Folkrádió

Tallózó

Aki eléri lábával a fülét
Újév-köszöntő néptánc-antológia és a nagy család

Mondják, a minden évben megrendezett antológia a legjobb koreográfiák, táncegyüttesek, táncosok seregszemléje. Afféle best of, éves büszke számadás, ezek vagyunk mi, amatőr néptáncosok, teljes pompánkban, válogatott csapat. Nos, ha ez tényleg így van, akkor itt az ideje, hogy ruhánkat megszaggassuk, fejünkre hamut szórjunk, és siratódalokat énekeljünk csendesen – mert úgy tetszik, ez a vég. S ha nem, annál rosszabb.

Magyar Nemzet, 2004. január 31.


A Magyar Táncművészeti Főiskola szlovákiai partnere az Ifjú Szivek, melynek székháza ad otthont a képzésnek
Tanári diploma néptáncosoknak

Elsősorban azok jelentkezését várják, akik aktív néptáncosok, s a jövőben is e téren szeretnének tevékenykedni, vagy pedagógusok, akik már most is csoportokat vezetnek, vagy művészeti alapiskolában tanítanak.

Új Szó, 2004. január 30.


A Magyar Népdal Vár

Történt pedig, hogy ebben az évben is megünnepeltük Csurka László színművész és Mihályfi Sándor filmrendező születésnapját. A történelmi idők óta így van ez. Az ünnepen köszöntjük az ünnepelteket. Borral, némi más italokkal és öleléssel.

Magyar Fórum, 2004. január 29.


XIX. SZÓLJ, SÍP, SZÓLJ! NÉPZENEI VETÉLKEDŐ
Pályázati felhívás

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió XIX. alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét.

Magyar Szó, 2004. január 29.


Pályázati felhívás
A NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE
cím elnyerésére

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére.

Hagyományok Háza, 2004. január 28.


VII. Szavaló- és népdalverseny országos döntője

Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetű vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet pénteken és szombaton szervezi meg a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban VII. Szavaló- és népdalversenyének országos döntőjét.

Hargita Népe, 2004. január 28.


Dalok az örökkévalóságból
Harminc év énekelt versei
A Sebő együttes jubileumi koncertje a Petőfi Csarnokban

Nem a véletlen vezérelte egymáshoz a hatvanas-hetvenes évek fordulóján a Sebő együttes tagjait, a táncházmozgalom későbbi megalapítóit. Találkozásuk sorsszerű volt. S hogy mennyi mindent köszönhetünk nekik, azt csak akkor érthetjük meg, ha belegondolunk: milyen sivár lenne az életünk Sebő Ferenc és Sebestyén Márta hangja nélkül, ha nem dúdolhatnánk a Rejtelmek, a Hetedik, a Bóbita halhatatlan dallamát.

Magyar Nemzet Online, 2004. január 28.


Citeraszó a Nagykunságról

Ha valaki azt gondolja, hogy a citera egyszerű hangszer, annak egészen biztos megváltozik a véleménye Tuka Zsigmond játékát hallva. Hangszínjáték, virtuóz megoldások és szöveg nélkül is beszédes, éneklő dallamok szólnak az idős, kisújszállási hagyományőrző nemrég megjelent kazettáján. Bár sokan citeráznak, talán ez a legelterjedtebb hazai népi hangszer, mégis ritka manapság az a kis-magyarországi „adatközlő”, aki olyan tökéletesen ismerné hangszere titkait, mint Tuka Zsigmond.

Magyar Nemzet, 2004. január 27.


Lehet készülni a mulatságra

A Hargita Megyei Kulturális Központ idén is megszervezi az immár hagyományosnak számító közös farsangbúcsúztatót. A rendezvényt február 21-én Szentegyházán tartják; eljönnek az alsósófalvi, csíkszentdomokosi, csíkcsicsói, csíkszentkirályi, csíkmenasági, csíkszentsimoni, csíkcsobotfalvi, csíkborzsovai, kászonaltízi, gyergyóditrói, gyergyószárhegyi, gyergyóalfalvi, gyergyóremetei és természetesen a házigazda Szentegyháza hagyományôrzô csoportjai.

Romániai Magyar Szó, 2004. január 27.


