûvészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön

A táncmûvészet és a folklór érintkezési zónájában létrejövô kulturális rendezvény színhelye lesz Sepsiszentgyörgy 2003. október 13. és 18. között. A Háromszék Táncegyüttes, a Lajtha László Alapítvány és a Gyulai Ferencrôl elnevezett fotómûvész-egyesület szervezésében sorra kerülô fesztivál valójában nemcsak önmagában figyelemre méltó, rendhagyó kezdeményezés, hanem egyfajta „hordozó eseményként is, hiszen keretéül szolgál a XV. Népzene és Néptánc Találkozónak, ily módon kerül középpontjába – a szervezôk tájékoztatója szerint – a népmûvészetek hagyományos értékrendszere.

Romániai Magyar Szó, 2003. október 11.


Hangulatképek a II. Eszterlánc Gyermek-néptáncfesztiválról
Pördül a szoknya

A pöttöm, alig hatéves táncospalánták szinte elvesztek nagyobbacska társaik között. De úgy ropták, olyan önfeledt derűvel és hozzáértéssel, hogy érezni lehetett: valamennyien összetartoznak. Az országos seregszemle első napja a megméretés jegyében zajlott. Hatalmas drukkal, még akkor is, ha nem volt verseny, vagyis nem voltak helyezések.

Vasárnap, 2003. október 10.


Kolompos gyermektáncházzal indul a szüreti mulatság a Fonóban

A gyermekeknek muzsikáló Kolompos népzenei együttes népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy ma már több mint 300 óvodával és iskolával áll kapcsolatban, s évente 20000 gyermek látja a műsoraikat. Nem véletlen, hogy szombaton (október 11-én) ők nyitják meg 15 órakor gyermektáncházzal a szüreti mulatságot a Fonó Budai Zeneházban.

Magyar Nemzet Online, 2003. október 10.


Toborzó – turistáknak
Az Állami Népi Együttes új bemutatója

A táncosok mindent megtettek, hogy a maximumot hozzák ki a darabokból és önmagukból.

Népszabadság, 2003. október 10.


A Millenniumi városközpont bokrétaünnepsége

A Millenniumi városközpontban épülő kulturális intézmények közül elsőként 2004. májusában a Ludwig múzeumot adják át, azt követi a Hagyományok Háza, majd a nemzeti hangversenyterem megnyitása - mondta Hiller István a kulturális tömb bokréta ünnepségén kedden Budapesten. A kulturális miniszter reményei szerint a megfelelő ütemezést tartva, az ország uniós csatlakozásának évében, határidőre adhatják át az immár szerkezetkész épületegyüttest.

MTI, 2003. október 9.


A vértanúk emlékezete
A Mészáros együttes zenés történelmi műsora

Gyertyák égnek a Millenáris színpadán. Halottkísérő szól, sír a hegedű húrja. A zene lassan keserédes menyasszonykísérő tánccá alakul, felgyorsul, táncosok jelennek meg, s rövid lakodalmi képet látunk. A vidámság nem tart sokáig, visszatér a kezdő dallam, utolsó útjára kísérik Dessewffy Arisztidet, a három hónapos friss házast.

Magyar Nemzet, 2003. október 8.


Néptáncmuzsika a G.pubban
Keleti Szél (friss és szabad)

Táncházmozgalmakról, népzenét és néptáncot népszerûsítô kezdeményezésekrôl, sôt, megvalósult tervekrôl a fordulat után számtalanszor lehetett hallani, viszont arról is, hogy egyikük is, másikuk is lassacskán ellehetetlenedett. Általában az anyagiak hiánya tett keresztbe az üdvös ténykedéseknek. A G.pub tulajdonosai felkaroltak egy újonnan alakult – Keleti Szél Szabad Csoport – udvarhelyi néptánczenekart, mely ezentúl megkísérli sikeresebben táncba csalogatni a fiatalokat.

Udvarhelyi Híradó, 2003. október 7.


