Folkrádió

Tallózó

Ezer Székely Leány Napja

Javában folyik a szervezőmunka a július 3-án sorra kerülő Ezer Székely Leány Napja ünnepi rendezvényre, melynek helyszíne Csíksomlyó, a két Somlyó közti nyeregben levő szabadtéri Hármashalom-oltárszínpad.

Hargita Népe, 2004. június 30.


Tánc a Tilosban
Fejezet, amelyben kiderül, hogy a tánc nem tilos

Lezajlott a négy részesre tervezett népművészeti kiálítássorozat első két fázisa a csíkszeredai Tilos kávéházban. A megnyítóra május 28-án pénteken került sor. Az eseménysorozat szervezői a Tilos kávéház és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a népi kultúra életközelbe hozását tűzték ki célul. Reményeik szerint az eseménysorozatnak folytatása is lesz. A közeljövőben élő muzsikaesteket is terveznek.
A tárlat minden nap nyitva áll az érdeklődők előtt.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 30.


A tündérek ajándéka (Kárpát-medencei dudamuzsika)

Még az ördög el nem viszi. Mármint, hogy addig kell a pokolban dudálgatnyi. Legalábbis annak, aki dudás akar lenni. Vagyis, hogy ezt állítja a közismert népi rigmus, és legyünk őszinték, ki lenne bátor több száz év tapasztalatával szembeszállni?

café momus - komolyzenei magazin, 2004. június 28.


XV. Pécsi Folknapok

Kamarakoncertekkel kezdődött idén a Pécsi Folknapok fesztivál. A KIOSZK előtt erdélyi, angol és magyar művészek játszottak.

Pécs TV, 2004. június 28.


Backamadaras
Néptánctalálkozó

A Maros megyei Backamadarason szervezik meg a tizenötödik Vándorcsizma Néptánctalálkozót. A helyi Kincses táncegyüttes mellett fellép a marosvásárhelyi Boróka, valamint ákosfalvi, medgyesi, nyárádszentbenedeki, szentháromsági és göcsi tánccsoportok is.

Krónika, 2004. június 24.


Délkelet-ázsiai rajzok és mp3-as népdalok

Ha nehéz is versenyre kelni az interneten tomboló felesleges információáradattal, képekkel, szavakkal, vannak, akik mégis belevágnak. A múzeumok, független művészek is igyekeznek beférkőzni e világba, hátha odakattintanak a tévelygők. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye egy részét tette a közelmúltban mindenki számára elérhetővé.

Magyar Nemzet, 2004. június 23.


Szentivánéj az élet ünnepe

Valaha az embernek két ünnepe volt. Télen a leghosszabb éjszaka vége, nyáron a leghosszabb világosság nappala. A két napforduló. A legtöbb fény és a legkevesebb sötétség idejét, az év legrövidebb éjszakáját ősidők óta minden nép számon tartotta, virrasztással és tűzgyújtással ünnepelte.

Népszabadság, 2004. június 23.


VIII. Szejke Szépteremtő Kaláka
Évente más tájegység mintakincsét örökítik meg

A népművészeti hagyományok ápolása céljából, a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn évek óta megszervezik a Szépteremtő Kaláka nyári alkotótábort, ahol a népi mesterségek iránt érdeklődő, tizenéves fiatalok hasznosan eltölthetik szabadidejüket.

Hargita Népe, 2004. június 23.


Film a Dunán Könczei Ádámról

Könczei Ádám néprajzkutatóról, a kolozsvári Folklór Intézet kutatójáról, a Korunk szerkesztőjéről készített dokumentumfilmet halála 21. évfordulójára fia, Könczei Árpád, amelyet Apám tánca címmel ma délután 15.40-kor sugároz a Duna TV.

Magyar Nemzet, 2004. június 22.


A test és a lélek ritmusa
A magyarkanizsai Tisza Néptánc évi bemutatkozásáról

Fiatalok bámulatos energiája, jó tartás, ritmus, zene. 103 aktív néptáncos a színpadon, az óvodások tündéri gyermekjátéka, a nagyobbak erőteljes, jól betanult lépései. A színpad mögül látom, mennyi ügyesség, szívós munka szükségeltetik, hogy zökkenőmentes legyen az előadás.

Magyar Szó, 2004. június 22.