A szlovákiai Bartók-gyűjtemény anyagai Magyarországon

Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter pénteken átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát magyar partnerének Budapesten. Hiller István az eseményen a hangfelvételek kéziratos dokumentációjának másolatait magába foglaló nagyalakú dobozt ünnepélyesen tovább adta a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének. A népdalok kottáját és szövegét tartalmazó gyűjtemény bekerül a Bartók Archívumba, ezáltal kutathatóvá válik a magyar szakemberek számára.

MTI, 2004. január 23.


A cél fejlődő színház, működőképes tánccsoport

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház berkeiben működő Tomcsa Sándor Színház, valamint az Udvarhely Néptáncműhely régi óhaja teljesült a legutóbbi önkormányzati ülésen: a testület jóváhagyta a két kulturális intézmény kérését, mely értelmében azok január 13-tól önálló jogi státussal rendelkeznek.

Hargita Népe, 2004. január 23.


MAGYAR KULTÚRA NAPJA
Az anyanyelv kiegészítője a népdal

A Magyar Kultúra Napja udvarhelyi nyitórendezvényeként több érdekes előadást hallgathattak meg tegnap az érdeklődők. György László, a Homoródmenti népdalvetélkedők egyik meghonosítója elmondta, 1999 óta rendezik meg – a Gyermekfilharmónia Alapítvány támogatásával – ezen találkozókat.

Hargita Népe, 2004. január 23.


A Magyar Kultúra Napján
Magyar népdal, magyar népzene

Érdeklődés övezte a tegnap tartott, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett szakmai beszélgetéseket, ahol szemléletes népdalgyűjtési és feldolgozási lehetőségekről, valamint a néptáncműhelyek létezési formáiról, a népdal és énekkultúra kölcsönhatásáról, viszonyáról értekeztek olyan szakértők, mint Kallós Zoltán, Haáz Sándor, Szép Gyula, György László, Orosz-Pál József, zenészek és zenével foglalkozó emberek.

Udvarhelyi Híradó, 2004. január 23.


Csángó bál Gyimesben
Nemcsak az idősek, a fiatalok is beálltak a táncba

Rég nem volt már hagyományos csángó bál Gyimesen, ha szerveztek is néha-néha, többnyire az odalátogató turisták szórakoztatására vagy egy-egy tévéfelvétel kedvéért. Az viszont nem az igazi. Sem hangulatában, sem felépítésében, hiszen másképp mulat az ember, ha kamerák erdejében kell táncolnia.

Magyar Nemzet, 2004. január 22.


Jó tánchoz szól a nóta

A Parno Graszt zenekar magját 7 muzsikus alkotja, a bővebb, 17 tagú felállásban 3 generáció 10 táncosa is részt vesz. Ha valaki vendégként tér be kis falujukba esküvőkor, keresztelőkor, temetéskor, bál idején vagy egyéb más ünnepen, azt veheti észre, hogy a falu teljes lakossága tagja a zenekarnak. A hangszerek kézről kézre járnak, és mindenki mesterien táncol. Talán éppen ezen élő tradíciók szelleme teszi koncertjeiket örömünneppé.

Magyar Narancs, 2004. január 22.


30 éves a táncház

Három évtizeddel ezelőtt új műfaj született Magyarországon - pontosabban egy ősi műfaj támadt fel. A több ezer éves múltú énekelt verset a Sebő-együttes fedezte fel újra és honosította meg hazánkban. Ezzel párhuzamosan indult el a táncházmozgalom, melynek kiterebélyesedésében ugyancsak úttörő szerepet játszott a banda.

Magyar Narancs, 2004. január 22.


Ha elmegyek, kobzom, maradj helyettem!

Asik Veysel költő, énekmondó sazművésznek állít emléket Kobzos Kiss Tamás és Erdal Salikoglu Szívetekben őrizzetek című török–magyar kétnyelvű lemeze. Az album rávilágít a két nép lantkíséretes énekmondó hagyományának kapcsolatára, és megható módon idézi meg a műfaj egyik legnagyobbját, Veyselt.

Magyar Nemzet, 2004. január 20.


