Folkrádió

Tallózó

Az életöröm teret kér
Táncos-dalos válasz az elidegenedésre

A fiú a lánynak csak a lapockáját fogja! Úgy forogj, mint egy kalapácsvető! - magyarázza a tánctanár a budapesti Aranytízben, ahol a boncidai csárdástól dübörög a parkett. Minden szombaton délutántól késő éjszakáig tart az ének, tánctanulás, s éjfél körül áll a bál. A Kalamajka együttes húzza a talpalávalót, éjfélkor meg vendégegyüttes érkezik. Csillog a szem, kipirul az arc.

Magyar Hírlap, 2003. november 29.


Mitől más Kalotaszeg?

Természetesen nem földrajzi meghatározást és körülírást készülünk röviden Kalotaszeg vidékéről adni, hanem éppen földrajzi és társadalmi összefüggésekből merítve kulturális másságát emeljük ki. Szerda este mutatta be a Maros Művészegyüttes Kalotaszeg című táncos előadását lelkes közönség előtt a Művelődési Házban.

Udvarhelyi Híradó, 2003. november 28.


MA KEZDŐDIK A VI. ERDÉLYI PRÍMÁSOK TALÁLKOZÓJA
Kapaszkodjunk saját gyökereinkbe
– Vallja András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója –

„Olyan világot élünk, amelyben nem érezzük jól magunkat. Az otthon és a haza fogalma nem mindig egyezik, s mintha minden azt sugallná, hogy menjünk világgá. És megyünk: oda, ahol jobban fizetnek. Elölről kezdjük az életet az új honban, de otthonra nem találunk. Hinni akarom, hogy nem lesz mindig így. A fenti vallomás András Mihálytól származik.

Hargita Népe, 2003. november 28.


Erdélyi Prímások Találkozója hatodszor

Pénteken zajlik Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Kulturális Irodája szervezésében. Az este hét órakor kezdôdô gálán – a Városi Mûvelôdési Házban – többek között olyan neves zenekarok sorakoznak fel, mint az Üsztürü, a Palló, a magyarpalatkai zenekar Kodoba Florin vezetésével, a vajdaszentiványi Horváth Mihály és zenekara, Pál Emil és a Keleti Szél Szabadcsapat Székelyudvarhelyrôl, a marosvásárhelyi Jakab Attila és kísérete, a gyimesi Zerkula János és Fikó Regina.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 28.


Néptáncosok országos bemutató színpada

Amatôr néptáncegyüttesek minôsítési értékelést adó seregszemléjét szervezi meg a Romániai Magyar Táncszövetség és a Martin György Néptáncszövetség (Budapest) december 6-7-én a csíkszeredai Szakszervezetek Mûvelôdési Házában.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 28.


A balkáni mint divatzene

Divatszámba megy manapság Moldva és a Balkán zenéjének hatása. Az utóbbi időben egyre többen nyúlnak ezeknek a területeknek a muzsikájához, ha széles körben népszerű világzenét akarnak írni. Ezt a hangzásvilágot ugyanis azok is könnyen elfogadják, akik egyébként a magyar népzenét nem ismerik, és nem szeretik annyira.

Magyar Nemzet, 2003. november 25.


A klasszikus koreográfiák táncműhelye

Egykor a Bartók Táncegyüttes a táncházmozgalom szellemi központja volt. Neves koreográfusok, táncosok és zenészek kezdték itt pályafutásukat, mint Tímár Sándor, Varga Zoltán, Szabó Szilárd, Németh Ildikó, Hidas György, Zsuráfszki Zoltán, Sebő Ferenc, Halmos Béla, Virágvölgyi Márta, a Muzsikás, a Téka és az Ökrös együttes.

Magyar Nemzet, 2003. november 24.


László Csaba a harmadik hivatásos együttes születésénél bábáskodott

Jó sajtóvisszhangja volt a Nagyváradi Állami Filharmónia keretében megalakult hivatásos táncegyüttes első táncjátékának. A november elején bemutatott A só útja című kétrészes táncjáték koreográfusa és rendezője vidékünk ismert táncmestere, László Csaba volt.

Udvarhelyi Híradó, 2003. november 21.


Kanalas Éva a Nyitott Műhelyben

Kanalas Éva énekesnőt az utóbbi egy évben nemigen hallhattuk Magyarországon. A telet a moszkvai Drámai Művészetek Iskolájában töltötte, ahol koncertezett a moszkvai közönségnek, valamint az Urálon túl a Hanti-Manysi nyelvrokonaink közt is énekelt.