Az üveghegyen innen, az operetten túl
Verbunkostáncest a Magyar Állami Népi Együttes előadásában

Gyötrelmes színpadi dilemmát próbált feloldani szombat este az Állami Népi Együttes tánc- és zenekara. Belekényszerítve egy nem túlságosan eredeti dramaturgiai ötletbe, a szereplők hősies erőfeszítéseket tettek, hogy kilépjenek a köréjük karcolt körből: talpig operettruhában, nyakig operettlégkörben megmutassák azt, ami csipkefinom, eseti és átszellemült ebben a nyárspolgárinak, giccsesnek, modorosnak tartott kultúrában.

Magyar Nemzet, 2003. október 6.


JÖJJENEK A LAGZIBA!

Október 10-én (pénteken) 19.00 órától a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szeretettel várja a Tisztelt Hölgyeket és Urakat a Hagyományok Házába, „JÖJJENEK A LAGZIBA!” című műsorának budapesti bemutatójára.

Hagyományok Háza, 2003. október 5.


Nyár óta állandó zenekarral, a dunaszerdahelyi Gyeplőssel dolgozik a tánccsoport
Erdélyben járt az Új Hajtás

Augusztus második felében hiába kerestük volna otthonában a diószegi Új Hajtás néptáncegyüttest, Botló Péter és kis csapata Erdélyben, az V. Szent István Napi Néptánc Találkozón vett részt. A tánccsoport számára, melyet Karsay Tibor még 1975 telén alakított, ez volt az eddigi legnagyobb nemzetközi megmérettetés.

Új Szó, 2003. október 4.


Az amatőrmozgalmak szerepe teljesen átértékelődött
Higgyük el, hogy van

Az Ifjú Szivek megalakulása óta a Mojszejev Együttes hármas struktúráját alkalmazta: tánckara mellett egy szimfonikus zenekarnak megfelelő zenei részleget és egy vegyes kart vonultatott fel. A hatvanas-hetvenes években az autentikus néptánc- és zenei kultúra iránt folyamatosan kialakuló igényt már nem volt képes kielégíteni.

Vasárnap, 2003. október 3.


Interjú Hégli Mariannával a barátságról, amely szép dolog, nem ismer határokat – ezt mutatja a mi példánk is, ezer kilométer sem jelenthet akadályt
A párkányi Kisbojtár újra találkozott erdélyi barátaival

A Kisbojtár gyermek-néptáncegyüttes két évvel ezelőtt kötött barátságot a baróti Tulipán és Mozaik táncegyüttesekkel. Az idei Őszi Városnapokon ez a kapcsolat tovább mélyült. A köztük lévő közel ezer kilométer nem jelent akadályt: már negyedik alkalommal tudták vendégül látni egymást, ezúttal az erdélyi csapat látogatott Párkányba

Új Szó, 2003. október 3.


Újraindul a táncház Piliscsabán

Piliscsabán ma indítja újra táncházi sorozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Egyetemi Klubja. A rendezvény este hatkor Halmos Attila prímás vezetésével az Aprók tánca gyermekprogrammal indul, nyolc órától a Téka műsora veszi át a helyet. A következő alkalom október 21-én lesz, ekkor Zerkula János gyimesi prímás és felesége, Fikó Regina gardonos muzsikál, akikkel együtt több hagyományőrző gyimesi csángó táncospár is érkezik.

Magyar Nemzet, 2003. október 2.


A Fonó Budai Zeneház az egyesült Európa egyik mintaintézménye lehet
Elhangzott az Egy hazában 2003. augusztus 1-jei adásában

A Fonó Budai Zeneház 1995 óta működik és eddig bármibe belekezdett, értéket teremtett. Táncház, koncertek, lemezkiadás, népzenei kutatások, nyári gyermektáboroztatás. Hogy ismerjük azt, ami a miénk és azt is, ami más népeké ezen a földkerekségen. Többszázezer látogató, többszáz előadó és több mint száz lemezritkaság az eddigi mérleg.

Magyar Rádió Online, 2003. október 1.