Régiók Találkozója Kalotaszegen

Immár ötödik alkalommal szervezték meg Kalotaszegen a Régiók Találkozója nevet viselő rendezvényt, amelynek során Erdély népművészeti alkotóinak alkalmuk nyílt egymást megismerni, és munkáikat kiállítani. A rendezvény egész hét végét átfogó eseménysorozatból állt.

Szabadság, 2004. június 22.


A Dunántúlt átívelő program
Tolcsvay Béla a hagyománytisztelet teljességélményét adja vissza az embereknek

Tolcsvay Béla a hatvanas évektől napjainkig meghatározó alakja volt először a folk-beatnek, majd a hagyományőrző magyar zenének.

Magyar Nemzet, 2004. június 21.


Uniós pályázatot nyert a BM Duna Művészegyüttes

Sokat táncolt a hétvégén a BM Duna Művészegyüttese. Felléptek a Duna Karneválon és a Hídünnepen. Nagyhírű és nagy múltú a táncegyüttes, de első fecskék abban az értelemben, hogy sikeresen pályáztak az Európai Unió egyik művészeti kiírásán.

Magyar Rádió Online, 2004. június 21.


Tiszaújvárosi regionális mesemondó- és népdaléneklési verseny

Tiszaújváros Népművészetéért Egyesület május végén regionális mesemondó- és népdaléneklési versenyt szervezett. A rendezvényen három megye 74 fővel képviseltette magát, a legfiatalabb, óvodás népdalénekestől, a legidősebb, 83 esztendős mesemondó bácsiig.

Hagyományok Háza, 2004. június 21.


Gyermek tánctábor Monostoron

A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület a korábbi hagyományokat követve idén is szervez tánctábort Kanizsamonostoron, de ezúttal csak gyermekek számára.

Magyar Szó, 2004. június 19.


Inaktelke
Kalotaszegi csillagok — régiók találkozója

Kalotaszeg egyik csodálatos falujában, Inaktelkén találkoznak a hét végén az Erdély több vidékérôl érkezô népmûvészek. A régiók találkozását június 18–20. között tartják, a Bokréta Kulturális Egyesület és az Inaktelki Református Egyházközség szervezésében. A találkozó mottója önmagáért beszél: Élni kell ebben a népben, a lelkét kell ellopni, hogy bele tudjuk vinni mi is tudatos mûvészetünkbe azt, ami itt tudatlanul, ösztönszerûen magyar. (Kós Károly)

Szabadság, 2004. június 18.


Nemzetközi népzene- és tánctábor Zsibón

Tágabb régiós összefogással szervezik meg Szilágycsehben a harmadik Zsibói Nemzetközi Népzene- és Tánctábort – tudtuk meg Kocsis Attila tanártól, az elmúlt évi táborigazgatótól.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 18.


Hagyományőrző gyermektábor Felcsíkon

Első alkalommal szerveznek hagyományőrző gyermektábort 2004. június 26.–július 3. között Felcsíkon. A rendezvény kiegészíti a megyénkbeli népzenei és néptánctábor-kínálatot, a gyimesi és az alsósófalvi mellett egy újabb néprajzi tájegység kultúráját kívánja népszerűsíteni.

Hargita Népe, 2004. június 17.


Egy fesztivál különös fénye
A Durindó és a Gyöngyösbokréta színvonala egyre magasabb

Olsvai Imre, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzenei Osztályának tudományos főmunkatársa (a népzenekutató Kodály Zoltán tanítványa volt), régóta figyelemmel kíséri a Durindót és a Gyöngyösbokrétát, és úgy látja, fejlődik a rendezvény.

Magyar Szó, 2004. június 17.


Ballada az élethez szükséges emberségről, munkáról, nótáról és táncról
Néhány gondolat és képriport a Csillagszemű táncegyüttes évadzárója ürügyén

Ez a történet több mint egy évtizedes. Egy páros története: Tímár Sándoré és Tímár Böskéé. Ők ketten tisztességben és táncművészetben lepergetett annyi év után, miután szakmai munkájukat ellehetetlenítették, gyermek-táncegyüttest szerveztek. A fiatalok, a gyermekek számára elérhetővé tették Bartók tiszta forrását.

gondola.hu, 2004. június 16.


