Folkrádió

Tallózó

Csillagszeműek a Budai Vigadóban

Előadás-sorozatot indít a Magyar Örökség- és Európa Táncdíjas Csillagszemű Táncegyüttes a Budai Vigadóban. Az első bemutatót ma este hét órakor tartják. A műsorban egész Magyarország és Erdély jelentősebb táncdialektusai szerepelnek, az első rész széki, a második pedig kalotaszegi koreográfiával indul. A szóló- és csoportos táncok egymásutánját észak-magyarországi, zempléni táncok zárják. Az előadást a Pentaton népzenei együttes kíséri.

Magyar Nemzet, 2004. február 27.


Hagyományos bál Csángóföldön
Farsang vége Pusztinán

A moldvai Pusztinán február 22-én, vasárnap farsangi bált tartottak. Este a kultúrotthonban gyűltek össze felnőttek és gyerekek, a műsor megkezdésére várva. A Nyisztor Ilona (Tinka) által szervezett fellépést táncmulatság követte, majd a szokásos töltött tyúkot szolgálták fel, sok-sok ízletes mellévalóval.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 27.


Berecz András - a meséket oltogató kertész

A mai világ és mesemondó, vagy az énekmondó középkori hagyományos mestersége közötti, furcsa átmeneti állapotban, Berecz András, a televíziótlan ember, naphosszat nótákat, meséket rakosgat fejében, hogy aztán azokat előadja.

gondola.hu, 2004. február 26.


Csillagszeműek: a magyar néptánc színe-java

A Magyar Örökség Díjas és Európa Táncdíjas Csillagszeműek nevű gyermektáncegyüttes február 27-én, pénteken mutatja be műsorát a Budai Vigadóban. Az együttesben háromszázötven gyereket tanítanak magyar néptáncra, de a képzés során verseket tanulnak és mondanak, és önálló tánckölteményt is készítenek a növendékek. A táncpedagógiai műhelyt Timár Sándor és Böske vezeti, módszerük ma már világhírűnek tekinthető.

Heti Válasz, 2004. február 26.


A fiatal citeravirtuóz
Bravúros díszítések a népdalokon és a zsoltárváltozatokon

Kis Gergely Márton citerás, kobzos lemeze, a Citerát pengessetek lényegében egy bátor fiatal lelkes első próbálkozása, tele energiával, hatalmas hangszertudással, s természetesen a teljességre törekvéssel. Szinte az egész magyar nyelvterületet igyekszik lefedni, mindenből igyekszik mutatni egy keveset, ráadásul a históriás és – miután lelkésznek készül – a református énekekből is válogat a lemezre.

Magyar Nemzet, 2004. február 25.


Sok Zsuzsanna napokat, vígan megélhess

Elérkezett a farsang utolsó napja. Idén is lepergett a báli szezon, sok érdekes, fényes eseménnyel, vidám és felejthetetlen órákkal. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a legnagyobb és legrégebbi hagyományokra visszamenő bált Erdélyben, a néhai szabad királyi városban, Széken tartották.

gondola.hu, 2004. február 24.


Műveltségünk megőrzése a tét

A közelmúltban jubileumi koncertet tartott a Sebő Együttes a Petőfi Csarnokban megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából. Sebő Ferenccel, aki ma a Hagyományok Háza szakmai igazgatója, a táncházmozgalom születéséről és a hagyományőrzés új módjairól beszélgettünk.

Népszabadság, 2004. február 24.


Lakodalomtól volt hangos a falu

A Csorgó Fiatalok Szervezete második alkalommal szervezte meg Csíkjenôfalván - Karcfalván a gyereklakodalmat.

Romániai Magyar Szó, 2004. február 24.


Csángók a PeCsában
képes-hangos beszámoló

Klézse, Somoska, Trunk, Pusztina, Külsőrekecsin, Gyimesközéplok és Setétpataka Budapestre érkezett. Öves, kezes, csárdáska és oláhos - csángó táncok lépteitől volt hangos a Petőfi Csarnok. Hangulatképek és egy kis letölthető zenei ízelítő a VIII. Csángó Bálból.

gondola.hu, 2004. február 23.


