Folkrádió

Tallózó

Marosvásárhely - Január 5-től táncház

Január 5-étől ismét beindul a Folk Center Alapítvány által szervezett táncház. A Forradalom utca 8. szám alatti épületben Ferencz Zsolt széki táncokat tanít, zenél: Moldován István és zenekara. A tanfolyamot minden hétfőn este 7 órától folytatják.

Népújság, 2003. december 31.


Vidám évbúcsúztatók

A Nemzeti Táncszínház hajlékában, a Várszínházban búcsúztatta az évet a BM Duna Művészegyüttes pályatársainak közreműködésével. A rendezvényen felidézték idei, szerencsés kimenetelű, görögországi balesetüket, s fölgyógyult táncosaikkal Borúra derű címmel színes műsort, ízelítőt adtak változatos repertoárjukból.

Magyar Nemzet, 2003. december 31.


Magyar és balkáni dallamok

Precíz és átgondolt már a kísérőfüzet is. Néhány lényegre törő mondatból megtudjuk, az adott szám honnan való, mi jellemzi a vidéket, az ottani dallamokat, s hogy melyik híres zenész játékáról leste el a stílusjegyeket Unger Balázs cimbalmos Forduló című lemezén.

Magyar Nemzet, 2003. december 31.


Elektromos népzenei montázs

Csirke bácsi, Bálint Anna néni, Nyeste András bácsi, Rostás Karcsi bácsi énekel, s felkapjuk a fejünk. Mintha a régi fekete-fehér fényképeket valaki kiszínezte volna, úgy hat ránk a zene. Mert azok a hagyományőrzők, más néven adatközlők énekelnek, akiknek a dalain, felvételein felnőtt az egész táncházmozgalom. Valóban ők azok, de nem a jól ismert recsegő, kopott szalagot halljuk, hanem világzenévé alakított stúdiófelvételt.

Magyar Nemzet, 2003. december 30.


Fábián Edit: „Mára felnövekedett egy nemzedék, és ők kérték a lehetőséget, hogy folytathassák a mesemondást”
Palócország – Meseország

Hogyan jutott eszébe öt évvel ezelőtt megrendezni egy ilyen versenyt, és milyen célok vezérelték az évek során?
Többször tapasztaltam, hogy a palóc nyelvet beszélő gyerekek az előadó-művészettel kapcsolatos versenyeken hátránnyal indulnak, hiszen a kiejtésük egy kicsit más, mint a köznyelvet beszélő magyar gyerekeké.

Új Szó, 2003. december 30.


Téli Népszokások Fesztiválja Szigeten
Trófeaosztás és ördögfelvonulás

Harmincötödik alkalommal rendezték meg a tegnap befejeződött, egyhetes Téli Népszokások Fesztiválját Máramarosszigeten. A hagyományos karácsonyi népviseletben felvonulók látványára idén is több ezren voltak kíváncsiak.

Krónika, 2003. december 29.


Tizenöt éves a Csík zenekar
Csík János az autentikus népzene és a mai kor kölcsönhatásáról

Alakulásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte idén a kecskeméti székhelyű Csík zenekar. Ennek emlékére az együttes ma este hét órakor ünnepi jubileumi koncertet ad a Millenáris Teátrumban Dresch Mihály, Lovasi András, Ökrös Csaba és a Pécsi Táncszínház közreműködésével.

Magyar Nemzet, 2003. december 27.


Karácsonyi népszokások

Karácsony Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. A karácsonyt megelôzô hétköznapokon, a hosszú téli estéken együtt volt a család.
Beszélgettek, adventi, karácsonyi dalokat énekeltek, ezzel is készülve Jézus születésének ünnepére.

Udvarhelyi Híradó, 2003. december 24.


Nem tudnék éneklés nélkül élni
Sebestyén Márta a hitelességről és kedves emlékeiről

Természetesen viselkedik, mentes minden mesterkéltségtől, pedig az egész világon ismerik és csodálják énekhangját, előadói stílusát. Varázslatos személyiség, már a tekintetén is érezni: élete a muzsika. Sebestyén Márta, a népdalok hiteles tolmácsolója elvitt szinte minden elismerést, amit csak lehetett: Liszt-, Kossuth- és Magyar Örökség Díjat, legutóbb pedig elnyerte a Prima Primissima-kitüntetést. Ráadásul egy csikós a világörökség részévé avatta…

Magyar Nemzet, 2003. december 24.