Magyar Nemzet Online, 2003. november 21.


Jubilál a Bartók Táncegyüttes

Negyvenöt éves a Bartók Táncegyüttes, amely Egykoron és mostanság címmel mutatja be jubileumi műsorát. Az előadás táncait, zenei anyagát úgy állították öszsze, hogy tükrözze az együttes csaknem fél évszázados történetét is.

Népszabadság, 2003. november 21.


Nemezelők a táncháztalálkozón

November 15-én harmadik alkalommal tartottak táncház-találkozót Nagykárolyban. Közreműködtek: a kolozsvári Ördögtérgye, a nagykárolyi Rekettye néptáncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Fabatka, az erdélyi-budapesti Üsztürü népzeneegyüttes, meghívottakként jelen voltak a mátészalkai Szatmár táncegyüttes tagjai.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 20.


A só útja

Van immár Nagyváradnak is profi magyar néptáncegyüttese! A profizmus ezúttal nem csupán az intézményes jelleget jelzi – az együttes az Állami Filharmónia egyik tagozataként jött létre nemrég a Bihar Megyei Tanács költségvetési támogatásával –, hanem arra a minőségi, színvonalas művészi munkára is vonatkozik, amelyről az együttes eddigi alkalmi megnyilvánulásai, első egész estét betöltő színpadi produkciója, valamint a publikum visszajelzései vallanak.

Erdélyi Napló, 2003. november 18.


Madéfalvi és csángó népszokások

Oláh Ilona a múlt legendáira és értékeire, valamint ezen népköltési kincsek földjére vezeti az olvasót az idén megjelent könyvében, a Mezei Bokrétában.

Udvarhelyi Híradó, 2003. november 18.


Csángó Napok Csomafalván

November 15-16-án a Borsos Miklós Mûvészetéért Alapítvány és a Csomafalvi Érzelmiség Fórum Csomafalvi csángó napok-at rendezett, amelyen Frumószáról és Pusztináról vettek részt csángó felnôttek és gyermekek.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 18.


Könyvpremier Kecskeméten Kodály tiszteletére

A nyilvánosság számára évtizedeken át hozzáférhetetlen, szigorúan bizalmasnak minősített dokumentumokkal fűszerezve jelent meg a kecskeméti népzenei találkozók történetét felölelő kiadvány, amelyet szerdán Kecskeméten a Kodály Intézetben mutattak be. Az És egyszer csak megkezdődtek a kecskeméti népzenei találkozók... címmel megjelent kiadvány Kodály Zoltán születésének 121. évfordulója alkalmából jelent meg.

MTI, 2003. november 17.


Tizenhárom éves a Vándor Vokál

Sokan tréfából, egyszerűen csak boszorkányokként emlegetik őket, ezért is tartották fontosnak, hogy ma, 13-án megünnepeljék a Vándor Vokál alapításának 13. évfordulóját.

Magyar Nemzet, 2003. november 13.


Hetedik mezôségi néptánctalálkozó Szamosújváron
Három nemzetiség egynyelvû mulatsága

A kockás abroszok mellett beszélgetô, hallgató, ismerôs dallamokra bólogató csoportok, a terem közepén a félkörben elhelyezett székeken sorukra váró táncosok tarka képe inkább falusi mulatságot, mintsem néptánctalálkozót idéz fel a belépôben.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 12.


Gázosított népdalok
Robbanékony, friss és fiatalos · A népzene mint alapanyag

Nem úgy van most, mint volt régen. Nem bizony, mert a több száz éves népdalok kíséretében basszusgitárosra cserélték a bőgőst. Tábortüzes nótáinkat nem először s feltehetően nem is utoljára halljuk szintetizátorok, dobok és elektromos gitárok társaságában, de amit az EzGáz együttes művelt velük, az tényleg gáz, a szó legjobb értelmében.

Magyar Nemzet, 2003. november 11.


Városi bujdosók balladája

Szomjas György új, Vagabond című filmje, amelyet néhány hete játszanak a mozikban, globalizációs ballada. Főhőse egy árvaházban nevelkedett fiú, aki a fővárosi táncházban igazi barátokat, érzelmi talajt, hivatást talál, s talán egyszer minderre támaszkodva végleg kikapaszkodik mocsárba húzó múltjából. Táncházi társai szintén gyökértelenné vált emberek, a zene, a tánc mégis összehozza őket. A rendezővel a Vagabondról és a magyar film kilátásairól beszélgettünk.

Magyar Nemzet, 2003. november 11.


