Folkrádió

Tallózó

„Elindultam szép hazámból...”

A Zselizi Magyar Tannyelvű Gimnázium „Elindultam szép hazámból...” elnevezéssel – immáron másodízben – rendezett népdalversenyt. Napjainkban egyre jobban terjed a „zenei szemét”, s ezzel gyermekeink egyre távolabb kerülnek valódi értékeinktől, a népdalénekléstől is.

Vasárnap, 2004. április 30.


A kuruc kor zenéje tárogatóval

Rákóczi Ferenc alakját sokféleképpen megőrizte a néphagyomány, tele a Kárpát-medence Rákóczi-fákkal, Rákóczi-forrással. A népzenénkben is számtalan olyan dallammal, szöveggel találkozunk, amelyek a kuruc korral és a fejedelemmel kapcsolatosak. Ezekből, valamint a XVII–XVIII. század zenei világából válogatott az 55 éves Honvéd együttes Hegedős zenekara kedd esti koncertjére.

Magyar Nemzet, 2004. április 29.


Hagyományőrző táncházas zenészek

A tavaszi időszak egyik legjelentősebb népzenei kiadványa az Új élő népzene sorozat aktuális korongja, amely tíz éve a fiatal, tehetséges, táncházas népzenészek antológiája. A felvételeket a Táncház Egyesület pályázata alapján választja ki a szakmai zsűri, az idei jelentkezőket Marosi Júlia, Pávai István, Sipos János és Vavrinecz András bírálta el.

Magyar Nemzet, 2004. április 28.


Temesvár
Ugye, néha jó magyarnak lenni!

...jegyezte meg vasárnap este Nagy Albert, a Szeged néptáncegyüttes vezetôje a bánsági hagyományôrzô együttesek gálaelôadását konferálva, amikor háromszáz gyönyörû magyar viseletbe öltözött legény és leány ropta a táncot, nem is akárhogyan, a temesvári Ifjúsági Ház színpadán, a nézôsereg vastapsa közepette.

Romániai Magyar Szó, 2004. április 27.


Teltházas néptánctalálkozó Magyarlónán

Immár harmadik alkalommal tartották meg Magyarlónán a Hagyományôrzô Néptánctalálkozót. Az ünnepi esemény április 24-én, szombaton este nyolc órakor kezdôdött a helyi kultúrotthonban, ahová a nagy érdeklôdés miatt néhány perccel az elôadás megkezdése után már be se lehetett lépni.

Szabadság, 2004. április 26.


Népművészet mindenkinek

Nagyüzem kezdődik május elsejétől a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban: az utóbbi években ilyenkor egy hónap alatt mintegy hatvanezer látogató érkezik ide. Évről évre növekedik azoknak a csoportoknak a száma, amelyek a szervezett programokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igénybe kívánják venni.

Magyar Nemzet, 2004. április 24.


Erdélyi diákok a vajdasági szórványban

Vajdasági turnéról érkezett haza a napokban a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes. Az újvidéki Petôfi Egyesület meghívására – egyedüli erdélyi csapatként – részt vettek a Petôfi Emléknapok – Kárpát-medencei Találkozón, illetve az ennek keretében szervezett múlt pénteki néptáncgálán.

Romániai Magyar Szó, 2004. április 24.


III. Hagyományôrzô Néptánctalálkozó Magyarlónán

Harmadik alkalommal szervezik meg Magyarlónán szombaton, április 24-én a Hagyományôrzô Néptánctalálkozót, tájékoztatott Jakab Judit, a Magyarlónai Hagyományôrzô Néptánccsoport egyik oktatója.
Az ünnepi esten több néptáncegyüttes is fellép: a Kalotaszentkirályi Néptánccsoport, a Mérai Néptánccsoport, a Magyarkapusi Néptánccsoport, a református egyház keretén belül működô KRISZ, valamint a házigazda Magyarlónai Hagyományôrzô Néptánccsoport. A hagyományôrzô esten, valamint az ezt követô táncházban — ahol a résztvevôk és nézôk közül is bárki bekapcsolódhat a táncba — a zenét a Zurboló zenekar biztosítja.

Szabadság, 2004. április 23.


XI. Erdôcsinádi Gyöngykoszorú Néptánctalálkozó

Gyöngykoszorú névvel XI. alkalommal tartják meg szombaton Erdôcsinádon a nemzetközi kárpát-medencei néptánc, népdal, népzene és népviselet hagyományôrzô találkozót.

