Folkrádió

Tallózó

Vajdaszentiványi tánctábor - nyolcadszorra

Vasárnap este kezdôdik és augusztus 8-ig tart a VIII. Vajdaszentiványi tánc- és zenei tábor. A nemzetközi szintû rendezvény szervezôi a Zichy-Horváth Alapítvány, a polgármesteri hivatal és a Zalai Táncegyüttes.

Népújság, 2004. július 31.


Felhívás
Batyu tábor

Augusztus 22–29. között szervezi meg a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ a pacséri Moša Pijade Általános Iskola udvarában a Batyu tábort, mely idén is tartalmas szórakozást, tanulást és színvonalas előadásokat kínál.

Magyar Szó, 2004. július 31.


Az összmagyarságot képviselte Lyonban a Szarkaláb Néptáncegyüttes

Úgy tûnik, a néptáncosok nyáron sem pihennek. Kolozsvár egyik legismertebb néptánccsoportja, a Szarkaláb nemrég tért haza sikeres külföldi turnéjáról, és további nyári programok is várnak még rájuk. Pillich Balázst, az együttes vezetôjét faggattuk.

Szabadság, 2004. július 31.


Megjelent az Aranyosszék népköltészete

Nemcsak kiemelt esztétikai értékkel bíró szövegek kaptak helyet Keszeg Vilmos: Aranyosszék népköltészete - Népi szövegek, kontextusok címû, a Mentor kiadó gondozásában nemrég megjelent monográfiájában. A Kriza János Néprajzi Társaság Könyvtára sorozatba illeszkedô kétkötetes munka friss gyûjtésre, valamint archívumok kutatására alapoz.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 31.


Gyimesi tánctábor

Nemzetközi részvétellel zajlik Gyimesfelsőlokon Erdély egyik legnagyobb múltú néptánctábora, a gyimesi tánctábor. Idén első alkalommal tartják a rendezvényt Felsőlokon, nézeteltérések miatt vitték el a szervezők a tábort Középlokról.

Hargita Népe, 2004. július 30.


Vasárnapig tart a IX. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál

A barátságokat már régen megkötötték, a tánc és a zene nyelvén ez könnyen megy. Héra Éva, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke személyes élményeit is felemlítette.

Magyar Rádió Online, 2004. július 29.


Kalotaszentkirályi népzene- és néptánctábor

Sokan a legnépszerűbb magyar népzene és néptánctábornak tartják sokan az augusztus elsején Kalotaszentkirályon kezdôdô 14. rendevényt.
Ez volt Erdélyben az elsô ilyen probálkozás 1991-ben. Modellként szolgált az ezután, különbözô tájegységeken szinte évente megjelenô hasonló rendezvényeknek. Népszerűségébôl semmit sem vesztett az elmúlt 14 év alatt pedig szakmailag szinte semmit nem változtattunk, csak felelôsen, hivatásszerűen, magas szakmai és módszertani felkészültséggel tanítottuk a kalotaszegi magyar néptáncot és népzenét. És úgy gondoljuk, ez nem kevés.

Forrás, 2004. július 29.


Kézművesek és népművészek hagyományos találkozója

A Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között kerül sor a kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára. A rendezvény szervezője a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE (NESZ).

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, 2004. július 28.


Pályázat
Magyar néptánc- és népzenei hagyomány monografikus gyűjtése

A Magyar Népművészetért Alapítvány pályázatot hirdet a magyar néptánc- és népzenei hagyomány monografikus gyűjtése, illetve e tárgykörhöz tartozó kutatói hagyaték rendezése témakörben.

Pályázati Figyelő, 2004. július 28.


Folklórtalálkozó a palóc régióban

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a nógrádi nemzetközi folklórfesztivált, amelynek tíz anyaországi és felvidéki település ad otthont.

Magyar Nemzet, 2004. július 27.


VIII. Néptánc- és kézművestábor Mezőfényen

Mezőfényen augusztus 8–15. között rendezik a VIII. néptánc- és kézművestábort. A tábor célja megszerettetni a fiatalokkal a népzenét, népdalt, néptáncot, valamint azoknak is teret biztosítani, akik még nem elkötelezettjei a néptáncolásnak, éneklésnek.

Hargita Népe, 2004. július 26.


Káli Napok-Káli Vigasságok rendezvénysorozat

Kellemes meglepetésként érte a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest a nemrég lezajlott, első alkalommal megszervezett Káli Napok-Káli Vigasságok rendezvénysorozat. Kékkút egy alig hetven fős kis község, olyan rendezvénynek adott életet, amely bátran megállhatná a helyét több nemzetközi fesztivál viszonylatában is. Az esemény a magyar kultúra népi gyökereit hivatott megjeleníteni a lehető legszínesebb módon.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2004. július 26.