Vargyas Lajos kilencvenéves

Tisztelői és tanítványai köszöntötték Vargyas Lajost február elsején, kilencvenedik születésnapján. Erre a napra elkészült Az Idő rostáján címet viselő tisztelgő tanulmánygyűjtemény első kötete a L´Harmattan Kiadó gondozásában. Ez a kötet gazdag, sokszínű tartalmával idézi az ünnepelt sokoldalú tevékenységét és hatását. Valóban, Vargyas Lajosnak az 1930-as évek végén megjelent első, kisebb írásaiból még nem gondolnánk arra, hogy szerzőjük a népzenekutatásban Bartók Béla és Kodály Zoltán után még új és tudományos jelentőségében az övékéhez hasonló eredményekkel gazdagítja a magyar és európai zenetudományt.

Új Ember, 2004. február 22.


Csángó bál nyolcadszor

A gyimesi és a moldvai kultúra középkori és kora újkori rétegének bemutatását tűzte ki célul az idei csángó bál, amelyet szombat este hét órától már nyolcadszorra rendeznek meg a Petőfi Csarnokban.

Magyar Nemzet, 2004. február 20.


Néprajzi tanulmányok: újabb Lenyomat

Lenyomatok 2 (Fiatal kutatók a népi kultúráról) címmel adta ki a Kriza János Néprajzi Társaság múlt esztendőben másodszor az ifjú néprajzosok tanulmányainak gyűjteményét. Szerkesztője a siménfalvi származású Szabó Árpád Töhötöm. A Kriza Könyvek sorozatnak különben ez a 19. darabja.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 20.


Temetik a megyésfarsangot

A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében szombaton tartják a hagyományos, 12. alkalommal megrendezett megyei farsangbúcsúztató seregszemlét, ezúttal Szentegyházán. A rendezvényre mintegy 650 résztvevőt várnak.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 20.


Felhívás
Országos népzenei vetélkedő

A Kallós Zoltán Alapítvány országos népzenei vetélkedőt szervez Kolozsváron március 6–7-én 15–24 éves népdalénekesek és népi hangszereken játszók számára.

Krónika, 2004. február 18.


Turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Farsangfarkán című előadásával búcsúztatja a telet február 22-én 19 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban, és február 23-án 19 órától a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

Krónika, 2004. február 18.


Téltemetés
Farsangi táncos előadás

Városunkba érkezik a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, mely február 22-én, vasárnap a Művelődési Házban bemutatja Farsangfarkán című kétrészes folklórműsorát.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 17.


Nem élhetnek muzsikaszó nélkül
Farsangi mulatságot rendeztek a kalotaszegi Sztánán

Kilencven évvel ezelőtt Kós Károly és Móricz Zsigmond bálozott a kis kalotaszegi település azóta rombadőlt iskolaépületében, a hét végén viszont, ha nem is annyira neves személyek, de mulatós kedvű helybeliek és magyarországi vendégek vigadtak két napig. A Budapesti Szent István Egyetem hallgatói – és sokan mások – évek óta visszatérő és szívesen látott vendégei Sztánának.

Krónika, 2004. február 16.


Férfitáncok a színpadon

Kelettől Nyugatig címmel mutatta be tegnap este legújabb produkcióját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tánckar női tagjai ezúttal a nézőtéren foglaltak helyet, hisz az együttes két táncosa, Péter László és Udvari Róbert koreográfiája alapján összeállított műsorban csak férfitáncokat lehet látni.

Hargita Népe, 2004. február 14.


Férfitáncok kelettől nyugatig
Bemutató a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél

Rendhagyó produkcióval mutatkozik be ma este Csíkszeredában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A hivatásos táncosok ezúttal Erdély legkeletibb részétől, a Gyimesektől egészen Bihar vidékéig mutatnak be jellegzetes és hiteles férfitáncokat.

Krónika, 2004. február 13.