Szabadság, 2004. április 23.


Meghalt Oláh Dezső

Szomorú szívvel tudatom, hogy 2004. április nyolcadikán, Nagycsütörtök napján barátunk, mesterünk és zenész példaképünk, a pólyányi Oláh Dezső bácsi, a felső-bodrogközi magyar népzene egyik utolsó, nagy mohikánja befejezte földi pályáját, és elfoglalta helyét a Nagy Égi Zenekarban. Akik ismertétek, szerettétek, tiszteltétek, vagy csak muzsikáját kedveltétek, őrizzétek meg emlékét szívetekben!

Hagyományok Háza, 2004. április 22.


Csoma Gergely: Elveszett szavak
A moldvai magyarság írott nyelvemlékei

Az Észak-Kelet-Romániában élő, századok óta rohamosan asszimilálódó moldvai csángóság magyar nyelvemlékeit kutatja évtizedek óta Csoma Gergely. Új könyve ezeket a közel 150 éve tartó erőszakos asszimilációnak ellent álló dokumentumokat tartalmazza. Kántorok 1805-ös énekeskönyvei, kézzel írott imádságos füzetei elevenednek meg a kötet lapjain.

Etnofon, 2004. április 21.


Gyermeknéptánc-fesztivál

Április 23-án, pénteken 17 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában rendezik meg a Kosz Szilveszter Gyermeknéptánc Fesztivált, szervező és házigazda: ifj. Kosz Szilveszter.

Hargita Népe, 2004. április 20.


Gyermeklakodalom

Negyedik alkalommal szerveztek Felcsíkon gyermeklakodalmat, de idén hívtak meg először szórványbeli gyermekcsoportot a rendezvényre: a csíkdánfalvi menyasszonynak széki vőlegénye lett, az apró násznép egy része Székről érkezett. A szervező – a csíkdánfalvi Pántlika Gyermek-néptáncegyüttes – szándéka az volt, hogy két, egymástól viszonylag nagy földrajzi távolságra lévő néprajzi tájegységről származó gyermekek ismerkedjenek meg egymással, egymás viseletével, szokásaival.

Hargita Népe, 2004. április 20.


Nomádok Indiából

Első ránézésre nehéz eldönteni, hogyan kerülhetnek egymás mellé az erdélyi cigányzenészek és a nomád indiai pásztorok képei, de mégis van bennük közös nevező. Ehhez azonban legalább nagy vonalakban ismernünk kell készítőjük életét – és az életrajzi adatok kivételesen nemcsak lábjegyzetként szolgálnak.

Népszabadság, 2004. április 16.


Háry-est Berecz Andrással

Háry-emlékestet tart Berecz András ének- és mesemondó ma este hét órakor az Újpalotai Közösségi Házban, a műsorban közreműködik Juhász Zoltán, Dresch Mihály és Geröly Tamás. Berecz András elmondta: a műsor mókás megemlékezés, tiszteletadás Háry János emléke előtt. – Háry Jánosban a született mesemondót ünneplem. Akinek szavára sok seb beheged, aki élethalálharc közben is megőrzi derűjét, vesztes csatából is győztesen tér haza – vallja Berecz.

Magyar Nemzet, 2004. április 15.


Citeramuzsika korabeli hengerekkel

Magyar Citerás Antológia címmel indított hiánypótló sorozatot Balogh Sándor és Bolya Mátyás, akik a kiadványokkal a Kárpát-medence sokszínű citeramuzsikáját és az elmúlt közel ötven év legértékesebb gyűjtéseit kívánják bemutatni. Bár a citera divatja alig több mint egy évszázados, mégis mindenhol megtaláljuk. Citerán ugyanis könnyedén el lehet játszani mindent, amit énekelnek, muzsikálnak.

Magyar Nemzet, 2004. április 14.


Parajdi hajnalozás

A szép húsvéti szokás – a hajnalozás – melynek Parajdon mindmáig hagyománya van, idén sem maradt el. Húsvét első napjának estéjén a kicsi lányos házak kapuira, a velük egyidős fiúcskák, édesapjuk kíséretében és segítségével zöldágakat tűztek. Ugyanezt tették a regruták is, de ők már éjszaka, zenészek kíséretében járták a falut.