Jubilál a Sebő-együttes

Különleges koncertre készül a Sebő-együttes: harminc évvel ezelőtt alakult meg a társulat, amelynek tagjai „feltámasztották” az énekelt vers műfaját, és részt vállaltak a táncházmozgalom elindításában is. Ennek alkalmából nagyszabású, a régi és az új generációkat is felvonultató koncertet adnak a Petőfi Csarnokban 24-én, szombat este fél nyolctól.

Népszabadság, 2004. január 20.


Török ízelítő a Fonóban

Török harci ruhákba öltözött fegyveres vitézek fogadták a látogatót a Fonóban péntek este. Muzulmán országokra a legkevésbé jellemző a keresztény nagyböjtöt megelőző farsangozás, ezért meglehetősen szerencsétlen a Török farsang elnevezés, ennél találóbb szavakkal is leírhatták volna az estét. Ez persze semmit sem von le a rendezvény értékéből: a török népi muzsikát feldolgozó világzenei együttes, az Arasinda remek hangulatot teremtett. Lényegében az ő koncertjük adta az apropót, s köréjük rendeződtek a programok.

Magyar Nemzet, 2004. január 19.


Mese angyallá vált bárányokról

Gömöri népmese, alig észrevehető oktató jelleggel, ízes nyelven, fantáziát tornáztató eszközökkel elmesélve

Új Szó, 2004. január 19.


Élõ néprajz a kamera szemével
Sztanó Hédi

Amikor a filmesek néprajzi filmeket készítenek, ezek talán filmek, de nem néprajziak, amikor néprajzkutatók készítenek filmet, azok talán néprajziak, de nem filmek...

Magyar Folklór Múzeum honlapja, 2004. január 18.


Szőttesek és fonatok
Milyen fonal kell a megfelelő gatyamadzaghoz?

Ha azt hisszük, fonni csak a lányok haját lehet, elég keveset tudunk a parasztélet mindennapos kellékeiről. Fonják a ló farkát, a sujtásokat, a zsinórokat, a paszományokat, a szalagokat, a bojtokat, a kenderkötelet, a kötőféket és az ostort, de még a virágkoszorút is. A fonás közeli rokona a szövés, s annak egyik ősi módja a vetés. Ezekkel a technikákkal készítették – a bőrruházatot kivéve – lényegében minden öltözet, terítő, szőnyeg és ágynemű alapanyagát. A szövési-fonási technikák történetéről, kellékeiről, elnevezéseiről szól Csókos Varga Györgyi Fonás, vetés, szövés című könyve, amely a Jelenlévő múlt című könyvsorozatban jelent meg.

Magyar Nemzet, 2004. január 16.


Működőképessé, életképessé kell tenni a néptánccsoportot
Udvarhely Néptáncműhely: igazgató lesz az alapító

Január 14-én a rendkívüli tanácsülésen fontos döntést hoztak a város elöljárói, melynek értelmében jogilag önálló intézményekké váltak a város jelentős kulturális intézményei, a Művelődési Ház, a színház és az Udvarhely Néptáncműhely. Tudjuk, sem az Udvarhely Néptáncműhely, sem a felsoroltak nem tartoztak a nyugalmas költségvetéssel számoló egységek közé, amolyan mostohagyermekei voltak a kultúrának, hogy egyebet ne is említsünk.

Udvarhelyi Híradó, 2004. január 16.


A lankadatlan népzenekutató meséli

Az óesztendô utolsó napjának délelôttjén Kallós Zoltánnal Kolozsvár egyik könyvesboltjában találkoztam. Számomra figyelemre méltó volt az az érdeklôdés, ahogyan a megjelent könyveket sorjázta. Szóba elegyedtük, kiderült, Kallós Zoltán tele van tervekkel, rengeteg tennivaló foglalkoztatja. Pár nap múlva hosszabb beszélgetésre ültünk le.

Romániai Magyar Szó, 2004. január 16.


Parno Graszt: Táncoljatok, hisz jó a nóta

A szabolcsi Paszabról való roma folkzenekar, a Parno Graszt (Fehér Ló) második lemezéről nem túlzás állítani, hogy világméretű várakozás előzi meg. De legalábbis európai léptékekről mindenképp beszélhetünk, ha meggondoljuk, mennyi elismerésen, mennyi koncerten van túl a zenekar: slágereiket Európa számos nagyvárosában teltházas, tomboló közönség fogadta.