Börzsönyi dudanóták másképp

Börzsöny. Aki ismeri varázslatos táját, a hegyeket, a mezőket, a Toronyalja pálos kolostorromját, az Oltár-követ, az Árva-kutat, annak különösen sokat mond Istvánfi Balázs új dudalemeze. Aki pedig még nem járt arra, ezektől a nótáktól biztos megjön a kedve egy börzsönyi kiránduláshoz.

Magyar Nemzet, 2003. december 23.


Kallós Zoltán népmesegyűjteményének bemutatója

Kallós Zoltán Világszárnya című moldvai magyar népmesegyűjteményének bemutatóját tartja a Stúdium kiadó, valamint a Kallós Zoltán Alapítvány december 23-án 18.30-kor a kolozsvári Phoenix könyvesboltban.

Krónika, 2003. december 22.


Használatba vett népi kultúra
Sámándob a rokonság padlásáról · Négy kórusmű és tíz új szám a Muzsikás együttes legújabb lemezén

Úgy volt, hogy már szerdán megjelenik a Muzsikás együttes legújabb hanghordozója, de mindenféle mizériák folytán még az is kérdéses, hogy a ma esti szokásos, kultikus, FMH-beli Muzsikás-karácsonyon hozzájuthatnak-e a legelszántabb hívek a betevőhöz. Ennek ellenére nem a művészek kiszolgáltatottságáról beszélgettünk Éri Péterrel.

Magyar Nemzet, 2003. december 20.


Faragó József a kolozsvári Gaudeamus Könyvesboltban
Székely és csángó mesék

Faragó József gondozásában jelent meg az a két meséskötet, amelyet hétfőn mutattak be a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban. Az első kötet címe: Benedek Elek székely népmeséi egyúttal a tartalomra is utal, míg Baka András tréfás beszédei címmel csángó népmeséket olvashatunk.

Krónika, 2003. december 18.


Mátyás királlyal a Felítőn
Berecz András új lemezéről és a népmesék jelentőségéről

Útkeresésről, az örök igazságokról és a mindenki életében visszatérő, a lét alapjaival foglalkozó kérdésekről szól Berecz András ének- és mesemondó Kőkertben liliom sorozatának második része, a Felítő címet viselő album. Berecz András a lemezt ma este nyolc órakor mutatja be a XII. Kerületi Művelődési Központban.

Magyar Nemzet, 2003. december 17.


Franciaország - a Fonó Zenekar önálló estje Párizsban

Első önálló párizsi fellépésén telt ház előtt aratott hatalmas sikert a Fonó Zenekar az ezerfős párizsi Théatre de la Ville-ben. A Kárpát-medence népzenei gazdagságát hiteles tolmácsolásban, professzionális színvonalon bemutató együttes másfél óra alatt meghódította a párizsi színház közönségét.

MTI, 2003. december 17.


Iskolát és hagyományt teremtett
Varga Károly (1929–1993)

A csíki népi fafaragás gyökereinek kutatását eleddig senki nem vállalta fel. Addig is, míg erre sor kerül, el kell fogadnunk, hogy a csíksomlyói KALOT igen jelentős időszaka után a Művészeti Népiskola máig ható ereje talán a leghosszabb és a résztvevők számát illetően a legjelentősebb. Varga Károly volt az iskolaalapító. Célja a fafaragás mint népművészeti alkotási terület megújítása.

2003. december 17.


Dánfalviak vendégszereplése Ausztriában

A dánfalviak a felső-ausztriai kultúregyesület meghívására érkeztek Ausztriába, az európai adventi találkozóra, melyen 25 ország képviselői vettek részt.

Hargita Népe, 2003. december 17.


Szentcsaládjárás Székelyföldön

A kereszténység Megváltója születésének tiszteletére a Háromszék Táncegyüttes adventi népszokások füzérét ajánlja a nézők figyelmébe.

Hargita Népe, 2003. december 17.