Önkéntesek segítik a Folkloriadát

A néptáncosok, népművészek harmadik világtalálkozójára 88 országból 2500 vendéget vár augusztus 12–22. között Magyarország. A százhalombattai Summerfest főrendezője nemrég arról beszélt lapunknak, hogy anyagi gondokkal küzd a város hagyományos fesztiválja, amelyet ebben az évben a Folkloriada keretein belül bonyolítanak le. – A beszélgetés alapján született cikk azt sugallta, hogy veszélybe került az egész világesemény. Erről szó sincs – mondta munkatársunknak Héra Éva fesztiváligazgató.

Népszabadság, 2004. június 16.


Beszélgetés Kóka Rozália mesemondóval és népmesegyűjtővel, a népművészet mesterével
A mese felvértez és bátorít

A Pozsonyi Casinóban a bukovinai székelyek történetéről tartott előadást. Nehéz gyerekkora volt, mégis akkor kapta meg az élettől azt, ami meghatározta felnőtt éveit, és amiből a legtöbbet adott és ajándékoz máig is az embereknek...

Új Szó, 2004. június 15.


Kárpát-medencei néptáncegyüttesek találkoztak Baróton
A felnõttektõl függ, mit örököl a gyermek

A legfiatalabb nemzedék nyitott a magyar tánckultúra iránt, és szándékában áll annak megtanulása – vonta le a háromszéki Baróton elsõ ízben megtartott Kárpát-medencei gyermeknéptánc-találkozó legfontosabb következtetését Jánosi József sepsiszentgyörgyi táncoktató és kutató. Jánosi szerint a gyermekek általában minden iránt fogékonyak: az olcsó és semmitmondó amerikai tucatfilmek, de az egyetemes magyar kultúra, így a néptánc iránt is.

Krónika, 2004. június 15.


Kárpát-medencei gyermek-néptáncegyüttesek találkozója

Tizennégy felvidéki, vajdasági, magyarországi, erdélyi és moldvai gyermek-néptáncegyüttes kétnapos találkozója kezdôdött el szombaton a háromszéki Baróton.

Szabadság, 2004. június 14.


Gyermek néptáncegyüttesek Baróton

Tizennégy felvidéki, vajdasági, magyarországi, erdélyi és moldvai gyermek néptáncegyüttes kétnapos találkozójára került sor a háromszéki Baróton.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 14.


Ismét Duna Karnevál

Az idén kilencedik alkalommal rendezi meg a BM Duna Művészegyüttes hazai és külföldi zenészek és táncosok részvételével a Duna Karnevált június 20-ig Budapesten. A kulturális seregszemle sokszínűnek ígérkezik: a fellépők a zene és a tánc szinte minden műfaját képviselik: lesznek nép-, könnyű-, komoly- és világzenei koncertek, nép- és kortárstánc-előadások is.

Népszabadság, 2004. június 12.


Ködellik a Mátra - népzenei találkozó Egerben

Ködellik a Mátra címmel népzenei találkozó és országos citerazenekari fesztivál kezdődött szombaton Egerben. A három napos rendezvényen mintegy 50 népi együttes, kórus, szólista és citerazenekar lép fel; a határon túli magyarságot a dunaszerdahelyi Tiszta Forrás Népdalkör képviseli.

gondola.hu, 2004. június 12.


Gyergyószentmiklós
A só útja

Június 17-én Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Nagyváradi Állami Filharmónia Magyar Néptánccsoportja A só útja címû kétrészes táncjátékával, amelyet este 7 órai kezdettel mutatnak be a Mûvelôdési Központ színháztermében. Az elôadás zenei összeállítása a Csalóka zenekar munkája, koregráfusa László Csaba.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 11.


A Csillagszeműek évadzáró előadása

Magyarország táncos nagykövetei – leginkább így nevezhetnénk a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes tagjait, akik Tímár Sándor Erkel- és Állami díjas, érdemes művész és felesége, Tímár Böske vezetésével több mint tíz éve rendszeresen képviselik hazánkat és autentikus néptáncos hagyományainkat különböző nemzetközi fórumokon. Az együttes holnap este hét órakor a kongresszusi központban tartja hagyományos évadzáró előadását.

Magyar Nemzet, 2004. június 10.


A magyar népi kultúra nemzeti intézménye
Az ezredforduló Magyarországának egyik legjelentősebb kulturális beruházása, a Hagyományok Háza Budapesten

Olyan kezdeményezésről van szó, amely lehetőséget teremthet arra, hogy mi magyarok és a globalizációs világ egyaránt megérthesse és megélhesse kulturális örökségünk hagyományos művészetét. 2000-ben hozták létre Budapesten.