Adatbázisok a Zenetudományi Intézet honlapján

Örömmel jelentjük, hogy a Zenetudományi Intézet honlapján
(www.zti.hu) kereshettek az alábbi adatbázisokban:

Kiadványok
Publikált népzenei hangfelvételek
Népzenei és néptánc Fotóarchívum
a Bartók-rend támlapjai

Az adatbázisok az IHM támogatásával kerülhettek ki az internetre.
Közvetlen elérése: http://db.zti.hu/
Mindenkinek eredményes böngészést és sikerélményt kívánunk!

Üdvözlettel:
Bakó Kata

MTA Zenetudományi Intézet, 2004. július 26.


Gyimesvölgyi tiszta forrás

Antal Tibor neve nem ismeretlen az anyaországban sem, Szörényi Levente Atilla, Isten kardja rockoperájában a pásztorfiú szerepében nyújtott felejthetetlenül hiteles alakítást. A gyimesi csángó pásztorfiú azóta felnőtt, s huszonéves férfiként saját falujában, Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumban tanít zenét, énekel, tudatosan és ezért sokkal hatásosabban őrizve és terjesztve a régi népdalokat – ezt teszi most megjelent lemezével is.

Magyar Nemzet, 2004. július 24.


Még négy hét a Csángó Fesztiválig

Az idei csángó fesztivál augusztus 13-án kezdődik. Előző számunkban a nyitó gálaműsorról, a Ghymes zenekar programjáról és a Jászság Népi Együttes táncszínházáról volt szó. Most Szűcs Gáborral, a fesztivál igazgatójával az augusztus 15-én, szombaton sorra kerülő eseményekről beszélgettünk.

Jászkürt, 2004. július 23.


Szíjjártó Jenő lelkesedése, munkabírása ma is példakép előttem
Már diákként jegyzett le népdalokat

Néhány nappal ezelőtt kért fel napilapunk egyik szerkesztője, hogy Szíjjártó Jenő karnagy, zeneszerző és népdalgyűjtő születésének 85. évfordulója alkalmából rövid megemlékezést írjak. Boldogabb lennék, és talán könnyebb lenne az írás is, ha még köztünk lehetne.

Új Szó, 2004. július 20.


Ahol kétszer kel fel a nap
Gyermeknéptánctábor a legszebb erdélyi településnek tartott Torockón

Második hetéhez érkezett a torockói Tóbiás-házban szervezett gyermeknéptánc-edzõtábor. Jobbágytelki, magyarpalatkai, magyarlónai, széki táncok – egy szûk hét feladata egy-egy Bogáncs néptánccsoport számára elsajátítani mindezekbõl a lehetséges legtöbbet.

Krónika, 2004. július 20.


Csángó múzeum, élő hagyomány
Pozsony Ferenc a Moldvában élő magyarság néprajzáról, a népi vallásosság emlékeiről

Pozsony Ferenc, a kolozsvári egyetem professzora, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke a közelmúltban vette át Budapesten
A csángó kultúráért kitüntetést a szórványmagyarság folklórjának kutatásáért.

Magyar Nemzet, 2004. július 20.


Napból vagyok, holdból vagyok
Koncertek, táncház, daltanítás, felolvasás: Regejáró Misztrál fesztivál harmadszor

Egységesebb, ezúttal a Kárpát-medence zenei kultúráját bemutató, változatlanul színvonalas programmal várta a hét végén Nagymarosra látogatókat a kétnapos III. Regejáró Misztrál Fesztivál.

Magyar Nemzet, 2004. július 19.


Hatodik Marosszéki népzene- és néptánctábor
Valahol Európában...

Néhány pont a Tábori Alkotmányból: Örvendj, hogy itt vagy... Csak ásványvizet igyál, ellenkezô esetben hasmenésed lesz... Vigyázz az épületek épségére... Ha pihenni jöttél, rossz helyre érkeztél... Ebben a néhány javaslatban, kérésben több szociológiai tanulmány témája rejlik. Hiszen mire utalnak? Például arra, hogy szennyezettek a kutak; hogy a résztvevôk rongálni is szoktak; hogy a tábor programja igen zsúfolt volt.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 19.


II. Aranyosszéki Néptánctábor
A szervezôk folytatást ígérnek

Vasárnap este óta népzenétôl hangos Várfalva központja. A faluban több tucat gyerek és fiatal nyüzsög reggeltôl estig. Tábor van: a második Aranyosszéki Néptánctábor. A kultúrotthon környékén nemcsak muzsikaszó, de a fazekaskorong surlódó forgása is hangulatot teremt. A népzene és a tánc mellett kézmûvességet is tanulnak a fiatalok.

