Folkrádió

Tallózó

Skanzen létesül Csíkszentdomokoson

Valahányszor megfordulok Csíkszentdomokoson a kultúrotthon melletti telken, mindig felfedezek valamilyen újdonságot. Immár négy öregház áll felépítve, előttük egy székely kapu strázsál. Emlékezetem szerint a legrégibb parasztházat még a múlt század hetvenes éveiben telepítették jelenlegi helyére és rendezték be a népélet tárgyi kellékeivel, eszközeivel a csíki múzeum még akkori munkatársai.

Hargita Népe, 2004. március 31.


Mindent a szülőföldjéről hozott haza
Karsai Zsigmond erdélyi folklórhagyományokat honosított meg Pécelen

A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond több műfajú alkotóként él a köztudatban, akinek sokágú életművében szerves összefüggést teremt az erdélyi népi kultúra és a természetelvű piktúra iránti életre szóló elkötelezettség. Jelenlegi szűkebb pátriájában, Pécelen huszonöt esztendeje hagyományt teremtett a farsangi lőrincrévi bállal, amelyen a művész szülőfaluja, az erdélyi Lőrincréve folklórszokásait mutatják be.

Magyar Nemzet, 2004. március 30.


Székelyudvarhely
Egy ősi foglalkozás felélesztése

Belső-Ázsiában mindig az asszonyok feladata volt a nemezkészítés. Minden évben a megfelelő időben még ma is ők készítik családjaik számára a szükséges nemeztakarókat. A készítés technikája mit sem változott az idők folyamán, mintakincsében általában helyi sajátosságok, hagyományok érvényesülnek.

Udvarhelyi Híradó, 2004. március 30.


30 éve Fehérváron

Idén ünnepeljük a székesfehérvári táncház 30 éves évfordulóját.
Az első táncház az Építők Művelődési Házában 1974. február 16-án Ásó István jóvoltából valósult meg. Házigazdái a Fejér Megyei Népi Együttes és a Dunai Vasmű Táncegyüttese volt. A táncok tanításában részt vállaltak: Ásó István, Hortobágyi Béla, Hortobágyi István, Abonyiné Fekete Katalin és Botos József. Zenét a Mákvirág együttes szolgáltatta, melynek tagjai voltak: Szijjártó Csaba, Nagymarosi András, Dövényi Péter, Petrovics Tamás és Sárinszky Gabriella. Akkoriban havonta egyszer tartottak táncházat és ez olyan jól működött, hogy 1999-ben elérkezett az 550. alkalomhoz.

2004. március 30.


Jövőzene, hagyomány
Tüzes gálaműsorok, változatos programok gazdagították a találkozót

Tizenötezren vettek részt az idei országos táncháztalálkozón a Syma rendezvénycsarnokban és a Körcsarnokban a hét végén. Egyértelművé vált: a néptánc és néphagyomány szerelmesei kinőtték a helyszínt, szinte mozogni sem lehetett a tömegben, nemhogy táncolni. A színes, változatos programok és a tüzes gálaműsorok mellett gyermektáncház, tánctanulás, filmvetítés, koncertek, hangszerkiállítás, mesterségbemutatók, kirakodóvásár gazdagította az idei találkozót.

Magyar Nemzet, 2004. március 29.


„Ha nincsen múltad, akkor jövõd sincsen
Márta néni tájháza

Székelyföldi hagyományainkat önerõbõl is ápolhatjuk. Ehhez nem feltétlenül szükségesek a pályázatok által nyerhetõ pénzösszegek vagy az önkormányzati támogatások. A bögözi Lukács család senkitõl sem kért segítséget ahhoz, hogy a falu múltját, szokásait, népviseletét felelevenítõ, ingyenesen látogatható tájházat hozzon létre.

Székelyföldi Közélet, 2004. március 29.