Új népballadáskönyv
Siratóim lesznek az égi madarak

Frissen jelent meg az udvarhelyi Erdélyi Gondolat Könyvkiadónál, mondhatni még nyomdaszagú Ráduly János Siratóim lesznek az égi madarak (Székely népballadák) című könyve. A korondi születésű, ám több mint négy évtized óta Kibéden élő folklorista a nagyközség (és a vidék) népköltészetének gyűjtőjeként vált ismertté, mennyiségében is jelentős mese- és balladaanyagot jegyzett le és adott ki.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 13.


Könyvajánló gyermekeknek
Maros menti népmesék

Nagy Olga Maros menti mesegyűjtéséből adta ki az udvarhelyi Erdélyi Pegazus Könyvkiadó a Mindentudó Dongó című könyvet. Eddig nem közölt anyagról van szó – annak a kétezer mesének része, melynek zöme nem látott napvilágot.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 13.


Biztosított a hazai magyar táncházmozgalom utánpótlása
Kinek muzsikálnak ma Erdélyben?

Erdélyben a hetvenes években indult útjára a táncházmozgalom. A diktatúra utolsó éveiben azonban a legtöbb településen ideiglenesen szüneteltették tevékenységüket a táncházak, amelyek aztán a kilencvenes években rendre újjáéledtek. Összeállításunkban annak próbáltunk utánajárni, hogy néhány olyan erdélyi városban, amelyben je-lentős magyar közösség él, jelenleg milyen helyzetben vannak a táncházak, milyen időközönként szerveznek néptáncesteket, kik és milyen gyakorisággal látogatják az ilyen rendezvényeket.

Krónika, 2004. február 12.


Csángó gyöngyszemek Nagyváradon

A nagyváradi Csángó Napnak idén a gyimesi csángók voltak a meghívottjai, hogy pompás népi kultúrájuk morzsáit a bihari magyarsággal is megoszthassák. A Mikecs László Csángó Baráti Társaság, a Nagyváradi Táncház Egyesület és a Participatio Alapítvány az elmúlt hétvégén negyedszer szervezte meg a rendezvénysorozatot Váradon legfôbb céljuk érzékennyé, fogékonnyá tenni a város magyarságát a keleti végeken sokat szenvedett magyarjainak problémái iránt.

Romániai Magyar Szó, 2004. február 12.


Csak a zene létezik
A Cifra együttes története és repertoárja önmagában kuriózum

Két Erdélyből áttelepült falusi zenész Budapestre kerülve bandát alapít táncházas zenészekkel. Repertoárjuk természetesen alakul: eleinte a legszigorúbban ügyelnek arra, hogy csakis a régit, csakis az autentikusat. Aztán rádöbbennek: mi is az, hogy autentikus? Hiszen számos dallam eredete a műzenéhez vezet minket. S noha számukra most már nincsenek kategóriák, csak zene létezik, A tánc és a zene című lemezüknél mégis ügyeltek arra, csak autentikus megszólalású magyar és román dallamokat vegyenek fel.

Magyar Nemzet, 2004. február 11.


Akik imádkozva táncolnak

Nem egy tanulsággal szolgált a hét végi „Néptáncantológia”, a legjobbnak ítélt tavalyi amatőr produkciók seregszemléje. Egyfelől egyre nagyobb számban jelentek meg már-már táncszínházi koreográfiák, másfelől úgy tűnik, a kis-magyarországi régiók táncai egyre népszerűbbek, a virtuóz román figurák pedig reneszánszukat élik.

Magyar Nemzet, 2004. február 9.


Két napig húzzák a talpuk alá

Néptánc-antológia címmel a múlt év legrangosabb nem hivatásos néptánc-koreográfiáit mutatják be a hét végén.

Magyar Nemzet, 2004. február 7.


PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Élő örökség

A csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány meghirdeti a 2004-es pályázati kiírását az Élő Örökség programra. A program célja a közösségek hosszú távú fejlesztésének támogatása a közösségek bevonása által a helyi kulturális és természeti értékek folyamatos azonosításába, megőrzésébe és értékesítésébe. A program Románia 11 megyéjében nyújt támogatást: Bihar, Botosani, Brassó, Hargita, Kolozs, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Suceava és Zilah.

Hargita Népe, 2004. február 7.


Hogyan lehetne pontos kiadást készíteni?