Fidelio, 2004. január 15.


Angyalbárányok a Márai Stúdióban

Kassa. Zajos sikerrel mutatták be tegnap délelőtt a Thália Színház Márai Stúdiójában az évad második gyermekelőadását Angyalbárányok címmel. A darab műfaji megjelölése „istenes népmese”, rendezője pedig Écsi Gyöngyi.

Új Szó, 2004. január 15.


Mozgásőrültek
Novák Ferenc rendezte a Honvéd Együttes új előadását

Csütörtök este hét órakor a Nemzeti Táncszínházban mutatja be új előadását Mozgásőrültek címmel a Honvéd Együttes. A mozgáskultúra sokszínűségét színpadra varázsoló darabban a Honvéd Táncszínház mellett a Lombik Társulat breakvilágbajnokai, a Szécsényi Fitness Mozgásművészeti Stúdió és az Állami Artistaképző Intézet növendékei is közreműködnek. A darabot Novák Ferenc, a Honvéd Együttes művészeti igazgatója rendezte.

Magyar Nemzet, 2004. január 14.


FELHĺVÁS

A budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) saját képzéseként a 2004/2005-ös tanévben táncpedagógus-képzést indít néptánc szakirányon Pozsonyban. A 4 éves képzés főiskolai diplomát ad, melyet a 2004. május 1-jén életbe lépő uniós jogszabályok értelmében valamennyi tagországban, így Szlovákiában is elismernek.

Új Szó, 2004. január 14.


Mától önálló színháza és néptánccsoportja van Udvarhelynek

Tegnap a késő estébe nyúló, rendkívüli tanácsülésnek a költségvetés vitája mellett volt még egy nagyon fontos döntése, mely a város életében akár történelmi, de mindenképp színháztörténeti eseménynek számít: a városi Művelődési Ház keretén belül működő Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely mától önálló intézményekké váltak.

Udvarhelyi Híradó, 2004. január 14.


Mese és népzene gyermekeknek

Két jelentős, gyermekeknek szóló népzenei lemez jelent meg az év végén, amely a mesék, mondókák, játékok, népszokások és a néptánc világába kalauzol minket. A Tükrös Vígan legyünk! és a Kolompos zenekar Jönnek a huszárok című albumai számos közös vonással rendelkeznek, mégis egészen más koncepciót képviselnek.

Magyar Nemzet, 2004. január 13.


A Fonó együttes nagyrészt felvidéki muzsikát tartalmazó albumát rangos szakmai díjjal tüntették ki Párizsban
Az elmúlt év népzenei szenzációja

A Fonó együttes 2002. december 11-én mutatta be Mixtura cultivalis című lemezét a Fonó Budai Zeneházban. 2003. december 8-án pedig ezt a lemezt az egyik legrangosabb szakmai díjjal tüntették ki Párizsban.

Új Szó, 2004. január 13.


Felvételi az Ifjú Szivek gyermektánckarába

Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes felvételt hirdet gyermektánckarába.

Új Szó, 2004. január 12.


Dalokban nyíló rózsák

Két szál pünkösdrózsa / kihajlott az útra. / El akar hervadni, / nincs ki leszakítsa – ki ne hallotta volna ezt a népdalt? Mégis: vajon hányan gondolkoztak arról valaha is, hogy mi lehet az értelme? Kétségtelen, hogy az ember nem mindig töpreng el a dalok tartalmán, noha tudja: a népi kultúra érhető tetten bennük.

Magyar Nemzet, 2004. január 12.


Muzsikusok Palatkától Pusztináig
A fényképezőgép prímása: Kása Béla · Kortalan képek az Atlantiszról

Ötvös Berci a hegedűjével, Toader Bogdan prímás, Halmágyi Gizella gardonnal – néhány öröklétre ítélt pillanat Erdélytől Moldváig. Kása Béla erdélyi zenészportréiból nyílt kiállítás a Budai Vigadóban, a magyar Hagyományok Házában. A kihagyhatatlan tárlat a hónap végéig látogatható.

Magyar Nemzet, 2004. január 10.