Több száz fiatal a Kolozs megyei néptánccsoportok seregszemléjén
Telt ház előtt ropták a táncot

Számos érdeklődőt vonzott a hétvégi VII. Ifjúsági Néptánctalálkozó: a Kolozs megyei hagyományőrző és hagyományápoló néptáncegyüttesek seregszemléjének közönségében minden korosztály képviseltette magát. A Bogáncs–Zurboló Egyesület, a Brassai Sámuel Gimnázium, a Művelődés folyóirat, illetve a Bogáncs, Szamóca és Zurboló együttes által Kolozsváron megszervezett rendezvény több száz fiatal számára biztosított fellépési, ismerkedési lehetőséget.

Krónika, 2004. március 29.


Táncháztalálkozó és kirakodóvásár

Ma kezdődik az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár. A kétnapos népzenei-néptáncos seregszemlének a SYMA Rendezvénycsarnok és a Körcsarnok ad otthont.

Magyar Nemzet, 2004. március 27.


Magyar népzenei dallamgyűjtemény

Megjelent Salamon Beáta: Magyar népzenei dallamgyűjtemény - hegedűtanításhoz című kötete a Hangszeres Népzenei Példatár - Népzenei füzetek sorozatban. Az új kiadvány a Táncháztalálkozó alatt a Hagyományok Háza standján vásárolható meg.

Hagyományok Háza, 2004. március 27.


A Szarkaláb Néptáncegyüttes felvételt hirdet

A SZARKALÁB NÉPTÁNCEGYÜTTES felvételt hirdet együttesben táncolni vágyó, gyakorlott táncos fiúk és lányok részére. Kolozsvári és Kolozsvár környéki gimnazisták, valamint I., II. éves egyetemisták elônyben! Jelentkezni március 26-ig lehet a szarkalab@home.ro e-mail címen és a 0744-605936-os telefonszámon.

Szabadság, 2004. március 26.


A zene ereje
Ifjabb Csoóri Sándor a Magyar Ház Klubban

Ágoston Balázs meghívására Répássy Mona művelődéstörténet-kutató beszélgetett ifjabb Csoóri Sándorral február 3-án a Lovag utcai Magyar Ház Klubban. A vendéget nem kell bemutatni a népzenét szerető közönségnek, hiszen a pályán eltöltött harminc esztendő komoly hírnevet szerzett neki. Az 1973-ban alakult és azóta nem kis népszerűségre és - ebben a szakmában alighanem egyetlenként - nemzetközi ismertségre szert tett Muzsikás Együttes alapító tagját tisztelhetjük benne, aki az autentikus Kárpát-medencei népzene egyik kiváló ismerője és hiteles tolmácsolója is egyben.

Magyar Demokrata, 2004. március 26.


Norvég köményes pálinka, lazac és keleti kapcsolatok
az MVSZ székházában

Két norvégiai település, Bergen és Rauland néptáncosai voltak vendégei a Jánosi együttes táncházának, amelyet minden pénteken este szerveznek az MVSZ székházában. Az esemény különleges, baráti hangulatú és tanulságos volt.

MVSZ Sajtószolgálat, 2004. március 26.


Csíkszereda
VII. Csűrdöngölő Gyerek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

A tavasz jegyében kerül megrendezésre a VII. Csűrdöngölő Gyerek és Ifjúsági Néptánctalálkozó – április 2-án Csíkszereda Városi Művelődési Házában, melyre különbözőhelységekből mintegy húsz együttest várnak. A hatodikat tavaly ősszel tartották, több mint hatszáz résztvevővel.

Romániai Magyar Szó, 2004. március 26.


Kalandozás a népművészet világában
Gazdag programok az Országos Táncháztalálkozón

A Kárpát-medence legszebb néptáncainak bemutatója, Etno-mozi, hangszerkiállítás, mesterségbemutatók, népművészeti vásár, népzenei koncertek várják mindazokat, akik ellátogatnak március 27-én és 28-án a budapesti Körcsarnokba és a Syma Rendezvénycsarnokba. A nemzetközi hírű XXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron a népi hagyományok iránt érdeklődők a szakma képviselőivel találkozhatnak.

Magyar Nemzet Online, 2004. március 25.