Szabadság, 2004. július 17.


Hagyományőrző táncosaink Rigában

Öt hagyományőrző táncegyüttes utazik Rigába, hogy részt vegyen július 21. és 25. között az Europeade Fesztiválon. A hagyományőrző táncosok, ének- és zenekarok nagy találkozóját az idén 41. alkalommal rendezik meg, s első alkalommal lesz a rendezvény színhelye a lett főváros.

Népszabadság, 2004. július 17.


Új életre kelt tánclépések Várfalván
Javában zajlik a második Aranyosszéki Néptánctábor

Várfalvára beérve hatalmas transzparens jelzi: megérkeztünk az immár második alkalommal megszervezett Aranyosszéki Néptánctábor helyszínére. Kitûzõs kislányok, kisfiúk igyekeznek a kultúrotthon irányába, s hogy az érdeklõdõk el ne tévedjenek, egy improvizált, golyóstollal megírt tábla is jelzi, jobbra kell térnünk.

Krónika, 2004. július 15.


Új életre kelt tánclépések Várfalván
Javában zajlik a második Aranyosszéki Néptánctábor

Várfalvára beérve hatalmas transzparens jelzi: megérkeztünk az immár második alkalommal megszervezett Aranyosszéki Néptánctábor helyszínére.

Krónika, 2004. július 15.


Magyarlapád
Maros és Kis-Küküllô menti Népzene- és Néptánctábor

Immár hetedik alkalommal szervezik Magyarlapádon a Maros és Kis-Küküllô menti Népzene- és Néptánctábort. Táncoktatás Kiss Istvánnal és csapatával: Kis-Küküllô menti magyar, román, cigány táncok haladóknak; magyarlapádi, magyarózdi (magyar) táncok kezdôknek és gyerekeknek.

Szabadság, 2004. július 15.


Még öt hét a Csángó Fesztiválig

A Jászság Népi Együttes az idei Csángó Fesztiválra - augusztus 13-19-ig - minden eddiginél jobban, másként készül, hiszen az idei rendezvények a III. Folkloriáda, a népművészetek olimpiájának is része. A hagyományoknak megfelelően a fesztivált megelőzi a XXIII. Nemzetközi Táncház és Zenésztábor. Ennek keretében idén első alkalommal a jászberényi gyermekek részére meghirdették az Aprók tábora elnevezésű programot.

Jászkürt, 2004. július 13.


Bartók Béla gondolában
A magyar kultúra a díszvendég a velencei Redentora ünnepén

A Redentore a velenceiek egyik legrégebbi, de bizonyosan a legnagyobb áhítattal megtartott ünnepe, amelynek mára turisztikai jelentősége is egyre nagyobb lett, annak a nagyszabású pirotechnikai bemutatónak is köszönhetően, amelyet az ünnep éjszakáján látogatók ezrei tekintenek meg.

Magyar Nemzet, 2004. július 12.


Kékkúton a Hargita Együttes

A Káli medencében, július 15-25-e között szervezett Káli Napok – Káli Vigasságok rendezvénysorozaton vesz részt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 12.


Temesvár
Szívek Fesztiválja és DKMT Folklórkaraván

Tizenötödik alkalommal tartották meg Temesváron a Szívek Fesztiválja címû nemzetközi folklórtalálkozót, amelyet 1990 óta minden évben a temesvári forradalom ifjú áldozatai emlékére szerveztek.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 12.


Huszonhatodik Régizene Fesztivál
Beszámoló a „Rákóczi szabadságharc emlékezete” c. előadásról

Huszonhatodik alkalommal csendültek fel az évszázadokat átvészelő hangok a Régizene fesztiválon. Az egyhetes idő alatt fellépett együttesek, szabad ég alatti színházi előadások szinvonalas produkciókkal igencsak a nagyérdemű kedvére valónak bizonyultak. Több helyszínen és helységben voltak előadások. Csíkszeredában a Mikó Vár udvarán és a csíksomyói kegytemplomban, Székelyudvarhelyen a Városháza udvarán, valamint Gyergyószárhegyen a Lázár Kastélyban.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2004. július 12.


A zsibai tánc híveinek tábora

Tarka képet nyújt a huszonöt színes sátor a szilágycsehi általános iskola udvarán, pedig el sem fér mindenki, a bentlakást is megnyitották július elsô hetében a harmadik alkalommal megrendezett Zsibai nemzetközi népzene- és néptánctábor résztvevôi számára.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 10.