Pajkosságot, játékosságot és valami különlegeset sejtet már a díjak neve is
Palócország – Meseország

A jubileumi, ötödik döntőben megjelent az új, V. kategória. E középiskolás korcsoport azért is említésre méltó, mert nem az iskolák szervezték be a versenybe. Érdekes volt megállapítani azt a fejlődést is, amelyet a magyarországi palóc mesemondó gyerekek esetében tapasztalhatott a zsűri.

Vasárnap, 2004. január 9.


A tánc nem nyugdíjas szakma

Az előadásokra az amerikai magyarok mellett a kínaiaktól kezdve az íreken át minden nemzet kíváncsi volt

Új Szó, 2004. január 9.


Új Muzsikás-lemez

Új lemezzel jelentkezett karácsonyra a Muzsikás. Az együttes Sebestyén Mártával 1999 óta minden évben fellép a Zeneakadémián, és e produkciókról rendre hangfelvétel is készül. A friss CD középpontjába a legutóbbi, 2003-as koncert került, melyen a Muzsikás a Szabó Dénes vezette, ötvenfős - nemrég kórusolimpiát nyert - nyíregyházi Pro Musica Leánykarral lépett pódiumra.

Heti Válasz, 2004. január 9.


Az elődök örökségét szeretnék megőrizni és továbbadni
Hangfelvételt készít a kibédi népi zenekar

A kibédi Seprődi János Művelődési Egyesület keretében alakult népi zenekar közös programot indított a Marosvásárhelyi Rádióval. A tervek szerint hangfelvételen rögzítik a vidék zenéjét, népdalait. Az első felvételre tegnap került sor a rádióstúdióban.

Krónika, 2004. január 9.


Kézművesek

Kevesen lehetnek a világon, akik életükben sohasem kerültek közel valamiféle kézműves tevékenységhez. Akár ha kisgyerekként madzagot kötöttek egy botra, hogy ostoruk legyen vagy színes rongyba bugyolálták-öltöztették babájukat, akár ha felnőttként fölvarrtak egy leszakadt kabátgombot vagy tiplit faragtak egy falba illesztendő szemescsavarnak.

Népszabadság, 2004. január 9.


A komáromi Etnológiai Központ legutóbbi, két és félszáz oldalas évkönyvének anyagáról
Gazdag Duna-völgyi seregszemle

Ezt jelzi az is, hogy a kötetben a magyar mellett németül és szlovákul is olvasható néhány írás. A kiadvány világosan tagolt: tanulmányokat, konferenciákon elhangzott edlőadásokat, kisebb közleményeket, anyagközléseket, könyvismertetéseket, annotációkat és nekrológokat tartalmazó rovatokat tartalmaz.

Új Szó, 2004. január 8.


Kiosztották a 2003. évi Magyar Kézműves Remek elismeréseket

Kiosztották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar Kézműves Remek 2003. évi pályázatának díjait csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban. Az elimerést tizenegy alkotó vehette át. A kamara pályázatán 24 pályázó 60 termékkel indult.

MTI, 2004. január 8.


Néprajzi adatbázis készül
A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Beszédes Valériát, Jung Károlyt és a Cirkalom együttest tüntette ki

Amikor Raffai Judittal, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökével a múlt évi tevékenységükről és az idei tervekről beszélgettünk, örömmel újságolta, hogy végre helyiséghez jutottak. Szabadka főterén, a Ravel cukrászda fölött az első emeleten lesz a székhelyük. Itt elhelyezhetik a könyvtáruk alapjait képező, egyelőre mintegy 200 szakkönyvet.

Magyar Szó, 2004. január 8.


Visszhang
Azért mégis piros az a rózsa

Ezen cikk, „értékelés” elolvasása után nagy csalódás, keserűség és felháborodás vett rajtam erőt (aki ezen a gálaesten részt vettem). Úgy érzem, ezen írásra reagálni kell.

Vasárnap, 2004. január 2.


A Broadwayn járt a Szivek

Az Ifjú Szivek amerikás magyarok meghívására utazott a tengerentúlra, de nem csak az 56-osok és leszármazottak voltak kíváncsiak a fellépésére: gratuláltak szlovákok és angolszászok, olyanok, akik már megmerítkeztek a magyar folklórkincsben, s olyanok is, akik a közép-európai egzotikumra voltak kíváncsiak.

Vasárnap, 2004. január 2.