Hitelesen Kodályról

Amikor megtudtam, hogy a Muzsikás az idén a Tomkins énekegyüttessel ad közös koncertet a Zeneakadémián, biztos voltam a sikerben. A Tomkins ugyanis az egyik legkarizmatikusabb csapat: szép énekhangok, nagy tudású énekesek, remek előadások, a Muzsikás pedig vérbeli profi a népzene tálalásában, Sebestyén Márta elbűvölő, eredeti hangjáról nem is beszélve.

Magyar Nemzet, 2004. március 24.


Feltámadó hagyományőrzés Vicében

Amikor Vicéről hallunk vagy olvasunk, akkor a kis falu nevét összekapcsoljuk az immár hagyománnyá vált Hagyaték népzene- és néptáncfesztivállal, Wass Albert, Szent István és Rákóczi nevével, akiknek szobra őrzi az itthon maradottakat.

Szabadság, 2004. március 24.


VII. IFJÚSÁGI NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ

Március 26–27-én a Bogáncs–Zurboló Egyesület, a Brassai-líceum Bogáncs Néptáncegyüttese, a Művelôdés folyóirat szerkesztôsége, az Unitárius Kollégium Szamóca Néptáncegyüttese és a Brassais Véndiák Alapítvány Zurboló Táncegyüttese szervezésében rendezik meg a VII. Ifjúsági Néptánctalálkozót.

Szabadság, 2004. március 22.


Kaláka–Kányádi-verskoncert
Szomorú ballada, játékos gyermekmondóka, szigorú időket idéző kobzos és latin-amerikai ritmus

A Hangzó Helikon címet viseli az a CD-vel együtt szerkesztett könyvsorozat, amelynek első kötete Kányádi Sándor verseit tartalmazza. A megzenésített költeményekből a Kaláka együttes adott koncertet Budapesten, a Csörsz utcai Művelődési Házban.

Népszabadság, 2004. március 22.


Csalódottság?

Nem tudom, hogy a jó szervezésnek, avagy az ünnepnap hangulatát keresôk sokaságának tulajdonítható, de mindenképpen a néptánc és -zene szeretetét igazolta a hétfôn este zsúfolásig megtelt Szamos-parti operaépület. A Maros Művészegyüttes Kalotaszeg című műsorával vendégszerepelt Kolozsváron.

Szabadság, 2004. március 17.


Hősök és szentek hazája
A buli ingyenes volt, az ünnepért fizetni kellett a Millenárison

Más országban, aki a hazáját szolgálja, becsületes ember. Minálunk hős vagy szent – írta Széchenyi István naplójába. Lassan pedig már azt is eredményként kell értékelnünk, ha a hazafiak, a nemzet gondjai iránt aggódók egyáltalán hősöknek vagy szenteknek számítanak, s nem egyszerűen csak lesajnálják őket.

Magyar Nemzet, 2004. március 17.


Temesvár
Tizenkét tánccsoport készül a Bánsági Magyar Napokra

Igazi regionális jelentőségű rendezvénnyé nőtte ki magát a Bánsági Magyar Napok évente megrendezésre kerülő hagyományápoló és identitáserősítő programsorozata. Idén immár kilencedik alkalommal szervezi meg Szász Enikő színművésznő, megyei tanácsos a Temesvári Magyar Nőszövetség égisze alatt, április 16. és 25. között.

Nyugati Jelen, 2004. március 17.


Variációk két témára
A BM Duna Művészegyüttes bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

Juhász Zsoltra nem lehet nem odafigyelni. Ritkán, megfontoltan lép színpadra koreográfiáival, nem tartozik a kényszeres premierhalmozók közé; de ha önálló előadást készít, a tánc megszállottainak luxus kihagyni azt.

Magyar Nemzet, 2004. március 16.


A Makám együttes jubileumi koncertje

Fennállásának huszadik évfordulója alkalmából ad koncertet az új tradicionalizmus egyik legmarkánsabb hazai képviselője, a Makám ma este fél 8-tól a Zeneakadémián. A Krulik Zoltán alapította együttes eddig tizenegy önálló albumot jelentetett meg. Művészetüket mindvégig az etno-, a kortárs és a minimálzene hatásainak szintézise jellemezte, azonban mindig nyitottak maradtak más irányzatok felé is – a kilencvenes években például az egyik legelismertebb magyar dzsessz-szaxofonos, Grencsó István játéka színesítette muzsikájukat.