Hargita Népe, 2004. április 14.


Eurokocsma
Sikeres turnét zárt a Budapest Táncegyüttes Amerikában

Nemrég érkezett meg hathetes amerikai turnéjáról a Budapest táncegyüttes, amely harminchárom helyszínen tartott telt házas előadást Gipsy Spirit című műsorából. Bár a program a tengerentúlon hatalmas sikert aratott, a hazai színházak nem érdeklődnek a műsor iránt. Az előadás-sorozatról Zsuráfszki Zoltánt, az együttes vezetőjét kérdeztük.

Magyar Nemzet, 2004. április 10.


Hagyományfelújítás

A csíkdánfalvi Pántlika Gyerektánccsoport szervezésében, április 17-én a gyermeklakodalom szokását elevenítik fel, mégpedig egyedülálló módon, hiszen ezúttal nagyszabású, Dánfalva–Szék gyermeklakodalomról lesz szó.

Hargita Népe, 2004. április 10.


III. Fölszállott a páva

A gyergyóalfalvi Domokos Pál Hagyományôrzô Egyesület és a Sövér Elek iskolaközpont a júniusban sorra kerülô Alfalvi Falunapok alkalmával az idén immár harmadjára szervezi meg a Fölszállott a páva Gyergyói-medence szintû népdal- és népi találkozót I–IV. osztályos gyermekek számára, amelyre népdalénekesek, népi táncosok, népi játékokat bemutató csoportok, népi zenekarok és népmesemondók jelentkezését várják a medence iskoláiból.

Romániai Magyar Szó, 2004. április 9.


Gyermekek néptánctalálkozója

Lezajlott az idei VII. Csûrdöngölô – Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó. A tavaszi kezdet és ünnepkör jegyében fogant rendezvény, a csíkszeredai Városi Mûvelôdési Házban több mint ötszáz gyereket mozgósított. András Mihály igazgató a rendezvény mostani és távlati céljaként ünnepeink eredeti mélységének a visszahozatalát nevezte meg. Fontosnak tartotta továbbá a játékos tanulás körülményeinek biztosítását a gyermekek számára. Ez utóbbi kiválóan sikerült is, amint arról az eseményen résztvevô gyermeksokadalom vidámsága meggyôzte az arra járót.

Romániai Magyar Szó, 2004. április 9.


„Adok nektek aranyvesszőt”
Jótékonysági est a válaszúti szórvány magyar iskola megsegítésére

Kallós Zoltán és fehérvári barátai meghívják Önt az „Adok nektek aranyvesszőt” című jótékonysági estre, a válaszúti szórvány magyar iskola megsegítésére, 2004. április 16-án, pénteken 18 órára, a Szent István Művelődési Házba.

2004. április 8.


Nagyhét és húsvét a népköltészetben

Közép-Európa húsvéthoz kötődő szokásdallamait, népdalait, egyházi népénekeit, gregorián dallamait dolgozta fel legújabb, Alleluia című lemezén Szvorák Kati. A magyar, lengyel, szlovák, horvát, román, morva, cseh, szlovén, szerb és német dallamok néhol eredeti, autentikus, néhol viszont középkori jellegű feldolgozásának megszólaltatásában sok neves népzenész is közreműködik, többek között a Monarchia Zenei Társulás, Legedi László István moldvai hagyományőrző furulyás, a bécsi Mulatschag Gruppe és a szerb zenét játszó Vujicsics együttes.

Magyar Nemzet, 2004. április 7.


Örök szertartás – Szerelem a táncban

Mi is lehet nagyobb esemény az ember életében a szerelemnél és annak beteljesülésénél, az esküvőnél? Az egymásra találás meghitt pillanatait, a csábítás láthatatlan, apró fortélyait mutatta be táncban a Honvéd együttes tánckara Örök szertartás című műsorában. Az első rész nyolc rövidke, egymáshoz csak témában kapcsolódó etűdből állt össze, hat koreográfus sajátos szerelemértelmezéséből.

Magyar Nemzet, 2004. április 6.


Székelyföldi népi együttesekkel találkozott Az NKÖM küldöttsége

Több pénzt kell biztosítani az öt erdélyi hivatásos népi együttes munkájához - jelentette ki a székelyföldi népi együttesek vezetőivel folytatott megbeszélése után Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) politikai államtitkára pénteken Csíkszeredában.