Magyar Szó, 2004. június 10.


Akiktől Muzsikásék zenét tanultak

Akik Kodály-módszerrel tanultak, pontosan tudják, mennyire meghatározók az első zenei élmények, a népzenére épített énekórák. Habár ezeken az alkalmakon a népdalokat sokszor nem eredeti közegében, falusi bandával és sajátos díszítéseivel tanítják, hanem onnan kiemelve, kórusműnek feldolgozva vagy éppen csak a vázát előadva, mégis úgy épül a magyar dallamkincs a kisgyermekek fülébe, lelkébe, mint az anyanyelv.

Magyar Nemzet, 2004. június 9.


Kallós Zoltán a békéscsabai könyvhéten

A Békés Megyei Könyvtár és az Ipolyi Arnold Népfôiskola Kulturális Egyesület – a 75. Ünnepi Könyvhét kapcsán – június 8-án kettôs könyvbemutatót tartott a Békés Megyei Könyvtárban. Kallós Zoltán: Világszárnya címû moldvai magyar népmesegyûjtését, valamint Harangozó Imre: A megtartó hagyomány és az istenes hûség szövegei címû tanulmány-kötetét ismertették.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 9.


Kicsi madár, jaj de fenn szállsz
Az erdélyi népdal nagyasszonya – digitális hanghordozón

„Száz év nem lenne elég, hogy Erdély minden népdalát elénekeljem” – nyilatkozta „az erdélyi népdal nagyasszonya”, ahogy Borbély Melinda, a marosvásárhelyi rádió magyar adásának vezetôje nevezte Kerekes Tóth Erzsébetet azon a közönségtalálkozón, melyen a mûvésznô legújabb (CD-n és hangszalagon megjelent lemezeit) mutatták be június 4-én a marosvásárhelyi Bernády Házban.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 8.


Idén is Etnocamp!

Idén immár 16. alkalommal rendezik meg az Etnocampot, amely Vajdaság legrégebbi hagyományőrző tábora. A palicsi erdőben július 9-e és 18-a között az érdeklődők hagyományos népi mesterségek alapjait sajátíthatják el: kosárfonás, bőrözés, korongozás, fafaragás, gyöngyfűzés. Emellett az íjászat terén is kipróbálhatják magukat, s néptánc és népzene is szerepel a tábor gazdag programjában.

Magyar Szó, 2004. június 7.


TIBCO 2004 – A Romániai Magyar Közösség pavilonja
Székely népmûvészek Bukarestben

A magyar pavilon elôtt kápolnásfalusiak kürtôskalácsot sütnek, belépve óriási képernyôn lakodalmast látunk; most éppen a csíkszentdomokosiak énekelnek-táncolnak. Ha szétnézünk, akár egy hamisítatlan székely szobát is berendezhetnénk a Hargita megyei népi alkotók munkáiból.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 7.


Hitet adó ünnep
Pénteken Tornyoson megkezdődött a XXVIII. Durindó és a XLI. Gyöngyösbokréta

A délvidéki magyar népzenei együttesek, énekkarok, szólisták és néptánccsoportok legrangosabb és legtömegesebb seregszemléjének megnyitóján köszöntőt mondott Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hangsúlyozva, hogy a példás összefogás, a segíteni akarás, az önzetlen támogatás és helytállás erőt és hitet adó ünnepe a rendezvény.

Magyar Szó, 2004. június 6.


Silladri
I. Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztivál Pancsován

A Silladri név eredete ismeretlen, a lexikont fellapozva azonban megtudhatjuk, hogy a bukovinai székelyek szabályozatlan szerkezetű tánckezdő férfi szólótáncát, illetve forgós páros táncának fogalmát fedi. Ebben az esetben azonban egy új, de azonnal hagyományosra tervezett néptáncfesztivál neveként fogja belopni magát tudatunkba, amely kétévenként kerül megszervezésre Dél-Bánát területén.

Magyar Szó, 2004. június 5.


Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyón

Hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk jelmondattal idén július 3-án kerül sor az Ezer Székely Leány Napja rendezvényre a két Somlyó közti nyeregben. Aki nem csak írni-olvasni tud magyarul, hanem énekelni és táncolni is, önazonosságát el nem veszítheti – olvasható a meghívóban.