Novemberben amerikai fellépéssorozaton járt az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes
For Old Times Sake

A műsor első felében felvidék anyag – egyebek közt tardoskeddi, zoborvidéki, mátyusföldi, magyarbődi táncok, pazdicsi és zempléni szlovák táncok – szerepeltek. A második, erdélyi részben Magyarpalatka, Ördöngösfüzes, Felsősófalva, Gyimes és Kalotaszeg hagyományos táncait és zenéjét mutatta be az amerikai közönségnek az Ifjú Szivek.

Új Szó, 2003. december 17.


Advent a székelyekkel
A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes karácsonyi műsora

Nem volt könnyű dolguk a székelyeknek. Belevetve a teátrum kedélytelen színházi terébe, idegesen mocorgó, egymás fejétől mit sem látó, faragatlanul megvárakoztatott nézőknek kellett bizonyítaniuk, hogy egy bántóan rossz darabból is ki lehet hozni valamit.

Magyar Nemzet, 2003. december 16.


Kurucok Bécs városában
A száraz fából meg csak jön Erdélyország hangja…

Az egész Henics Tamás gyönyörűséges portáján kezdődött a Szigetközben, amely a Tik-Tak– Tordas–Mindszentkálla–Mecsér–Bécs-tengely erős bástyája, és úgy van odarajzolva, hogy egyébként rezzenéstelen tekintetű halbiológusok és népi muzsikusok azonnal homokzsákhoz nyúlnak, ha a kedves szomszédok által félholtra molesztált Duna néhanapján megtáltosodik.

Magyar Nemzet, 2003. december 13.


Bartók, Kodály és népzene
Öt év után új Muzsikás-lemez

Úgy látszik, ez már Muzsikás-sajátosság: pár nappal karácsony előtt kiadni az új lemezt. Legutóbb öt éve tették ezt meg, és a Bartók-album óta egészen szédületes nemzetközi karriert futottak be Amerikától Új-Zélandig, Japántól Dél-Afrikáig.

Népszabadság, 2003. december 13.


Megfakult a Bíborpiros szép rózsa

Az egyik meglepetés (?) az volt, hogy a gálaműsor nézői között civil alig akadt (igaz, szórólapot sem láttunk a városban), de a fellépők sem viselkedtek valami jól.

Vasárnap, 2003. december 12.


Écsi Gyöngyi énekes – bábszínháza
Mesecsodák, meleg fényben

Écsi Gyöngyi emberi tartásának titka a színpadon és az életben egyaránt az isteni gondviselésbe vetett töretlen hit és bizalom. Férjével, a református lelkész Palcsó Attilával hétéves szolgálat után tavaly költöztek Berzétéről Heténybe. A fáradhatatlan tiszteletes asszony és családanya sokoldalú előadóművész.

Vasárnap, 2003. december 12.


Indiánnak lenni

Öt év után új lemezzel jelentkezett a Muzsikás együttes: Muzsikás és Sebestyén Márta a Zeneakadémián. Bartók és Kodály elõtt tisztelegve összefonható-e a klasszikus és a népzene, errõl beszélgettünk Éri Péterrel.

Magyar Narancs, 2003. december 12.


Zenehíd a határon túlra

Az anyaországban és a határon túli területeken élő zenészek közti kapcsolatteremtést szolgálja a Periferic lemezkiadó Határon túli magyarok zenéje elnevezésű hangversenysorozata. A harmadszorra szervezett koncerten vasárnap este fél nyolckor a Zeneakadémián ezúttal Petrás Mária moldvai énekes és dobos, Oláh Dezső felvidéki cimbalmos, valamint Muszka Bene György és Muszka Bene Ilona kalotaszegi táncospár lép színpadra. A házigazda a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta lesz, akik az est folyamán együtt zenélnek a hagyományőrzőkkel.

Magyar Nemzet, 2003. december 12.


A Muzsikás nyugati missziója

A hét végén jelenik meg Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes új koncertlemeze, amely az elmúlt évek zeneakadémiai hangversenyeiből válogat. A Muzsikás továbbra is a magyar folklór és a klasszikus zene ötvözésére törekszik, s ezt a különleges missziót világszerte egyre nagyobb siker kíséri. December 14-én, vasárnap este határon túli autentikus magyar népzenei előadók, úgynevezett adatközlők
társaságában lépnek fel a Zeneakadémián.

Magyar Hírlap, 2003. december 12.