Magyar Nemzet, 2004. március 16.


Húszéves a Makám
Jubileumi koncert a Zeneakadémián

Huszadik születésnapját ünnepli a Makám, ami eléggé meglepő, mert az ember még érzi a megalakulásuk után négy évvel, 1988-ban kiadott, és húszezer példányban elkelt Közelítések című lemezük borítójának nyomdaszagát;

Népszabadság, 2004. március 16.


„Ezt a műsort felnőtteknek kiskorúak felügyelete mellett ajánljuk!”
Az Ifjú Szivek Magyar tánciskolája

„Az Ifjú Szivek folyamatosan készít a gyermekeknek is műsorokat, ezek általában matinéösszeállítások az éppen aktuális műsorunkból, hangszerbemutatóval, játékos feladatokkal színesítve – meséli Hégli Dusán, az együttes művészeti vezetője, az új produkció koreográfusa és rendezője. – Régóta beszélgetünk arról, miként lehetne egy kimondottan a gyerekeknek szóló műsort összeállítani.

Új Szó, 2004. március 14.


Kalotaszegi Kulturális Központot építnek Bánffyhunyadon

Tisztújító közgyűlést tartott a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület március 7-én vasárnap a Ravasz-házban. Szrága Zoltán elnöki és Szalai Katalin gazdasági felelős kétéves beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Szabadság, 2004. március 12.


Másfél milliárd lejes támogatás művelődési rendezvényekre

Március 15-éig lehet pályázni a művelődési jellegű rendezvények pénzügyi támogatására, amelyre idén másfél milliárd lejt különített el a Maros megyei önkormányzat.

Krónika, 2004. március 10.


Ne hagyd abba!
Negyedszázada alakult a Dűvő népzenei együttes
Örömzene a repülő fedélzetén is

Ebben az évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a hazai népzenemozgalom élvonalába tartozó salgótarjáni Dűvő együttes. Negyedszázados munkájukat számos különdíj, együttesi nívódíj, hanghordozó és a közönség megbecsülése jellemzi. Az 1979-ben alakult csapat több táncegyüttes zenei kíséretét ellátja, koncertezik, táncházakban zenél és kiemelkedő eredménnyel neveli utánpótlását. E jeles „életkor” alkalmából beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről Hrúz Dénessel, az együttes vezetőjével, prímásával, szükség esetén menedzserével.

Nógrád Megyei Hírlap, 2004. március 9.


Marosvásárhelyi nyertes a népdalvetélkedôn!

Rangos rendezvényre került sor március 6-7-én Kolozsváron, a Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében. Az Erdélyi Magyar Népdalvetélkedô-n közel harminc elôadó vett részt, képviselvén Erdély szinte minden vidékét. A versenyzôknek egy szabadon, valamint egy, a zsûri által kiválasztott dalt kellett elôadniuk, biztosítván ezáltal a rendezvény sokszínûségét és változatosságát. A kiemelkedô teljesítményt nyújtó elôadók mellett, a népi viseletben való fellépés is nagymértékben hozzájárult a mûsor sikeréhez.

Népújság, 2004. március 9.


Felvidéki táncok

A pozsonyi Ifjú Szívek táncegyüttes március 12-én este 6 órától Mosonmagyaróváron is bemutatja „Régi szokás szerint” című produkcióját.

Kisalföld, 2004. március 8.


Dalos hét vége Kolozsváron

Második alkalommal szervezte meg a Kallós Zoltán Alapítvány az országos népdalvetélkedôt a hétvégén. Az esemény szombat délután hat órakor kezdôdött az elôdöntôvel, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc Amfiteátrumában. A vetélkedôn 15–24 éves fiatal népdalénekesek mérhették össze tudásukat. A zsûri tagjai Kallós Zoltán, Szép Gyula, Kostyák Alpár és Törökné Csorja Viola voltak.