Népzene és táncház a Szelidi-tónál

Bor-, néptánc-, népzene- és raprajongók találkoznak július 12–18. között a Dunapataj közelében lévő Szelidi-tónál. A helység a Kiskunsági Nemzeti Park része, élő- és növényvilága páratlan kincse hazánknak. A tó közelében hat helyszínen lesz egész napos program.

Magyar Nemzet, 2004. július 10.


Folk hátán folk

Idegesítő volt hallgatni benneteket - ütötte meg a fülem egy furcsa mondat csütörtök délután, a miskolci városháza díszudvarán, a XXV. Kaláka Folkfesztivál nyitókoncertjén. De a csángó zenét játszó helyi Esztenás együttes zenészének címzett szavait (miközben lelkesen lapogatja a vállát) így folytatta a srác: mert itt nem lehetett táncolni rá.

Népszabadság, 2004. július 10.


Cigányfesztivál és tábor Szenterzsébeten

A Hargita megyei Szenterzsébeten 2004. július 8-10 között, Kóré Géza, helybéli roma vezetô szervezésében megrendezésre kerül a IX. Cigányfesztivál és Tábor (Romani-Jag).

Romániai Magyar Szó, 2004. július 9.


Mesefalu Máréfalván

A székelyudvarhelyi Artera Alapítvány, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesülettel karöltve, július 8–16. között, második alkalommal rendezi meg Máréfalván a Mesefalu – szabadtéri szórakoztató alkotótábort.

Hargita Népe, 2004. július 6.


Nemzetiségi folklórtábor hiányosságokkal

Homoródfürdő már csak emlékeiben őrzi az egykori nagy táborokat. Mára mindössze egy villa maradt a táborozók rendelkezésére, azt is csak annyira tudták korszerűsíteni, amennyire nagyon muszáj volt. Meleg vizet tudnak biztosítani, ám az épület modernizálására, szépítésére már nem futja pénzből, energiából.

Hargita Népe, 2004. július 6.


Nyári turnékon a Háromszék Táncegyüttes

Előadásukat Olaszországba vitték: ­Firenze mellett Chianciano Termeben, az idegenforgalmi iroda által szervezett nemzetközi néptáncfesztiválon július elején több alkalommal is színpadra lép az együttes.

Sepsiszentgyorgy.ro, 2004. július 6.


Táncok versben, tanleckében

A sóvidéki táncok annyira híresek, hogy még a marosvásárhelyi népi együttes is felvette örökös mûsorába annak idején, és ha jól emlékszem, Páll Lajos korondi festô- költô is írt valami ehhez hasonlót, egy teljes versciklust.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 6.


Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyón

Idén nemzetközivé terebélyesedett az Ezer Székely Leány Napja rendezvény Csíksomlyón. Szombaton a csíki, székelyföldi hagyományőrző csoportok mellett magyarországi és burgenlandi műkedvelő együttesek is felléptek a seregszemlén.

Hargita Népe, 2004. július 5.


A székely népviselet örömünnepe Csíksomlyón

Szombaton tartották Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt. A találkozóra érkező hagyományőrző csoportok lóháton, szekéren, gyalog vonultak fel a két Somlyó közötti nyeregbe. A borongós idő ellenére, a székelység ősi szent helyén több százan gyűltek össze, hogy részesei legyenek a népviselet, a néptánc illetve a népzene örömnapjának, amelyet 1931-ben szerveztek meg első alkalommal Csíksomlyón.
Olvassa el helyszíni tudósításunkat és tekintse meg képgalériánkat:
http://www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=4503

Sepsiszentgyorgy.ro, 2004. július 5.


Hagyományőrzők a káli napokon

Végre egy fesztivál, ahol nem mondvacsinált megasztárok a főszereplők. Ebből is látható, hogy nem a gyors haszonszerzés vezérelte az első káli napok főszervezőit, Jancsó Gábort, Kékkút polgármesterét és segítőjét, Meilinger Csabát.

Magyar Nemzet, 2004. július 3.


Vászonvirág, dzsesszmuzsika és bábelőadás a hídon

Az idén is folytatódik a tavaly először megrendezett Nyár a Lánchídon elnevezésű programsorozat. Mától augusztus 15-ig minden hétvégén lezárják a Lánchidat. Az átkelőt a gyalogosok vehetik birtokukba, hogy a pesti és a budai hídfőjénél gólyalábasok, utcaszínházasok, mutatványosok, muzsikusok, színészek, képzőművészek, táncosok előadásait tekinthessék meg.

Népszabadság, 2004. július 3.