Minôsített együttesek

Kétnapos tánc, zene és népviselet- parádé volt Csíkszeredában az elmúlt hétvégén. A Szakszervezetek Mûvelôdési Házának nagyszínpadán 21 együttes mutatta be tudását a hattagú szakmai zsûri elôtt. A megmérettetésen túl, a jóhangulat és a jókedv jellemezte az amatôr néptáncegyüttesek Országos Bemutató Színpadát. A rendezvény végén dr. Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, a zsûri tagja osztotta meg olvasóinkkal is gondolatait a két nap tapasztalatáról.

Romániai Magyar Szó, 2003. december 12.


A Vagabond lejött a vászonról
– Interjú –

Pénteken a Petőfi Csarnokban rendezik meg a Vagabond Fesztivált, amelyet Szomjas György nemrég bemutatott táncházi filmjében, a Vagabondban szereplő zenekarok rendeznek. A szervezők közül Eredics Dávid és Wertetics Szlobodán további terveket szövöget.

Népszabadság, 2003. december 11.


Seregszemle Csíkszeredában
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada

A magyarországi példából kiindulva Csíkszeredában is megrendezik a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadát. A rendezvényen egy szakemberekből álló zsűri minősíti majd a néptánccsoportokat.

Udvarhelyi Híradó, 2003. december 11.


Néptáncosok Országos Bemutató Színpada
Kiváló minősítést kapott a Kékiringó és a Kákvirág

Huszonegy műkedvelő néptánccsoportot minősítettek a hét végén Csíkszeredában, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. Kiváló minősítést kapott a székelyudvarhelyi Kékiringó és a lövétei Kákvirág néptánccsoport.

Udvarhelyi Híradó, 2003. december 10.


A kultúra biztonságot ad a benne élôknek

A Domokos Pál Péter Hagyományôrzô Egyesület rendszeres programjaival már három éve fejti ki áldásos tevékenységét Gyergyóalfaluban, nem csak az ifjúságot okítva, de összejöveteleiken rendszeresen elôadásokat hallgatva meg, lelkes tagjai pedig folyamatosan gyûjtik a faluban a szólásmondásokat, hiedelmeket, kiveszôben levô szokásokat, s újabban a ragadványneveket is – tudom meg Hunyady Irén tanítónôtôl, az egyesület elnökétôl, és fô szervezôjétôl.

Romániai Magyar Szó, 2003. december 10.


Palóc adomák és egyéb huncutságok

Megtörtént esetek és csalafintaságok, adomák papokról és kikapós menyecskékről, történetek csendőrökről és fináncokról, mesék diákokról és nagyságákról – mindezt a Menyecske a kemencében című anekdotagyűjteményben olvashatják a népi epika és a mulatságos elbeszélések kedvelői.

Magyar Nemzet, 2003. december 9.


Mese-beszéd székely módra

Gyermekkorunk meleg családi estéit idézi fel bennünk Budai Ilona Székely mese-beszéd című kötete. A kiadvány a népdalénekes és mesemondó saját erdélyi gyűjtéséből válogat tizenhat tréfás, tanulságos történetet, ezek közül tizenegyet ízes előadásban, eredeti tájszavakkal és kifejezésekkel meg is hallgathatunk a mellékelt lemezen.

Magyar Nemzet, 2003. december 9.


Határon Túli Magyarok Zenéje a Zeneakadémián

A Periferic Records Határon Túli Magyarok Zenéje III. címmel rendezi meg immár harmadik alkalommal ünnepi estjét 2003. december 14-én (vasárnap) este 19:30 órai kezdettel a Zeneakadémia Nagytermében, a Zene A Periférián Koncertek keretében. A tavalyi nagysikerű Bástya-Tatros-Söndörgő hangverseny után idén a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta lesznek a határon túli barátaik házigazdái.

Magyar Nemzet Online, 2003. december 9.


A menyasszony öltözete

A nyirásza haj- és fejrevaló viselete abban különbözik a nagyleányétól, hogy az esküvő napján gecába font hajára apró gyöngyökkel kivarrt kendőcskét, a nagykócinát feszíti, melyet Kalagoron kemény alapra varrnak (lapas-kócina), úgy, hogy a fejtől pártaszerűen eláll.

Erdélyi Napló, 2003. december 9.