Nincs kinek átadnia tudását
Az utolsó, aki csángószíjakat készít

A csángó népviselet elmaradhatatlan darabját, a bôrövet, vagy ahogy ôk nevezik, a csángószijut már csak Fôcze János Károly készíti. A Gyimesközéplokon élô idôs bácsi készségesen avatott be mesterségének titkaiba.

Udvarhelyi Híradó, 2003. november 10.


Szeretnek énekelni, táncolni

A Városi Mûvelôdési Házban az András Alapítvány, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncoktatóinak szervezésében tartották a VI. Csûrdöngölô Gyerek és Ifjúsági Néptánctalálkozót.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 10.


Sepsiszentgyörgy
Kriza János Országos Balladamondó Verseny

Balladás jó reggelt! – ezekkel a szavakkal köszöntötte szombaton Török Katalin, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alelnöke a Kriza János Országos Balladamondó Versenyre érkezett diákokat és felkészítő tanáraikat.

Erdély ma, 2003. november 9.


Gyere vélem a kocsmába
Furulyálók Szomjas György új alkotásában, a Vagabondban

Szerb álmodik: nem túl rokonszenves, kíméletlen arcú katonák lépkednek nagy kaliberű lőfegyverrel a kezükben egy erdő szélén, s Szerb a bokrokban megbújva rosszat sejt. Csángó álmodik: komoly tehénfejek bólogatnak a havasi legelők ködében, tekintetükben végtelen megkönynyebbülés: hál’ istennek, sokkal jobb nekünk itthon, mint lerománozott erdélyiként a Moszkva téren tengődni.

Magyar Nemzet, 2003. november 8.


VI. CSÜRDÖNGÖLŐ GYEREK- ÉS IFJÚSÁGI NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ
Mindenki hozott valamit otthonról

Az András Alapítvány és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hatodik alkalommal szervezte meg tegnap a Csürdöngölő Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót. A Csíki Játékszín zsúfolásig megtelt színháztermében 22 együttes lépett egymás után színre, hogy bemutassa táncait, dalait és jókedvre derítse a lelkes közönséget.

Hargita Népe, 2003. november 8.


Az útra kelt legenda

Az előcsarnokban plakát: Le légende du soleil. Naplegenda.
A helyszín: Franciaország, a Loire völgyéhez közeli, 150 ezer lelkes Le Mans Kongresszusi és Kulturális Palotája. Este itt lép föl az Magyar Állami Népi Együttes.

Népszabadság, 2003. november 8.


A közgondolkodás perifériáján
Jubileumi koncert és táncház hagyományőrző művészekkel

Csángó ünneppel emlékezik meg alapításának tizedik évfordulójáról a moldvai zenét játszó Zurgó együttes ma este hét órától a XII. Kerületi Művelődési Központban (volt MOM). A zenekart az elmúlt évtized eredményeiről és jubileumi rendezvényükről kérdeztük.

Magyar Nemzet, 2003. november 7.


Gyimesfelsőlok évszázada népismereti szempontból

Dr. Bárth János, a Kecskemét Megyei Múzeum igazgatója évek óta foglalkozik a csíki néprajzi, néprajzi és történelmi örökség kutatásával. A többi között 2001-ben Kecskeméten kiadta Varság, a székely tanyaközség című monográfiáját.

Hargita Népe, 2003. november 7.


Csángó reneszánsz?
Interjú Tánczos Vilmos néprajzkutatóval

Amikor Mohács után a középkori magyar birodalom szétesett, a csángók ősei, azaz az akkori moldvai magyarok, elveszítették intézményes kapcsolataikat a kárpát-medencei magyarsággal. Ennek következtében a népi kultúra szintjén a csángók máig megőrizték középkorias kultúrájukat.

Krónika, 2003. november 7.


Tengerentúli turnéra indul ma az Ifjú Szivek
Táncolnak a Broadway-n

Háromhetes tengerentúli turnéra indul ma az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Idén Dél-Szlovákia számos településén, ezenkívül Magyarországon és Erdélyben léptek fel. Most az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában adnak ízelítőt a Kárpát-medence magyar néptáncaiból és népzenéjéből.

Új Szó, 2003. november 6.


VII. Mezôségi Népzene és Néptáncfesztivál

A szamosújvári Téka Alapítvány november 7-8-án hetedik alkalommal rendez mezôségi népzene és néptáncfesztivált, melyen kizárólag csak hagyományos mezôségi magyar, román és cigány népi értékeket mutatnak be – tájékoztatott Balázs Bécsi Attila, az alapítvány vezetôje.

Romániai Magyar Szó, 2003. november 4.