Édesapám, Bartók Béla az 1920-as évek elején adta át szlovák gyűjtéséről szóló művét a Matica Slovenska intézménynek kiadás céljából. A Pozsonyba küldött anyag a népdalok nagy részét - de nem az összeset - rögzítő hengerekből, a lejegyzett dalok másolatából és egy bevezető esszéből állt. Ellentétben A magyar népdal című akkoriban kiadott könyvével, ami csak valamivel több mint 320 szemelvényt közölt, a szlovák anyagban minden benne lett volna, amit apám gyűjtött (több mint 1620 dallam). Ezenkívül még hozzátett máshonnan kivett dallamokat is, amelyeket a saját rendszere szerint illesztett bele a gyűjteménybe, ezzel együtt a teljes anyag nem csak Bartók-gyűjtésből állt volna.

Heti Válasz, 2004. február 6.


Fonográfhengereken őrzött dallamok
Megjelenésre vár a szlovák Bartók-gyűjtemény

Figyelemre méltó tett, bár a szakma szerint inkább politikai gesztusnak tekinthető, mint valódi előrelépésnek, hogy a múlt héten Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter ünnepélyes keretek között átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívumnak (az anyagot jelképesen Hiller István, a magyar kulturális tárca vezetője vette át). A gesztussal a szlovák zenetudósok célja az volt, hogy segítsék magyar kutató kollégáik munkáját.

Heti Válasz, 2004. február 6.


Bemutató a Székely Nemzeti Együttesnél
Kelettől Nyugatig

Csak férfitáncokat lehet látni a csíki hivatásos néptáncegyüttes legújabb műsorában. A hivatalosan a bonyolult Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes nevet viselő csapat – miért ne lehetne a neve Székely Nemzeti Együttes? – két fiatal alkotója, Udvari Róbert és Péter László koreográfiája rendhagyó: Kelettől Nyugat felé haladva mutatja be a gazdag tánchagyományokkal rendelkező vidékek férfitáncait.

Hargita Népe, 2004. február 6.


Csongor és Tünde táncszínpadon

A Háromszék Táncegyüttes új bemutatóját, a Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje ihlette Tündérálom c. elôadást február 9-én viszi közönség elé a Tamási Áron Színház nagytermében, ahol 19 órától tekinthetô meg.

Romániai Magyar Szó, 2004. február 6.


Vers- és népdalismeretben vetélkedtek

Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetû vallásos fiatalok szervezeteként mûködô Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) folyó év január 30. és február 1. között, Székelykeresztúron szervezte meg a VII. ODFIE Szavaló- és népdalverseny országos döntôjét.

Romániai Magyar Szó, 2004. február 6.


Világzene szól a Holdudvarban

Érdekes hangzásvilágot teremt a Holdudvar – Fellegi Melinda, Sebestyén Miklós, Szendőfi Balázs és Torda-Molnár Tamás négyese – Három esztendő című lemezén.

Magyar Nemzet, 2004. február 4.


Bartók és a pakulár balladája

Csak ez hiányzott – dohogta magában gyanútlanul, amikor tegnapelőtt egy lehetetlen alak berántotta a Zeneakadémia kapuján. Vibráló szemekkel tapogatta éppen a Liszt Ferenc tér sötétjét a filmszemléről jövet, s hiába volt tavaszias a februári este, ő csak az otthoni konyhaasztal közelségére vágyott.

Magyar Nemzet, 2004. február 4.


A huszonötödik lőrincrévi bál

A mostani farsang kezdetén, szombaton tartották Pécelen a huszonötödik lőrincrévi bált. Az ünnepi esemény ezúttal nem a művelődési házban, hanem a Ráday-kastélyban zajlott. A talpalávalót a kecskeméti Hegedűs együttes szolgáltatta. A tánchoz a kedvet a népszerű Csitu, azaz a kiváló néptáncos, Csatai László és ördögien ügyes tizenkét éves kisfia, Döme teremtette meg.

Népszabadság Online, 2004. február 3.


Nyugdíjas népdalénekesek találkozója

Január 26-án a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár székházában rendezték meg a koros népdalénekesek baráti találkozóját.

Udvarhelyi Híradó, 2004. február 3.