Hargita Népe, 2004. június 4.


István Ildikó népdalénekes a Marosvásárhelyi Rádió portréműsorában

Találtam egy gyönyörűséget. „Hallatlan népdalokat énekel. Kezét nem a csípőjére, hanem a pocijára tette. Nyolchónapos áldás lakik benne. Együtt énekeltek. Csupa harmónia és kacagás. István Ildikónak hívják.

Marosvásárhelyi Rádió, 2004. június 4.


Nemzetiségek Fesztiválja

Ha valaki azt hinné, hogy Amerika a népek olvasztó tégelye, az még nem járt a Budapest XIII. kerületében, ahol tizenegy nemzetiség kisebbségi önkormányzata működik a többségi magyar mellett. Harmonikus együttélésüket mi sem bizonyítja jobban, mint az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetiségek Fesztiválja, melyre június 5-6-án kerül sor az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban és az előtte elterülő téren.

Kaleidoskop, 2004. június 4.


Dudafesztivál Alsóőrsön

Bár a templomi lelet kétségkívül a legrégebbi dudásábrázolás Magyarországon, az alsóőrsi fesztiválon egy cseppet sem volt síri a hangulat.

Magyar Rádió Online, 2004. június 4.


Örömöt, áldást áraszt
Holnap kezdődik a XXVIII. Durindó Tornyoson – Vasárnap a XLI. Gyöngyösbokrétán színre lépnek a néptáncosok

„Rokon szellemek közt minden időben támad valami titkos kapcsolat. Fűzzétek szorosabbra a kört, összetartozók, hogy a művészet igazsága egyre tisztábban ragyogjon, örömet és áldást árasztva mindenfelé.”
A XXVIII. Durindó és a XLI. Gyöngyösbokréta szervezői a fenti Kodály Zoltán idézetet választották az idei háromnapos népzenei- és néptáncfesztivál szervezői.

Magyar Szó, 2004. június 3.


Földön apám fia volnék...

Nemzeti kultúránk egyik fundamentuma a néptánc. Mivel a néptáncot létrehozó, éltető hagyományos közösségek és a szokásrend felbomlottak, ezért új közösségek vették át az őrző feladatát. Közülük egyik az Állami Népi Együttes, amely a Földön apám fia volnék… című új műsorában az autentikus formákat – a táncokat és zenéket - megtartja, és színpadra helyezve új jelentéssel tölti meg azokat.

gondola.hu, 2004. június 3.


CSÁNGLIA
László István Klézsérôl
egy riportsorozat 3. része

Koraeste érkezünk Klézsére, itt nem volt esô, a „Magyar ház”-hoz vezetô földút száraz. A háznak új gazdája, tanítója van, a kamaszfiúnak kinézô Ferike nyitja nekünk a rozoga deszkakaput, kívül-rôl nézvést nincs változás az épületen.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 2.


Pünkösdi koncert népi muzsikusokkal

Jócskán megtelt a Korona nagyterme a pünkösdi koncerten, amelyet a Domokos Pál Péter Nôi Kórus s fôleg karvezetôje, Pál Ibolya zenetanárnô szervezett Gyergyószentmiklóson.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 2.


Kinn a szabadban, felszabadultan

Visszatért Csíkszeredába a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Homoródfürdôn május 17–23. között – az Apáczai Közalapítvány, András Alapítvány, a csíkszeredai Burgonya Kísérleti Állomás és a Domokosi malom, az IFEMAL Kft. támogatásával – megrendezett továbbképzô edzôtáborból.

Romániai Magyar Szó, 2004. június 1.


Magyar néptánc az Egyesült Államokban

Ahol emberek vannak, ott zene is van. A zene táncra perditi az embereket, ahol népek élnek egymás mellett, mindegyik büszke a saját kultúrájára. A népzene és néptánc az egyes kultúrák megértésének és élvezetének a legkifejezőbb formái.

Magyar Folklór Múzeum honlapja, 2004. június 1.


Testvérvárosi művészeti fesztivál Tusnádfürdőn

Első ízben tartott közös testvérvárosi művészeti fesztivált Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, és a székelyföldi Tusnádfürdő. A magyar főváros XVIII. kerülete és a Tusnádfürdő közötti kapcsolat hét éves múltra tekint vissza és évente közösen vesznek részt a csíksomlyói búcsún.

Duna TV, 2004. június 1.