Szabadság, 2004. március 8.


Erdélyi Magyar Népdalvetélkedő Kolozsváron
Nehéz volt a zsűri dolga

Erdély minden sarkából érkeztek a Kallós Zoltán Alapítvány által második alkalommal megszervezett Erdélyi Magyar Népdalvetélkedő országos szakaszának résztvevői Kolozsvárra. A kétnapos verseny szombati elődöntőjén az a harminc jelentkező vett részt, aki a városi, illetve megyei szakaszon eredményt ért el – közülük tizennégyen jutottak tovább a vasárnapi döntőbe.

Krónika, 2004. március 8.


On-line mesterkurzus
Domonkos Máté az internet lehetőségeiről a zenei életben

Nem mindennapi álmokat sző Domonkos Máté, a tavaly létrejött Hangszer és Zene című lap főszerkesztője. Interneten közvetíthető mesterkurzusok indításán fáradozik, holnap este hét órakor a budavári önkormányzat aulájában (I., Kapisztrán tér 1.) pedig útjára indul a Hangszer és Zene-estek előadássorozat, amelyen neves művészek és alkotók beszélnek a zenéről és a társművészetekről.

Magyar Nemzet, 2004. március 5.


A Néprajzi Múzeum napja

Felidézve Xantus János 1872. március 5-i igazgató-őrré történő kinevezését, a Néprajzi Múzeum ma rendezi meg a Néprajzi Múzeum napja című rendezvényét.

Magyar Nemzet, 2004. március 5.


Tárgyak, évszámok, üzenetek
Népművészeti kiállítás a Szentendrei Képtárban · Háromszáz év eleven történelme

A múzeumi regula szerint a múlt emlékeinek a gyűjteményekben van a helyük. Ott őrizhetők meg a jövő számára, ott segíthetik a kutatók munkáját. Nem mindegy persze, hogy a röpke kutatói randevúktól eltekintve raktárakban alusszák át azokat az évtizedeket, amelyeket a „jelen embere” megél, vagy úgy várják a jövő generációit, hogy közben nekünk is elmondják, amit a múlt üzen általuk.

Magyar Nemzet, 2004. március 4.


A babonák máig élnek a csángók körében

A keleti Kárpátok hegyláncolatába ékelődött Gyimes falvainak csángó lakói a magyarság kultúrájának legősibb rétegeit őrzik. Nyelvük fordulatai, zenéjük, dalaik, mondaviláguk eleven, gyűjthető kincs.

Magyar Rádió Online, 2004. március 4.


Kepelt viselő csángó madonnák
Beszélgetés Petrás Mária moldvai csángó magyar iparművésszel és népdalénekessel

Amikor először láttam, akkor is - a csodálatos hangján és népviseletén túlmenően - egyszerűsége, végtelenül nyitott és barátságos természete, a jelleméből sugárzó harmónia ragadott meg, no és persze a fülemnek idegenül hangzó (de valami ősi ösztönnel végül mégis ismerőssé váló) édes anyanyelve, a csángó szavak bűvöltek el.

Hét Nap, 2004. március 3.


Meselemezre mentett moldvai történetek

Tizennégy mese. Úgy, ahogy a mindennapokban elhangzik Moldvában, a háttérben ugat a kutya, kukorékol a kakas és béget a bárány. A rögzítésnél a Tájszólam egyesület nem törekedett igazi mesegyűjtésre. Ők csak a varázslatos moldvai tájnyelvet szerették volna eredeti közegében rögzíteni, s aztán bemutatni a városiaknak, az utókornak.

Magyar Nemzet, 2004. március 3.


Lépes Anikó hivatása: népi táncos

Gyerekkorában a matematika és a sport érdekelte, később szavalóversenyeket nyert, amatőr színjátszó csoport tagja volt. Jelenleg hivatásos népi táncos és Pozsonyban bölcsészhallgató. Az Ifjú Szivek év végéig amerikai körútja után beszélgettünk Lépes Anikóval.

Csallóköz, 2004. március 1.