Értelmetlen lenne költözni
A Hagyományok Háza nem kívánkozik a Művészetek Palotájába

Függetlenségének megőrzése érdekében és a leendő színházterem működtetési jogának megvonása miatt nem szeretne a Hagyományok Háza a Művészetek Palotájába költözni.

Népszabadság, 2004. július 3.


A kultúra finanszírozásáról

Örökzöld téma az önkormányzatok pénznélkülisége, a rendelkezésükre álló anyagi források szűkössége. Mindemellett azonban számos, elkerülhetetlen kiadáshoz kell fedezetet keresni. S a jó gazda mit csinál: próbálja beosztani a keveset, s azt haszonnal elkölteni.

Hargita Népe, 2004. július 3.


Táncalkalmak

Felcsík minden falujában sok gyermek tanul táncolni. Valamennyien a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai, avagy volt táncosai által irányított gyermektánccsoportok tagjai, részesei a bonyolult nevű együttes – miért ne lehetne Székely Nemzeti Együttes a neve?! – utánpótlás-nevelő programjának.

Hargita Népe, 2004. július 2.


Marosszéki Népzene és Néptánctábor

2004. július 11-e és 18-a között a Folk Center Alapítvány, a népmûvészeti értékek, hagyományok és a népi kultúra megôrzését, ápolását és terjesztését támogató szervezet, az idén immár hatodik alkalommal szervezi meg a Marosszéki népzene és néptánctábort Jobbágytelkén.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 2.


Gyergyószentmiklós
Sokadalom a Gyilkos-tónál

A gyergyószentmiklósi Mûvelôdési Központ és a Gyilkos-tónál tevékenykedô Viridis Kft. szervezésében július 3–4-én a Gyilkos-tó üdülôtelep ad otthont a hagyományos népmûvészeti Sokadalom rendezvény-sorozatának, amely szombaton este közös vacsorafôzéssel és táncházzal veszi kezdetét a Napsugár villában, majd vasárnap reggel 9 órától a Kirakodóvásár megnyitójával folytatódik.

Romániai Magyar Szó, 2004. július 2.


Palya Bea
Flörtölni, mosolyogni, kacagni és énekelni szeret

A 2004-es athéni olimpián ő képviseli Magyarországot a The world meet Manos nemzetközi emlékkoncerten: az egész világ 9 meghívott énekese adja elő saját anyanyelvén a legnagyobb görög zeneszerző, Manosz Hadzsidakisz műveit. Bea, bár kis faluja Bag, 16 évesen már Budapesten énekese és tánctanára a moldvai népzenét játszó Zurgó együttesnek.

Cosmopolitan, 2004. július 1.


Alsóörsi dudaünnep

Másodszor rendezi meg a duda ünnepét Alsóörs. A Balaton-parti falu dudafesztiválját a hét végén élvezhetik a zenebarátok – tudtuk meg Váradi Szabó Viktóriától, a helyi művelődési ház vezetőjétől.

Magyar Nemzet, 2004. július 1.


Csárdás egyedül
Élő Martin-archívum: Szatmár

Nem lehet könnyű néptáncos előadóművészként elfojtani magunkban a vérprofit. Rávenni testünket, olykor reszkető inakkal is, hogy a sok év alatt belegyúrt próbarutint, az olajozott, kifinomult, automatikus mozgástudást, a gesztusok takarékos lekerekítésének művészetét egyszerűen hántsa le magáról. És ez a test kivételesen legyen valaki. Valakié. Több mint puszta koreográfiai elem. Legyen testünknek polgári önérzete, pimasz individualitása. Ha kell, másokkal szemben is.

Magyar Nemzet, 2004. július 1.


A Hagyományok Háza maradna

A jelenleg a Budai Vigadóban működő Hagyományok Háza az eredeti tervektől eltérően nem költözik a Nemzeti Színház mellett 2005 tavaszán megnyíló Művészetek Palotájába. Kelemen László igazgató a szakmai vezetőség döntése alapján azt kérte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, hogy az intézmény a II. kerületi Corvin téren lévő épületben maradhasson.

Népszabadság, 2004. július 1.


Nem szól a VilágRádió!
Új vételi lehetőség Windows Media Player-rel

Most kaptuk a hírt, hogy finanszírozási gondok miatt, 2004. július 1-től a MAVIP Kft. felfüggeszti a VilágRádió és a VilágTV szolgáltatásait. A Folkrádió természetesen Winamp-pal továbbra is hallgatható az ismert linkre kattintva: http://www.folkradio.hu/modem16mp3.m3u

Folkrádió, 2004. július 1.