Az év szenzációja a Fonó Zenekar

A legmagasabb szakmai elismerést kapta meg a Fonó Zenekar a legtekintélyesebb francia zenei magazintól: Mixtura Cultivalis című CD-je az Év szenzációja minősítést kapta a Le Monde de la Musique ranglistáján.

MTI, 2003. december 9.


Kulturális integráció

Napirenden szerepel a hivatalos diskurzusban és a napi közbeszédben egyaránt a csatlakozás kérdése. Magyarország és Románia egyaránt csatlakozni kívánt az euro-atlanti védelmi struktúrához, és csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. Vannak olyan hangok, amelyek hangsúlyozzák: nem csatlakozásról, hanem visszatérésről van szó. Visszatérésről egy olyan kulturális környezetbe, amelynek szerves részévé vált a magyarság már egy évezrede.

Hargita Népe, 2003. december 9.


Minősült néptáncosok

Az erdélyi magyar néptánckultúra a Kárpát-medencei magyar néptánckultúra szerves része – hangsúlyozta dr. Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség vezetője. A magyarországi szakember a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada hétvégi csíkszeredai rendezvénysorozatának társszervezőjeként, illetve a zsűri tagjaként úgy értékelte, hogy sikeres volt a rendezvény.

Hargita Népe, 2003. december 8.


Gyér érdeklődés a Gyöngykoszorún
Hetedik alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen a táncházfesztivált

Hetedik alkalommal szervezték meg tegnap a Marosvásárhelyi Nemzeti
Színházban a Gyöngykoszorú néptánctalálkozót.

Krónika, 2003. december 8.


A csángó folklór és ételek ünnepe
Csángó napok Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron

Negyedszer szervezték meg a sepsiszentgyörgyi Míves Házban a csángó napokat. A hét végi ünnepre huszonöt gyerek és ennél néhánnyal több felnőtt érkezett Pusztináról.

Krónika, 2003. december 8.


Minősült táncosok
Véget ért a Néptáncosok Minősítő Színpada

Magyarországon kidolgozott rendszer alapján szervezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű rendezvényt a hét végén Csíkszeredában. A találkozóval a szervezők és résztvevők is elégedettek voltak.

Krónika, 2003. december 8.


Csángó Madonna
Petrás Mária iparművész kiállítása a Vármegye Galériában

Adventi hangulat fogadja a Vármegye Galéria látogatóit Petrás Mária csángó iparművész szerdán megnyílt kiállításán.

Magyar Nemzet, 2003. december 6.


Csángó Napok Kolozsváron

Idén a Nemzeti Kulturális Intézmény, valamint a Heltai-alapítvány támogatásával 4-ik alkalomal szervezik meg a Csángó Napokat Kolozsváron, melyre december 5–7. között kerül sor. Városunk a rendezvény alkalmával külsőrekecseni csángóknak ad otthont a hét végén, a 35-személyből álló vendégcsapatot, családoknál, otthonos körülmények között lszállásolják el.

Szabadság, 2003. december 5.


Muzsikás-koncert a Fonó zeneházban

Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes adventi koncertet ad a Fonó Budai Zeneházban ma este nyolc órakor. A világszerte ismert zenekar a népzenét eredeti formában és sajátos, népi hangszereken alapuló feldolgozásában egyaránt tolmácsolja.

Magyar Nemzet, 2003. december 4.


Muzsikás-muzsika a Fonóban

Állandó vendégművészével, Sebestyén Mártával zenél majd az együttes
A Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta koncertezik csütörtök este nyolc órakor a Fonó Budai Zeneházban (XI., Sztregova u. 3.), ahol már hosszú ideje nem láthatta őket a népzenekedvelő közönség.

Népszabadság, 2003. december 2.


Prímástalálkozó Csíkszeredában

Hatodik alkalommal rendezte meg múlt pénteken a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az Erdélyi Prímások Találkozóját Csíkszeredában.

Udvarhelyi Híradó, 2003. december 2.


Élménybeszámoló Londonból

Szabadtéri színpadot állítottak a Magyar Magic szervezői, ahol a magyar népzenére és néptáncra a Magyar Állami Népi Együttes és a Galga zenekar naponta hat, egyenként húsz perces műsorral hívta fel a figyelmet.

Hagyományok Háza, 2003. december 2.