Krónika, 2004. április 4.


Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót tartottak Csíkszeredában
Csűrdöngölő tavaszi színekben

Népzenétől, vidámságtól volt hangos a csíkszeredai Városi Művelődési Ház pénteken: újabb seregszemlére gyűltek össze a Csíki-medence táncos lábú gyerekei. Az immár hetedik alkalommal megszervezett Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón mintegy ötszáz gyermek lépett színpadra.

Krónika, 2004. április 4.


Néprajzi kiadványok bemutatója

Csütörtökön Kolozsváron az Erdélyi Múzeum Egyesület Jókai utcai székházában megtartott találkozón Fejôs Zoltán, az intézmény fôigazgatója, a budapesti Néprajzi Múzeum kiadványait mutatta be Az 1872-ben alapított, Európa egyik legnagyobb néprajzi múzeumaként számontartott szakintézmény, illetve közgyûjtetény kiadót mûködtet, kiadványait nemcsak a múzeumban árusítják, hanem könyvesboltokban is.

Romániai Magyar Szó, 2004. április 3.


Tavaszköszöntő Csűrdöngölő néptánctalálkozó

A Sándor-naptól pünkösdig terjedő időszak tavaszköszöntő rítusaiból készült összeállítással kezdődött tegnap délután a VII. Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó. A csíkszeredai városi művelődési ház színpadán szervezett seregszemle nyitóelőadását a csíkszeredai Tanulók Háza gyermektánccsoportja tartotta, majd szerre léptek fel a csíkszentimrei, a csíkszentdomokosi és balánbányai, a csíkmindszenti, kászoni, csíkdánfalvi, csíkszeredai, kápolnásfalusi, csíkmadarasi, tusnádi és csíkrákosi együttesek.

Hargita Népe, 2004. április 3.


Tojásfestő kaláka és húsvéti képeslapok

A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola múzeumtermében tegnap tojásfestő kalákára ültek össze a meghívott gyimesi asszonyok és a diákok. Burus János tanár meghívására eljött a kápolnapataki Antal Kolumbán Matild lányával, Gabriellával, valamint Tankó Lívia, Erdély Éva és Suciu Mária, akik a tojásírás titkait mutatták meg a népviseletbe öltözött diákoknak.

Hargita Népe, 2004. április 2.


Az Ifjú Szívek áprilisi turnéja

Újabb kéthetes turnéra indul az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Tizennégy nap alatt 14 helyszínen mutatja be Magyar tánciskola című műsorát, melynek bemutatója Mosonmagyaróváron volt 2003. március 12-én. A fellépéssorozaton 6 egész estét betöltő program (Régi szokás szerint - Magyar tánciksola) és 21 diákelőadást (Magyar táncoiskola) tart Komáromban, Ógyallán, Nagymegyeren, Szent Péteren, Perbetén, Nádszegen, Ipolyszakálloson, Bátorkesziben, Búcson, Karván, Muzslán, Köbölkúton, Kéménden, Kétyben és Párkányban.

Ifjú Szivek, 2004. április 1.


PETRÁS INCZE JÁNOS pályázat a határon túli csángómagyar kultúra és oktatás támogatása

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet a csángómagyarok identitásának és magyar nyelvének megőrzését szolgáló, a 2004. év végéig megvalósítandó kulturális, oktatási, kutatási kezdeményezések támogatására.

NKÖM, 2004. április 1.


Pályázat határon túli magyar néptáncegyütteseknek

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet határon túli magyar néptáncegyütteseknek. Pályázni olyan programokkal lehet, amelyek célja a nem hivatásos néptáncegyüttesek vezetõinek, táncpedagógusainak képzése, új koreográfiák tanítása annak érdekében, hogy a nem hivatásos néptáncegyüttesek is minél több táncot sajátíthassanak el és minél szélesebb repertoárból meríthessenek fellépéseik alkalmával.

NKÖM, 2004. április 1.


A Hagyományok Háza lemezpályázatot hirdet

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet táncházi zenekarok, szólisták részére, ahol öt formáció kap lehetőséget, hogy nyilvános megjelentetésre szánt népzenei anyagát az intézmény hangstúdiójában, legfeljebb 50 órában hanghordozóra rögzítse.

Hagyományok Háza, 2004. április 1.